27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD-PYD ittifakının izahı yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Demokrasiye inanmış bir ülkenin terörle iş birliği yapmasını anlamıyorum. PYD/YPG’ye verilen silahların bize karşı kullanılmayacağını kim garanti edebilir?

NUH ALBAYRAK21 Eylül 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD-PYD ittifakının izahı yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York Plaza Otel’de, eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg tarafından düzenlenen Bloomberg Küresel İş Forumu’nda soruları yanıtladı. Erdoğan’ın çarpıcı açıklamaları özetle şöyle: 

ABD-PYD İŞ BİRLİĞİ: Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG, şu anda Amerika’nın Rakka operasyonunda, DEAŞ’a karşı mücadele verdiği bir terör örgütüdür. Demokrasiye inanmış bir ülkenin, bir terör örgütüyle iş birliği yaparak, başka terör örgütünü yok etmesini anlaymıyorum.    

DOĞRUDA BİRLEŞMELİYİZ: Amerika’ya ‘Gelin bu işi beraber yapalım’ dedik. İki tugayımızı bu iş için tahsis etmeye hazır olduğumuzu söyledik. Cerablus, Rai, Dabık’ta 3 bin DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik. Rakka’da da yapardık. Trump’a, tüm heyetine inandıklarımı söyledim. Yine beraber olacağız, bunları yine beraber değerlendireceğiz. Temenni ederim ki ortak doğrularda birleşir, ortak doğrularda birleşmek suretiyle adım atarız.

YPG’YE SİLAH YARDIMI: Suriye’deki bu terör örgütlerine gelen destek 3 bin tırı aşmıştır. Burada tanklar, toplar, ağır zırhlı araçlar, mühimmat var, 3 bin tırın üzerinde. Kuzey Suriye’ye gelen bu ağır silahlar, yarın bana karşı kullanılmayacağını kim garanti edebilir?   

YANLIŞ AYNI: Bize ‘Seri numaraları almak suretiyle DEAŞ’ı temizledikten sonra biz bu silahları alacağız’ deniyor. Bush döneminde aynı durumu yaşadım. O zaman da aynı şey söylendi.   Şu anda Kuzey Irak Yerel Yönetimi elinde Amerika ve koalisyon güçlerinin silahlarını bulunduruyor. Aynı yanlış burada işleniyor.

ABD ile stratejik ittifakımız var. Bizim dayanışmamızın ötesine bu terör örgütleriyle yapılacak dayanışmalar geçemez. Bunun kararlılığı içerisinde olmalıyız.

BARZANİ’Yİ UYARDIK: Özel temsilcilerimi Barzani’ye gönderdim. ‘Sakın böyle bir yanlışın içerisine girmeyin. Böyle bir yanlış yapmayın’ dedik. Döner dönmez cuma günü, Ankara’da Milli Güvenlik Kurulumuzu (MGK) topluyoruz. Toplantıda ne gibi yaptırımlar uygularız, bunun kararını alacağız. Hedef şudur, bir defa kesinlikle Irak’ta böyle bir bağımsız devlet ilanına biz taraf değiliz. Asla olamaz. Böyle bir şeye müsaade edilmesi mümkün değil.

YALNIZ KALDILAR: 16 yaşında benim hayalimdi.’ Senin 16 yaşındaki hayalin olabilir. Dünyada, özellikle de siyasette güncellenen bir hayat vardır. Benim 16 yaşındaki siyaset anlayışımla 63 yaşındaki yaşındaki siyaset anlayışım aynı olamaz.Bu yaklaşım kesinlikle yanlıştır ve kendini yalnızlığa doğru itmiştir. İsrail’den başka yanında kimse yok. Umarımki ayın 25’ine kadar Barzani bu yanlış karardan vazgeçerler.

BUNLARI ÇALIŞACAĞIZ:(Güç kullanımı olabilir mi?) Bu çeşitlendirmeyi burada ifade edersem doğru olmaz. MGK’da bunları çalışıp hükümete teklifimizi yapacağız. 

S-400 SİSTEMİ: Türkiye olarak yanı başımdaki Suriye’de S-400 varken, ben kendim bir S-400’e, belki S-500’e hatta S-600’e sahip olmanın gayreti içerisinde olmak durumundayım. Bunlar, kendimizi korumaya yönelik atmamız gereken adımlardır. Balistik füzelerle ilgili atmamız gereken adımlar da vardır. Bunlar bir yöneticinin ülkesini, 80 milyon Türkiye’yi korumak bizim görevimizdir. Bunun için de ne gerekiyorsa A’dan Z’ye bunu yapacağız. Biz NATO ülkelerinden istediğimiz silahları alamıyorsak Başımızın çaresine bakacağız. 

