19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

DEAŞ’ın düğmesine kim bastı

Terör örgütü DEAŞ’ın Cumhuriyet kutlamalarını hedef alan eylem planı başarılı operasyonlarla önlendi. Uzun süredir sesi çıkmayan örgütün bu hareketliliği Büyükelçi Bass’ın DEAŞ üzerinden yaptığı tehdidi akıllara getirdi.

30 Ekim 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
DEAŞ’ın düğmesine kim bastı

Terör örgütü DEAŞ, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kana bulamak için harekete geçti. Ancak güvenlik güçlerinin dikkati sayesinde eylemleri engellenen DEAŞ’a büyük bir darbe vuruldu. Son iki günde 9 ilde yapılan operasyonlarda toplam 143 kişi gözaltına alındı. DEAŞ’ın durup dururken harekete geçmesi “eylem için DEAŞ’ın düğmesine kim bastı?” sorusunu akıllara getirdi. ABD’nin tartışmalı eski ABD Ankara Büyükelçisi John Bass’ın DEAŞ’a yönelik “DEAŞ’ın Türkiye’ye saldırıları durduysa bu Türkiye’nin ABD ile işbirliğinin bir sonucudur” şeklinde skandal açıklaması dikkat çekmişti. İşte il il operasyonlar…

- İSTANBUL: Arnavutköy ve Esenyurt’ta DEAŞ üyelerinin kaldığı iki hücre evinde yapılan aramada bomba yapımında kullanılan kimyasal madde, metal bilye, çivi, vida, uzaktan kumanda, motor, elektronik devre, kablo ve pil gibi çeşitli malzemeler bulundu. 12 ilçedeki  operasyonlarda 14 kişiyi gözaltına alan polis, Bayrampaşa’da bir AVM’nin otoparkında 4 DEAŞ’lıyı daha yakaladı. 4 DEAŞ’lıya ait AVM otoparkındaki  araç ve motosiklet üzerinde yapılan incelemede, uzaktan kumanda düzeneği olan el yapımı patlayıcılar, sırt çantalı el yapımı patlayıcı bulunan canlı bomba yelekleri, 2 silah ve bu silahlara ait fişek bulundu.

- ANKARA: Haklarında gözaltı kararı bulunan 55 yabancı uyruklu DEAŞ’lıdan 49’u yakalandı. Şüphelilerin  29 Ekim törenlerine yönelik eylem hazırlığında olduğu tespit edildi.   

- İZMİR: Polis, sabah saatlerinde DEAŞ’a yönelik eş zamanlı operasyon düzenledi. 2’si kadın olmak üzere 10 kişi gözaltına alındı. Şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi. DEAŞ’a yönelik önceki gün düzenlenen operasyonda ise 5 kişi yakalanmıştı.

- BURSA: Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gemlik, İnegöl, Orhangazi ve Gürsu ilçelerinde 15 ayrı adrese  eş zamanlı operasyon düzenlendi. DEAŞ üyesi oldukları iddia edilen 8’i yaşı küçük 28 Suriye uyruklu, 2’si Azerbaycan uyruklu toplam 39 kişi gözaltına alındı. Evlerdeki aramalarda çok sayıda dijital ve örgütsel materyale el konuldu.  

- ERZURUM: Ekipler kent merkezi ile Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde düzenledikleri eş zamanlı operasyonda DEAŞ’ın şehir yapılanması içinde bulundukları belirlenen, aralarında üst düzey sorumluların da bulundu 22 zanlıyı gözaltına aldı.  Zanlıların adreslerindeki aramada 2 tabanca, 2 av tüfeği, 3 kurusıkı tabanca ile 86 mermi, “pala” tabir edilen bıçak ve örgütsel dokümanlar ele geçirildi.

- ŞANLIURFA, ÇANKIRI, ESKİŞEHİR, GAZİANTEP: Şanlıurfa’da Suriye uyruklu DEAŞ üyesi 5 şüpheli gözaltına alındı.  Çankırı’da gerçekleştirilen operasyonda 4 Iraklı, Eskişehir’de düzenlenen operasyonda 4’ü Iraklı, biri Tataristanlı 5 şüpheli yakalandı. Gaziantep’teki baskında ise 2 DEAŞ’lı gözaltına alındı.      

JOHN BASS İTİRAF ETMİŞTİ

ABD’nin tartışmalı Ankara Büyükelçisi John Bass, Türkiye’den ayrılmadan önce DEAŞ’la ilgili skandal açıklamalarda bulunmuştu. ABD-Türkiye ilişkilerinin gerilmesinin baş aktörü olan Bass, itiraf şeklindeki açıklamalarında şunları kaydetmişti: “Türkiye, son 9 buçuk aydır kayda değer bir DEAŞ saldırısı yaşamadı. Bu, DEAŞ’ın Türkiye’de saldırı düzenlemekten 

vazgeçmesinden kaynaklanmıyor, DEAŞ, şu anda Türkiye’ye saldırı gerçekleştiremiyor. 2 yıl önceki dün yıldönümü olan Ankara’daki trajik saldırıyı (Gar saldırısı) hatırlıyoruz. DEAŞ’ın son dönemde bu ölçüde bir saldırı gerçekleştirememesi, hükümetlerimizin bu konuda yoğun işbirliğinden kaynaklanıyor.” Bass bu sözleriyle DEAŞ’ın iplerinin ABD’nin elinde olduğunu itiraf etmişti.