26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

'Darbecileri verin İncirlik’e gelin'

FETÖ üyelerinin ilticasını kabul ederek skandala imza atan Almanya’ya İncirlik’le yanıt verildi. Alman bakan, Türkiye’nin örgüt mensuplarını istediğini, bu nedenle de İncirlik’e ziyaret izni vermediğini açıkladı.

20 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
'Darbecileri verin İncirlik’e gelin'

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye ile yaşadıkları İncirlik krizinin perde arkasını ilk kez anlattı. Washington ziyaretinde Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde konuşan Gabriel, “Türk hükümeti, bize ‘Eğer iltica başvurusunda bulunanları bize iade ederseniz, o zaman milletvekilleriniz Alman askerlerini ziyaret edebilir’ dedi. Bu kanunlarımızın, Anayasamızın ihlalidir, böyle bir şey yasak” diye konuştu. Almanya’ya yaklaşık 450 FETÖ’cünün iltica başvurusunda bulunduğunu belirten Gabriel, “80 kişiye iltica hakkı tanındı. Şimdi Türk hükümeti bizden bu kişileri vermemizi istiyor. Bu kesinlikle mümkün değil” diyerek FETÖ’cülere kalkan oldu.

Gabriel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Almanya İncirlik’ten çıkmak isterse kendileri bilir, onlara yalvaracak değiliz” açıklamasını da değerlendirdi. İltica taleplerini reddedebilmeleri için ilgili yasayı değiştirmeleri gerektiğini savunan Gabriel, şöyle konuştu: “Bize iltica yasalarımızı değiştirmediğimiz müddetçe İncirlik’e ziyaret izni vermeyeceklerini açıkladılar. Bu imkânsız. Arkadaşım Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradım, ‘Sorunu çözelim’ dedim ve yanıtı ne yazık ki işte sizin ifade ettiğiniz gibi oldu.”

ÇIKARIMIZA DEĞİL

Almanya Federal Meclisi ise önceki akşam Yeşiller Partisi ve Sol Parti’nin Alman askerlerinin İncirlik’ten hemen çekilmesiyle ilgili verdiği önergeyi görüştü.  Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’lu milletvekili Roderich Kiesewetter, Alman askerlerin İncirlik’ten çekilmesine karşı olduğunu belirterek, “Askerlerin tek taraflı ve hemen çekilmesi Avrupa’nın ve Almanya’nın çıkarına değildir” ifadesini kullandı.

ZARAR VERİR

Askerlerin çekilmesinin bazı sonuçlar doğuracağını belirten Kiesewetter, bunun Almanya ile Türkiye arasındaki bir meseleye dönüşeceğini iddia etti. Alman askerlerin başka yerde göreve başlamasının 8-10 hafta süreceğine dikkati çeken Kiesewetter, “Bizim üst hedefimiz DEAŞ ile mücadeledir. Almanya’nın katılımı olmadan 8 hafta DEAŞ ile mücadele etmek ittifaka zarar verir” şeklinde konuştu.Muhalefet partilerinin verdiği önergeye onay vermeyerek komisyona sevk edilmesini istediklerini belirten Kiesewetter, komisyonda bunun sakin bir şekilde tartışılması gerektiğini kaydetti.      

ABD’YE YALVARDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Zirvesi’nde İncirlik konusunu ele almaya çalışacaklarını ifade eden Gabriel, “ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ve diğerlerinin de mesajı Erdoğan’a iletecekleri yönünde söz vermiş olmalarından büyük memnuniyet duyuyorum” dedi. Sorunun çözümü için gelecek hafta Brüksel’de yapılacak NATO Zirvesi’ni adres gösteren Gabriel, Türkiye’nin tutumunun değişmemesi durumunda Alman askerlerini İncirlik’ten çekmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Çekilmeyi göze alamadılar

Almanya Federal Meclisi’nde İncirlik’teki Alman birliğinin çekilmesine ilişkin önerge görüşüldü ancak koalisyon hükümetini oluşturan partilerin isteğiyle oylama yapılmadı. Muhalefetteki Yeşiller Partisi  ve Sol Parti’nin verdiği önerge, Dışişleri Komisyonu’na sevk edildi.  Alman hükümetinin İncirlik konusunda zaman kazanmak için söz konusu önergeyi komisyona gönderdiği ifade edildi.

AWACS’la tehdit etti

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel’in, NATO misyonu kapsamında Konya’da konuşlu erken uyarı uçakları AWACS’ların da geri çekebileceğine ilişkin açıklamasına Alman siyasetçiler karşı çıktı. Hıristiyan Birlik Partileri Federal Meclis Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt, İncirlik’e ziyarete izin verilmemesi nedeniyle Türkiye’nin AWACS keşif uçaklarıyla tehdit edilmesini yanlış bulduğunu söyledi. 

Ürdün alternatif olamaz

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in İncirlik’e alternatif olarak Ürdün’ü işaret etmesinin ardından Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen dün bir açıklama yaptı. Leyen, hafta sonunda Ürdün’e giderek konuyu muhataplarıyla ele alacağını söyledi. Ancak güvenlik uzmanları Ürdün’de kurulacak üssün konumu ve maliyeti nedeniyle İncirlik’e alternatif olamayacağı ifade ediliyor. Alman hükümetinin stratejik konumu ve güvenlik nedeniyle İncirlik’ten çıkmayı göze alamayacağı belirtiliyor. 

TERÖR DESTEKÇİSİNE BAŞKONSOLOS ZİYARETİ

Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Georg Birgelen, PKK propagandası yaptığı, halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği gerekçesiyle tutuklanan Die Welt Muhabiri Deniz Yücel’i dün Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti. Birgelen’in ziyareti yaklaşık 1 saat sürdü. Yücel, terör örgütü PKK propagandası yapan yazılar kaleme alıp örgütü yüceltirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ise çirkin sözlerle hedef almıştı. Yazılarında Cumhurbaşkanı Erdoğan için ‘darbeci ve üç kağıtçı’ ifadelerini kullanan Yücel, PKK elebaşı için ise ‘başkomutan’ nitelemesinde bulunmuştu.