26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Darbeye 11 Temmuz’da Gülen onayı

FETÖ’nün darbe girişiminde Akıncı Üssü’nde gözaltına alındıktan sonra salıverilen, kilit isim firari Adil Öksüz’ün darbeyi nasıl koordine ettiği sanık ifadeleriyle ortaya çıkıyor.

21 Ekim 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Darbeye 11 Temmuz’da Gülen onayı

Öksüz’ün darbe girişiminden önce yaptığı toplantılarla planlamalara son şeklini verdiği, planın son halini FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’e götürdüğü ve onay aldıktan sonra 13 Temmuz’da ABD’den dönerek hayata geçirdiği belirlendi. İtirafçıların verdiği bilgilere göre Öksüz, girişimden önce FETÖ imamları ile generaller, askeri hakim ve savcılarla toplantılar yapıp darbe planını hazırladı. Toplantılara, darbeye katılacak komutanlar teker teker çağrılarak görevleri tebliğ edildi. Dikkat çekmemek için rahat kıyafetler giyen komutanlar, en az 2 araç değiştirip buluşma noktasına gitti ve buralardan minibüslerle toplantının yapıldığı eve götürüldü. Her komutana darbede kendi ilinde yapacakları anlatılırken, kimseye yazılı belge verilmedi.

GÖREV DAĞILIMI

Öte yandan, Öksüz’ün FETÖ üyesi askeri hakim ve savcılarla da üst düzey toplantılar yaptığı ortaya çıktı. Öksüz’ün toplantılarda, FETÖ elebaşı Gülen’den aldığı talimatlar doğrultusunda askeri hakim ve savcılara darbe girişimi ve sonrasında yapacakları görevleri anlattığı belirlendi. Bu toplantılarda ortaya çıkan taslağa, FETÖ üyesi generallerle son şekli verildi. Her ilde darbede görev alacaklar isim isim belirlendikten sonra Öksüz, 11 Temmuz günü planın sok şeklini ABD’ye götürdü. 13 Temmuz’da ABD’den döndüğü polis kayıtlarıyla tespit edilen Öksüz’ün, son şekli verilen planı Gülen’e onaylattığı kaydedildi.