26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail er ya da geç hesap verecek

BM ve diğer uluslararası kuruluşları Filistinlilere karşı işlenen suçları bağımsız biçimde acilen soruşturmaya çağırıyoruz. Uluslararası soruşturma komitesi kurulması elzemdir. İsrail, işlediği suçlar nedeniyle hesap vermek zorundadır. Bu hesap da er ya da geç verilecektir.

20 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail er ya da geç hesap verecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı’nın ardından, Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah ve İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin ile ortak basın toplantısı düzenledi. İşte Erdoğan’ın dünyaya mesajı… 

-KIYMETİ HARBİYESİ YOK: ABD yönetimi tüm uyarılarına rağmen hukuksuz kararını, 14 Mayıs günü uygulamaya geçirdi. Bu girişimi asla kabul etmedik ve etmeyeceğiz. Bu kararın herhangi bir kıymeti harbiyesi yok. Sadece kendileri çalarlar, kendileri oynarlar. Barış sürecini sabote eden bu provokatif kararın bölgede yol açtığı sonuçların mesuliyeti Amerika’ya aittir. 

-FİLİSTİN’E CEZA, İSRAİL’E ÖDÜL: Amerikan yönetimi, bu şekilde barış istediğini defalarca kanıtlayan Filistin tarafını cezalandırmıştır. Bu kararla Filistin halkının vatanını işgal eden, iki devletli çözüme yönelik taahhütlerini çiğneyen İsrail ise ödüllendirilmiştir. Bu sorumsuz politikalar, İsrail’i işgal, gasp ve şiddet yönünden daha da azdıracaktır.   

-BARIŞ GÜCÜ GÖNDERİLMELİ: İsrail bu suçları,  ABD yönetiminin desteğiyle işlediği aşikardır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumun Filistin konusunda yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi gereklidir. Her gün gencecik evlatlarını İsrail terörüne kurban veren Filistin halkına Uluslararası Barış Gücü gönderme dahil -bunun altını çiziyorum- Uluslararası Barış Gücü gönderme dahil bir koruma sağlanması şarttır. 

- TRİBÜNDEN İZLENMEMELİ: Uluslararası toplumun katliamları tribünden izlemeyi bırakarak diğer pek çok bölgede olduğu gibi Filistin’de de bunları engelleyecek adımları süratle atması gerekiyor. Nasıl Bosna Hersek’te bir Barış Gücü oraya yerleştirdiyse, nasıl Kosova’ya yerleştirdiyse aynen buraya da böyle bir gücün yerleştirilmesi şarttır. 

-HESAP VERMELİ: İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği suçların hesabını vermesinin sağlanması artık kaçınılmaz hale geldi. Bunun için tüm dünyaya yasal ve ahlaki yükümlülükler doğrultusunda harekete geçilmesi çağrısında bulunuyoruz. BM  ve diğer uluslararası kuruluşları Filistin halkına karşı işlenen suçları bağımsız ve şeffaf biçimde acilen soruşturmaya çağırıyoruz. 

- SORUŞTURMA KOMİTESİ KURULMALI: Özellikle İsrail’in Gazze şeridindeki saldırılar konusundaki cezai sorumluluğunu belirlemek üzere uluslararası bir soruşturma komitesi kurulması elzemdir. Bu amaçla süratle bir saha soruşturması başlatılmasını istiyoruz. İsrail, işlediği suçlar nedeniyle hesap vermek zorundadır. Bu hesap da er ya da geç verilecektir. 

- ÇAĞRI YAPIYORUZ: Filistin’de yaşanan zulmün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gündemine getirilmesi için tüm ülkelere çağrı yapıyoruz. Bütün ülkeleri bir kez daha Filistin devletini ve onun başkenti olarak da Kudüs’ü resmen tanımaya davet ediyoruz. Bunu yapmayan ülkelerin barış sürecine öncülük etmesi mümkün değildir. 

- REDDEDİYORUZ: Amerika’nın Kudüs konusundaki kararını bir kez daha reddediyoruz. Hukuken hükümsüz ve geçersiz olan bu karar uluslar arası barış ve güvenliği hedef alan açık bir tehdittir. 

-ŞANTAJA İZİN YOK: Zil takıp oynamak suretiyle orada yapılan açılış töreninin bizim indimizde bir kıymeti harbiyesi yoktur. Teşkilat üyesi ülkeler olarak baskıyla dahi olsa Amerikan yönetiminin izinden gidecek devletlere karşı her türlü tedbiri almakta kararlıyız. Öte yandan dünyadaki hiçbir devletin şantaja boyun eğerek egemenlik haklarını çiğnetmeyeceğine inanıyoruz. Ayrıca tüm teşkilat üyelerini Amerika’nın kararını takip edecek ülkeler yanında tüm makam, parlamento, şirket ve bireylere karşı da ekonomik kısıtlamalar uygulanması için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz.