10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya zulme karşı harekete geçmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşımasına ilişkin, “Amerika ‘Ben güçlüyüm, öyleyse haklıyım.’ diyor. Hayır haklı değilsin. Tarih seni ve İsrail’i affetmeyecek. Bu gerçeği göreceğiz” dedi.

HALİME KÖKÇE16 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya zulme karşı harekete geçmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Londra’da İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, ABD’nin büyükelçiliğini  taşıyarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini asla kabul etmediklerini vurguladı, çarpıcı mesajlar verdi: 

İSRAİL İŞGALCİ: Amerikan yönetiminin fütursuz politikaları, İsrail›i işgal, gasp ve şiddet yönünde daha da cesaretlendirmiştir. Nitekim 60 Filistinlinin hayatını kaybetmesine sebep olan saldırılar bu politikaların sonucudur. İsrail Filistin topraklarını işgal etmiştir. Bunu kabul etmek mümkün değil. ‹Güçlüyüm öyleyse haklıyım.› mantığıyla İsrail bölgede bu adımları atmıştır. İsrail orada işgalcidir ve terör estirmeye devam etmektedir.

TARİH AFFETMEYECEK:Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye davet ediyorum. BM Genel Kurulu’nda, Amerika’nın büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararına ilişkin yapılan oylamada 128 ülkenin ‘hayır’ dedi. Çıkan karar aslında böyle bir adımı engelliyordu ama bu başarılamadı. Niye? Amerika ‘Ben güçlüyüm, öyleyse haklıyım.’ diyor. Hayır sen haklı değilsin. Tarih seni affetmeyecek. Bu gerçeği göreceğiz. İsrail’i hiç affetmeyecek. Bunu da göreceğiz. Öyleyse bütün mesele, biz güçlüden yana mı yoksa haklıdan yana mı olacağız.

GÜÇLÜ BİR MESAJ:İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerini cuma günü İstanbul›da düzenlenecek olağanüstü toplantıya davet ettik. Dünyaya çok güçlü bir mesajı İstanbul›dan vereceğiz. Bu adımı orada atacağız.

YAPTIRIM OLACAK: Filistin’de çok sayıda ağır yaralı var. İsrail şu anda bu yaralıların oradan çıkarılmasına müsaade etmiyor. Bu müsaadeyi yapmayınca birçoğu orada maalesef ağır yaralı, o yaralı haliyle ölüme terk ediliyor. Bütün bunlarla beraber şu anda biz İsrail Büyükelçisi’ni zaten gönderdik. Bunun yanında şu anda bizim İsrail’deki elçimizi de biz değerlendirmelerde bulunmak üzere ülkemize çağırdık. İsrail, Kudüs’teki büyükelçimizle ilgili bir karar alma noktasına gelmişler. O karar eğer arzu etmediğimiz şekilde gerçekleşecek olursa, bizim de farklı yaptırımlarımız olacaktır. Dünyaya bu konuyu en ideal şekliyle işleyeceğiz.

KAYNAKLARINIZ YANLIŞ: Türkiye’de teröristlerden cezaevinde kaç kişi olduğuyla ilgili bilgiler çok çok yanlış. Haber kaynaklarınız doğru değil. Teröristlerle gazetecileri birbirinden ayırın. Teröristten gazeteci olmaz.

MİLLİ UÇAK:İki ülke arasında 2017 yılında ticaret hacmi yaklaşık 16 milyar dolar seviyesinde. İkili ticaret hacmi için hedefimiz 20 milyar dolardır. Türk ve İngiliz firmaları beşinci nesil savaş uçağı olarak tasarlanan Milli Muharip Uçak projesinde işbirliği yaptı. Stratejik öneme sahip bu projeyi de ele aldık.