BU NEYLE İZAH EDİLİR: Biz insansız hava araçlarını birçok dost, NATO ülkelerinden istemişizdir. Paramızla istediğimiz halde bunları alamadık.  Daha basit Zigsauer, tabanca. Bunları alamamışızdır. Terör örgütüne bu silahları bedava veriyorlar, para almadan veriyorlar. Türkiye senin ortağın olacak, NATO’da beraber olacaksın, istediğin silahı NATO’daki ortağından, müttefikinden alamayacaksın. Bu neyle izah edilir? 

PUTİN İLE GÖRÜŞME: Siyasetteki tezimiz şu, dostları çoğalt, düşmanı azalt. Biz buna çalışıyoruz. Rusya dış ticaret hacminde ciddi bir tırmanışa geçmiş vaziyettedir. Pazartesi günü Sayın Putin ile bir araya geleceğiz. Telefonla görüşmemiz olacak ama perşembe günü de bir akşam yemeği yiyeceğiz beraber. Bu gelişmeleri, Suriye’de ne oluyor, ne bitiyor. Bunları konuşacağız. Şu anda İdlib’de bazı sıkıntılar yaşanıyor, bunları konuşacağız.

Macron’a ince mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Erdoğan’la 10 günde bir konuşmak zorundayım” diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la New York’ta bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı resmi Twitter hesabından da görüşmeyle ilgili olarak Macron’a yönelik ince bir mesaj yayımladı. Görüşmenin fotoğraflarının da paylaşıldığı mesajda, Erdoğan’ın “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ile görüşmek bir değerdir” ifadesine yer verildi.     

AB’nin yaptığı Türkiye’ye saygısızlık

54 YILDIR BEKLİYORUZ: Türkiye resmi olarak müracaatını yaptı. 54 yıldır Türkiye, Avrupa Birliği’nin kapısında bekletiliyor. Türkiye uygulanan aslında siyasi bir ambargodur. Bu Türkiye’nin kişiliğine, şahsiyetine yönelik bir saygısızlıktır. Bize yalan söylediler, bize doğru konuşmadılar. Vizede, mülteciler meselesinde bize yalan söylediler. Dürüstlük yok. Onlar, bize kapıyı kapatsın biz kararı rahat veririz. Çok da meraklı değiliz. Minderden kaçan olmayız. Minderden kaçan onlar olsun. Kararlarını versinler, bizim kararımız kolay.

NEREDE ABD YARGISI: Beyaz Saray’a girerken, PKK’lı göstericiler siz onlara ‘aktivistler’ diyorsunuz; orada her türlü gösteriyi yapıyorlar. Polis, onlara müdahale etmedi. Beni korumakla görevli olanlar ister istemez duruma müdahale etmek durumunda kaldı. Çok ilginç, onlardan kimseyi almadılar içeri. Benim korumalarım hakkında soruşturma açtılar. Çok ilginçtir, bunların içinde 4 tanesi olay mahallinde yok, hatta 2 tanesi Amerika’ya hiç gelmiş değil. Neredesin sen Amerikan yargısı?

YANLIŞ DÜZELMELİ: Tamamen siyasi bir tavır söz konusu. Çünkü, bu kararı veren savcının kimliğini gayet iyi biliyoruz. Kimliğini gayet iyi bildiğimiz için de buradaki bu alınan kararın ne denli yanlış olduğunu Başkan’a da söyledim. Temenni ederim ki bu yanlış düzelir.

BATI’DA ADALET YOK: Eğer insan haklarındaki pozitif gelişmeyi öğrenmek istiyorsanız, Türkiye’ye gelin. Batı’da öyle insan hakları noktasında adalet aramayın. Terör örgütü mensupları Türkiye’den kaçıyor, sığındıkları yer neresi biliyor musunuz? Almanya. Şu anda ben Almanya’ya 4 bin 500 dosya verdim terör örgütleriyle ve teröristlerle ilgili. Geri dönüş yok. FETÖ ile ilgili aynı şekilde. Amerika’ya 85 koli gönderdim FETÖ’nün başıyla ilgili olarak. Bunlar yargılama sürecinde değil. Bizimkiler, yargılama sürecinde. Yargılama sürecinde olmadığı halde bunlar bize verilmiyor. Şimdi, burada adalet nerede acaba? Devletimizi yıkmaya yönelenleri savunanların yaklaşım tarzı adil midir? 

Üniversiteye giriş de değişiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta konakladığı otelde gazetecilerin sorularını yanıtladı. TEOG’un kaldırılmasıyla ilgili Erdoğan, “Bir defa çocuklarımızın imtihan kıskacı altında tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var. Bunu hükümetimiz açıklayacaktır. Artık aileler, çocuklar rahat etsin, derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar.  “Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili değişiklik olacak mı?)” sorusuna Erdoğan, “O da olacak, çalışılıyor” cevabını verdi.