27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

‘FETÖ ile mücadeleye destek veriyoruz’

Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi James Larsen, “15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hükümetim Türkiye’ye FETÖ konusunda desteklerini sundu. Kanunsuz işlerde bulunduklarına dair herhangi bir delil varsa, Avustralya Hükümeti bunu çok ciddiye alacağını Türk Hükümetine bildirdi” dedi.

LÜTFİ KAPLAN27 Şubat 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
‘FETÖ ile mücadeleye destek veriyoruz’

Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi James Larsen, Star’a çok önemli açıklamalarda bulundu. İşte Larsen’in değerlendirmeleri…

- G20 ÜST DÜZEY İLİŞKİLERİ VESİLE OLDU: Avustralya’nın 2014’te G20’ye ev sahipliği yapması ve hemen ardından 2015’te Türkiye’nin G20’ye ev sahipliği yapması bizim için çok önemliydi buna değer veriyoruz. Çünkü bu iki ülke arasında üst düzey  görüşmelerin daha da  artmasına vesile oldu. 

-15 TEMMUZ’DA DESTEĞİMİZİ SUNDUK: Darbe girişimi olduğu zaman, Avustralya darbe girişimini kınamakta oldukça çabuk davrandı. Türk Hükümeti ve Türk Demokrasi için bütün desteğimizi sunduk.

- FETÖ İLE MÜCADELEYİ DESTEKLİYORUZ: Türk Hükümeti Avustralya’da  Gülen hareketine sahip bir takım organizasyonlar olduğunu belirtti. Biz Türk Hükümetine  açıkça ilettik ki, eğer bu organizasyonlar kuruluşlar hakkında herhangi bir delil varsa darbeye ilişkin, herhangi bir uluslar arası legal olmayan kanunsuz işlerde  bulunduklarına dair herhangi bir delil varsa, Avustralya Hükümeti bunu çok ciddiye alacağını Türk Hükümetine bildirdi. Bu  Avustralya adına çok ciddi bir destektir.  Avustralya’nın Türkiye ile  bu tip konularda iş birliği sürecektir. 

- TÜRKİYE’NİN FETÖ UYARISI SORUMLU DAVRANIŞ: Türk Hükümeti diğer devletlere FETÖ’nün risklerine karşı uyarmakla çok sorumlu bir  davranış sergiledi.  Organizasyonlar veya bireysel kişiler için uyarıyı dikkate alacağız.   

- TÜRKİYE GÖÇMENLERE CÖMERT: Avustralya Türkiye’nin Suriye’den gelen göçmenler durumunda inanılmaz derecede cömert olduğunu düşünüyor. Hiçbir ülke bu kadar eli açık davranmadı ve davranamaz da. 

- ULUSLARARASI SİSTEM BAŞARISIZ: Suriye’deki durum, korkunç bir trajedi. Uluslararası sistemin başarısızlığını gösteriyor. Yıllarca Güvenlik Konseyi, BM’de pek çok toplantılar yapıldı ama hiçbiri çözüm üretmeyi başaramadı. BM  ve diplomasi, yani uluslar arası sistem başarısız oldu. Neden uluslar arası sistem başarısız oldu buna baktığımızda açık ve net, büyük oyuncular sonuçta anlaşamadılar. 

- ASTANA UMUDU: Astana’da Türkiye’nin gösterdiği liderlik, bu toplantılarda belki bir çözüm çıkacak, bunu gerçekten yürekten umut ediyorum. 

- DEAŞ İSLAM İMAJINI TEHDİT: DEAŞ, İslam dünyasının imajına yönelik gerçek bir tehdit. DEAŞ’ın söylemlerinin İslam’la ya da Müslümanlıkla hiçbir ilgisi yok. Ama kendilerini İslam aleminin bir parçası olarak göstermesi kesinlikle çok yıkıcı ve Türk Hükümeti DEAŞ’ın İslam’ı temsil etmediği noktasına parmak basarak, oldukça  sorumlu davrandılar diye düşünüyorum.    

- PKK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR: Avustralya çok net bir ifadeyle belirtmiştir ki PKK bir terörist organizasyondur, terör örgütüdür.

- TÜRKİYE’NİN PYD ENDİŞESİNE SAYGILIYIZ: Türkiye’nin PYD/YPG ile ilgili dile getirdiği endişelere saygı duyuyoruz. Avustralya açısından biz bunu Türkiye’nin Amerika ile çözmesi gerekli bir konu olduğunu düşünüyoruz. l 

TÜRKİYE İLİŞKİLERİN 50.YILI ETKİNLİKLERİ

Avustralya Büyükelçiliği, ilk göçmen Türklerin ülkelerine geldikleri 60’lı yılları anısına bir dizi etkinlik başlattı. Büyükelçilik, Türkiye-Avustralya ilişkilerinin 50.yılı münasebetiyle başlatılan etkinlikler kapsamında ilk etapta Avustralya’daki üniversitelerden mezun olan Türk vatandaşları ile Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan Avustralyalı vatandaşları bir araya getirdi. Etkinlik kapsamında Avustralyalı önemli bakanların Türkiye’ye ziyareti de planlandı.