27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in yaptığı akıl tutulmasıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müslümanların ibadet hakkını yok sayan, Mescid-i Aksa’nın kutsiyetini ihlal eden adımlar gerilimi tırmandırıyor. İbadet için gelen Müslümanları teröristle eş tutmak akıl tutulmasıdır” dedi.

24 Temmuz 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in yaptığı akıl tutulmasıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkeleri Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar ziyaretinin ardından ülkeye döndü. Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu:
lBAŞARILI GEÇTİ: Çok kritik bir döneme tekabül eden bu seyahat son derece başarılı geçti. Öncelikle Katar krizini ele alma fırsatı bulduk. Meselenin çözümü noktasında neler yapabileceğimizi istişare ettik. Elbette yıkmak kolay, yıkılanı yeniden inşa etmek ise her zaman çok zordur. Devletler arası münasebetlerde bu daha fazla süre ve zahmet ister. Son ziyaretimiz ve temaslarımızın istikrar ve karşılıklı güven iklimini yeniden inşa yolunda önemli bir adım olduğuna inanıyorum.
 



BEKLENTİ BÜYÜK: Suudi Arabistan’da Kral Selman bin Abdülaziz’e krizin çözümünde kendisinden büyük beklentilerin olduğunu ifade ettim. Suudi Arabistan’daki görüşmelerimizde temenni, beklentilerimizi açık ve net olarak ifade ettik. Bizim tabii buradaki en önemli beklentimiz, İslam dünyasında birliğin, beraberliğin daimi, kalıcı olması, bu tür parçalanmalara veya bu tür karşılıklı tehditlere fırsat vermemek. Bunun yanında özellikle gerek Irak gerek Suriye’de toprak bütünlüğünü tehdit eden gelişmelere karşı hep birlikte elbirliğiyle karşı durmamız gerektiği konularını Suudi Arabistan’la da görüştük. Bu beklentilerimizin tabii takipçisi olacağız.

KATAR’DAKİ TÜRK ÜSSÜ: Bu konu Katar ziyaretimde konuşuldu. Orada daha neler yapabileceğimizi görüşme imkanımız oldu. Bir diğer yandan Katar’ın son dönemde özellikle de takındığı bu olumlu tavır takdire şayan.

AKSA’DAKİ ABLUKA: İsrai’in uyguladığı kısıtlamalar kabul edilemez. Müslümanların ibadet hakkını yok sayan, Mescid-i Aksa’nın kutsiyetini ihlal eden bu adımlar gerilimi daha da tırmandırmaktır. İbadetlerini yapmaya gelen Müslümanları teröristlerle eş tutmak büyük bir akıl tutulmasıdır.      

HUKUK TANIMAZLIK: İsrail, bu tür hukuk tanımazlıklarla sadece kendine değil tüm bölgeye zarar veriyor. Mescid-i Aksa tüm Müslümanların göz bebeğidir. Kutsallarımızın ayaklar altına alınmasına, sessiz ve tepkisiz kalamayız. Bir an önce İsrail yönetiminde aklıselimin galebe çalmasını temenni ediyoruz. Kudüs’ü muhafaza için kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı Başkanı olarak bir kez daha İsrail’i hukuka, yerleşik teamüllere ve insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum. Kimden gelirse gelsin, şiddeti mazur görmediğimizi özellikle ifade ediyorum.

KABUL EDİLEMEZ: (Netanyahu’nun Aksa’daki uygulamaları savunması) Bu açıklamaların kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Yani bu evrensel hukuka, insan hakları beyannamesine, inanç özgürlüğüne, bu tür uluslararası altyapısı olan tüm bildirilere, belgelere ters bir harekettir. Acaba bu tür muamele farklı ülkelerdeki Yahudilere karşı yapılmış olsa tavırları ne olur?

TEL AVİV’E UYARI: Harem-i Şerif Müslümanların ilk kıblesi. Buraya yönelik hepimizin bir sorumluluğu var. Bu sorumluluğun gereği yapılıyor. Bu Birleşmiş Milletler  Güvenlik Konseyi’nde gündeme gelecektir. İsrail attığı bu adımlarla yanlışa gidiyor ve şunu da çok açık, net söylüyorum yalnızlığa gidiyor.

S-400’DE ARTIK SONA YAKLAŞILDI

(ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’ın Türkiye’nin S-400›leri almasını “endiş verici” olarak değerlendirmesi) Niye endişe verici olsun? Her ülke kendi güvenliği için tedbir almak durumundadır. Amerika ile de bu görüşmelerimizi yaptık. Ne yazık ki bunları temin edemediğimiz için  S-400’ler üzerinde bir planlama yaptık. Bunun endişe verici hiçbir yanı yok. Farklı silahlar kullanıldığı zaman endişe vermiyor, S-400 kullanıldığı zaman endişe veriyor. Bu nasıl bir şeydir.

Türkiye olarak biz kiminle ortak üretime girebilirsek burayı da tercih ederiz. Bu da bizim için çok önemli. Çünkü Türkiye artık geleceğine yönelik güvenlik noktasındaki bütün simülasyonlarını buna göre yapıyor ve yol haritamızı da buna göre belirliyoruz.  Zaten görüşmeler büyük ölçüde tamamlandı.

HENÜZ BÖYLE BİR ADIM YOK

(MEHMET Görmez’in görevinden ayrıldığı iddiası) Şu anda henüz atılmış bir adım söz konusu değil. Sayın Başkan’ın farklı bir görevle devam şeklinde bir arzusu, talebi söz konusu. Bu da Sayın Başbakan ile görüşmek, değerlendirmek suretiyle verilecek bir karardır.