26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

FETÖ’nün 3 maymun konseyi

15 Temmuz darbe girişiminde en kritik görevi üstlenen Yurtta Sulh Konseyi üyeleri, daha önce itirafta bulundukları ihanetlerini FETÖ’den gelen talimatla inkar etti. Mahkemede ağız birliği yapan ihanet cuntası darbeyi engellediklerini bile söyledi.

HABER MERKEZİ28 Mayıs 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
FETÖ’nün 3 maymun konseyi

Teröristbaşı Fetullah Gülen’in gönderdiği ‘Suçlamaları kabul etmeyeceğiz, inkar edeceğiz’ talimatının ardından FETÖ davası sanıkları insanın aklını ve sabrını zorlayan, “O halde bu darbeyi kim yaptı” dedirten savunmalara başladı. 15 Temmuz gecesi TBMM, MİT, Özel Harekat Daire Başkanlığı, gibi kritik noktaların yanı sıra, halkı bombalayan uçaklardaki pilotlara ‘vur’ emrini verdiği ses kayıtlarına ulaşılan, kamera kayıtlarında darbe girişimini bizzat yönettikleri görülen eski generaller ifadelerinde FETÖ düşmanı kesildi. Hakimin, “Peki o zaman bu darbeyi kim yaptı? Gülen olabilir mi” sorusuna, “Gülen orada değildi” yanıtını verecek kadar pişkin olan FETÖ’cüler, son ana kadar hem teröristbaşı Fetullah Gülen’i korudu hem de ‘inkar edin’ talimatını yerine getirdi. 

EMİR TERÖRİSTBAŞINDAN

Eskişehir’de sürdürülen darbe girişimi soruşturmasında cezaevindeki FETÖ sanıklarının kendi aralarında haberleştikleri, “Duruşumuz net. Suçlamaları kabul etmeyeceğiz. İmtihan sertleşiyor, gerekirse kalan ömrümüzü burada geçireceğiz. Sadakat testinden geçiyoruz” yazılı nota ele geçirildi. Yazıyı, FETÖ’cü Hüseyin Uğur Yazıcı’nın yazdığı tespit edildi ve bunu kendisi de itiraf etti. Cezaevlerinde FETÖ’cü sanıklar arasında buna benzer çok sayıda yazışma bulunurken, 15 Temmuz darbe girişiminden yargılanan örgüt üyesi asker ve polislerin son dönemde bu mesaj doğrultusunda savunma yapmaları da dikkat çekti. 

ORTAK SAVUNMA DİLİ

15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili yargılanan darbenin planlayıcısı ve yöneticisi sözde ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyeleri Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Mehmet Dişli, Gökhan Şahin Sönmezateş ve İlhan Talu da ifadelerinde suçlamaları reddetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Başyaveri Ali Yazıcı da suçunu inkar edenlerden. Yazıcı, 15 Temmuz gecesi Erdoğan’ın yerini öğrenip, darbecilere bildirmekle görevlendirilmişti. 

İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAMIŞ 

Erdoğan’ın bulunduğu yeri eski Muhafız Alay Komutanı Kutsi Barış’a sabah kahvaltısında söylediği belirlendi. Ancak Yazıcı bu iddiayı reddederek sadece Erdoğan’ın tatil yerine ilişkin basında çıkan haberleri konuştuklarını ileri sürdü. Yazıcı, Mahkeme Başkanı Oğuz Dik’in, “Bu darbeyi kimin yaptığını düşünüyorsun?” sorusuna ise “10 aydır düşünüyorum, ben de işin içinden çıkamadım” cevabını verdi

GÜLEN ORADA DEĞİLDİ

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın derdest edenler arasında bulunan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın ‘ürkütücü’ diye tarif ettiği eski Kurmay Albay Fırat Alakuş ise tuzağa düşürüldüğünü iddia etti. “Darbenin kim tarafından yapıldığını tam netleştiremedim” diyen Alakuş, Mahkeme Başkanı Dik’in, “Gülen için ne diyeceksin?” sorusu üzerine ise gülerek, “Orada değildi, onu söyleyebilirim” ifadesini kullandı. 

SUİKATÇI DEĞİLMİŞ!

Erdoğan’a yönelik suikast girişimini yöneten 

ve cuntacıların sözde atama listesinde “MİT Başkanı” olarak görevlendirilen eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş de inkarcılardan. “Bana verilen emir Cumhurbaşkanı’nın Marmaris’ten alındıktan sonra Ankara’ya kadar emniyetle getirilmesiydi” diyen ve savunmasının bir bölümünde İskoçya’nın kurtuluşunu anlatan “Cesur Yürek” filmine atıfta bulunan Sönmezateş kendini karakterlerden William Wallace’ye benzetti. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik bunun üzerine, “Sen William Wallace misin? O vatanı kurtarmak için yapıyor. Siz devletin meşru Cumhurbaşkanı’nı devirmeye çalışıyorsunuz” diye çıkıştı. 

DARBEYİ ÖNE ALAN İSİM

FETÖ ile mücadele ettiğini ileri süren diğer bir isimse eski Genelkurmay Personel Başkanı İlhan Talu.Darbe girişiminin erkene alınmasında önemli rolü olan Talu, kendini “Hayatımın boyunca paralel devlet yapılanması ile etkin mücadele ettim, 15 Temmuz darbe teşebbüsüne katılmadım” diyerek savundu. 

‘VUR’ DEDİĞİNİ HATIRLAMADI 

Karanlık gecede halkın üzerine F-16’lara bomba yağdıran pilotlara ‘vur’ emri verdiği ses kayıtları ortaya çıkan eski Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri Albay Ahmet Özçetin, FETÖ’nün TSK’daki hücre yapılanmasını iddianameden öğrendiğini iddia etti. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik’in, darbe girişiminin yaşandığı gece Akıncı Üssü’nden 

Ankara’yı bombalayan pilotlarla yaptığı telsiz konuşmalarını hatırlatması üzerine Özçetin, “Bu görüşmelerin net olarak bana ait olup olmadığını bilmiyorum. Görüşmelerin hangi ortamda yapıldığını hatırlamıyorum. Bu görüşmelerin bir kısmının bana ait olmadığını, bir kısmının da bana dikte ettirildiğini tespit ettim.” savunmasını yaptı.