26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İstanbul kıyamı

İslam aleminin kalbi bugün İstanbul’da atacak. Erdoğan’ın çağrısıyla toplanacak İslam İşbirliği Teşkilatı ve Yenikapı’da milyonları buluşturacak Kudüs mitinginden, İsrail’in hukuk tanımaz barbarlığına karşı iki güçlü ses yükselecek.

HABER MERKEZİ18 Mayıs 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İstanbul kıyamı

Dünyanın ve Filistin başta olmak üzere mazlum milletlerin gözü kulağı bugün İstanbul’da olacak. Önce, haydutluğa soyunan İsrail’e yaptırım için İİT Zirvesi toplanacak, sonra da milyonların katılımıyla Yenikapı'da miting yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dönem başkanı sıfatıyla bugün İstanbul’da toplanacak olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) liderler zirvesinde, Filistin’de yaşanan İsrail katliamına dair önemli kararlar alınması ve bu kararların BM Genel Kurulu’nda İsrail işgaline karşı yeni bir süreci ateşlemesi bekleniyor. Liderlerin, milyonların toplanacağı Yenikapı’daki Kudüs mitingine de katılması ve dünya kamuoyuna ‘İsrail katliamlarına karşı harekete geçelim’ mesajı vermesi de bekleniyor. 

21 ARALIK 2017 ZİRVESİ

Ramazan ayının ilk Cuması olan bugün, tüm İslam aleminin kalbi İstanbul’da bu sabah düzenlenecek olan İİT Liderler Zirvesi ve öğlen sonrası Yenikapı’daki Kudüs mitinginde atacak. 13 Aralık 2017’de yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘acil’ kodlu çağrısı üzerine Kudüs’te İsrail işgaline karşı İstanbul deklerasyonu yayınlayan İİT, hemen arkasından BM Genel Kurulu’nda 21 Aralık 2017’de ABD’nin tehditlerine rağmen ezici bir çoğunlukla Kudüs’ün İsrail’in başkenti olamayacağına ve ABD’nin Kudüs’te İsrail Büyükelçiliği açma fikrinden vazgeçmesi gerektiği karar verilmişti. 

BM HAREKETE GEÇMELİ

Bugün yapılacak İİT İstanbul zirvesindeyse, son olarak 62 Filistinli’nin şehit olduğu İsrail katliamının ele alınması, teşkilata üye ülkelerin BM Genel Kurulu’nda, İsrail işgalinin sona ermesine yönelik yeni adımlar için birlikte hareket edilmesi yönünde karar alınması bekleniyor. Zirveye katılacak isimler henüz netleşmese de Mısır ve Suudi Arabistan’dan bakan düzeyinde, diğer üye ülkelerden ise lider düzeyinde katılım olması bekleniyor. 

İSRAİL’E MÜDAHALE ŞART

Yenikapı mitinginin Kudüs ve İslam alemi için önemine dikkat çeken Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Hasan Turan, insanlığın ortak değerleri ve katliama karşı durmak için hangi görüşten olursa olsun tüm Türkiye’nin Yenikapı mitingine destek vermesi gerektiğine dikkat çekti. Turan, şunları söyledi: “İnsanlığın gözü önünde, İsrail her gün Filistinlileri katlediyor. BM’nin bir tavsiye ve kınama kararıyla olayı geçiştirmesi, Filistinlilerin sorunu çözmüyor. Burada açık bir katliam var ve İsrail’e dur demek gerekiyor. Müdahaleyse müdahale, barış gücüyse barış gücü. BM, benzer durumda geçmişte birçok yere barış gücü gönderdi. BM, ya dünyanın büyük olduğunu ya da ABD’nin dünyadan büyük olduğunu gösterecek. Gün bugündür. İsrail, son katliamlarıyla insanlık vicdanının şah damarına bastı.” 

BiRLiK OLUNURSA HER ŞEY DEĞİŞEBiLiR

Bugün yapılacak İİT Liderler zirvesi ve Yenikapı mitinginin önemine dikkat çeken Filistin Türkiye temsilcisi Cihad Yağmur, Filistinliler’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı coşkulu bir sevgi ve Kudüs için sessiz kalan Arap liderlerine ise öfke olduğunu söyledi. Yağmur, şunları söyledi: “Bugün yapılacak İİT Liderler Zirvesi, Arap halklarının gözünde İslam liderlerinin bir samimiyet testine dönüştü. Bir anlamda, İslam ülkelerinin liderleri için bir samimiyet testi olacak. Zirveye katılan liderler Filistin ve Kudüs’ün, katılmayanlar ise İsrail ve ABD’nin yanında saf tuttuğunu gösterecek. Filistinliler Cumhurbaşkanı Erdoğan için duacı. İsrail elçisinin deport edilmesi, Filistinliler ve Kudüs için çok büyük bir mesaj. Erdoğan ve Türkiye, ‘İsrail zulmü bu şekilde devam etmeyecek’ dedi. Müslümanlar birlik olursa, her şey değişebilir.”

KUDÜS iÇiN AMBARGO VE BARIŞ GÜCÜ MÜMKÜN
 
STAR’ın gündeme getirdiği İsrail katliamlarını durdurmak için Kudüs’e Barış Gücü önerisi kamuoyunda büyük ilgi uyandırdı. BM’nin daha önce ‘BM’ye rağmen işgal ve katliama devam’ eden İsraille diplomatik ilişkilerini kesmesi ve ambargo uygulaması yönünde 1983 yılında karar aldığı, ancak Soğuk Savaş döneminin iki kutuplu dünyasında ABD ve Rusya’nın tavrı nedeniyle bu kararın hayata geçemediğini kaydeden uluslararası ilişkiler uzmanları,  bugünün çok kutuplu dünyasında ise benzer bir BM kararıyla İsrail’e geri adım attırılabileceğini belirtti. BM’nin 38/180 sayılı kararı 19 Aralık 1983 tarihini taşıyor. Kararda, Kudüs, Batı Şeria, Gazze ve Golan tepelerini işgal eden İsrail’e karşı,  bütün devletlere İsrail ile diplomatik, ticari ve kültürel bağları koparmaları çağrısı yapılıyor. BM ayrıca  üye ülkelere “İsrail’e silah ve askeri ekipman satmamaları ve İsrail’den bunları almamaları çağrısı da yapıyor.
 
BM’NİN 377 SAYILI KARARI
 
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 377 numaralı “Barış İçin Birlik” (United for Peace Resolution) adlı kararında şu ifadeler yer alıyor: “Güvenlik Konseyi daimi üyelerin muhalefeti nedeniyle uluslararası güvenliği sürdüremezse, barışın bozulması veya barışa karşı bir saldırı gerçekleşirse, Genel Kurul konuyu acilen gündemine alır ve üye devletlere gerekli tavsiyeleri verir. Bu tavsiyeler içerisinde uluslararası barış ve güvenliği sürdürülmesi ve tesis edilmesi için gerekirse kolektif silahlı güç kullanımı da bulunabilir.”