TERÖRİSTLERİ İADE EDİN

Gerek FETÖ gerek PKK, bütün bunlarla ilgili isim listelerini Sayın Başbakan’a verdim. Bunların tarafımıza gönderilmesini istiyoruz. Aksi takdirde bugün benim canım yanarken, yarın da İngiltere’nin canı yanar. Bunu görmemiz, bunu bilmemiz lazım. Bu konuyla ilgili bizim hassasiyetimiz çok yüksek. Bu terör örgütlerinin faaliyetlerinin engellenmesi, örgüt mensuplarının mal varlıklarının dondurulması ve ülkemize iadesi başlıklarında Birleşik Krallık ile iş birliğimizi derinleştirmek istiyoruz.

KATLİAMIN SORUMLUSU TRUMP

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere ziyareti kapsamında Londra’da Bloomberg TV’ye mülakat verdi. Kudüs’teki katliama tepki gösteren Erdoğan, şunları kaydetti:

İKİ SORUMLU VAR:(ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması) Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etme adımı, yine bölgenin gerilmesine çok ciddi bir adımdır. Ve işte Gazze’de öldürülen insanların sayısına bakıyoruz. Bakın bu bir felakettir. Bunun iki tane sorumlusu var: Sayın Trump ve Netanyahu. 

TRUMP’IN İRAN KARARI YANLIŞ:(Trump’un İran kararı) Bunu bölgenin huzuru açısından doğru bulmuyoruz. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun da “İran, edimlerini yerine getirmiş bir ülkedir” değerlendirmesinde bulundu. Peki neye göre İran’ı cezalandırıyorsunuz?

ATİLLA SUÇSUZ: (ABD’deki eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davası) Şu anda tabii Halkbank’a çok büyük bir haksızlık yapılıyor. Hakan Atilla kesinlikle suçsuzdur.

A, B, C PLANIMIZ VAR: (24 Haziran’daki seçimlerde, kendisinin Başkanlığı kazanması, ancak Parlamentoda karışık bir tablonun ortaya çıkması durumunda ne yapacaksınız?) Bizde bir laf vardır: Dereyi görmeden paçalar sıvanmaz diye. Biz de dereyi görmeden paçaları sıvamıyoruz. Önce seçim sonuçlarını bir görelim. Sizin dediğiniz anlamdaki bir neticeye göre hazırlıklarımız şüphesiz olacaktır. A, B, C planlarımız var.                     

  

 

KATiLE iNSANLIK DERSi VERDi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Twitter’dan “Erdoğan Hamas’ın en büyük destekçilerinden biridir. Kendisine tavsiyem, bize ahlak vaazı vermesin” paylaşımına yine sosyal medyadan çok sert tepki gösterdi. Erdoğan, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Netanyahu, savunmasız bir halkın topraklarını BM kararlarını ihlal ederek 60 yıldan fazla süredir işgal altında tutan apartheid (ırkçı) devletinin başbakanıdır. Elinde Filistinlilerin kanı vardır ve suçlarını Türkiye›ye saldırarak saklayamaz.”ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanlık dersi istiyorsanız on emiri okuyun” ifadesine yer verdi. Hamas’la ilgili de bir paylaşımda bulunan Erdoğan, “Netahyahu’ya hatırlatma: Hamas terör örgütü değildi ve Filistinliler terörist değildir. Filistin vatanını işgal eden bir güce karşı savunma bir direniş hareketidir” dedi. 

Siyonizm karşıtı Musevilerden ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İntercontinental Otel’de  Haham Elahanan Beck ve beraberindeki Neturei Karta Ortodoks Musevi Cemaati üyelerini kabul etti. Haham Elahanan Beck, görüşme sonrası Siyonistlere yardımcı olmak Yahudi halkının çıkarına değil. Yahudilere yardımcı olmak istiyorsanız o zaman Türkiye Cumhurbaşkanının yaptığını yapın. İşgalcilere karşıyız. Bölgeye barış getirmek istiyoruz. Yahudiler olarak bizler İsrail devletinin barışçıl bir şekilde tamamıyla dağıtılması için dua ediyoruz” dedi.