10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

FETÖ'nün inkar taktiği

Teröristbaşı Gülen talimat gönderdi, ilk kez hakim karşısına çıkan darbeciler itaat etti. Erdoğan’a suikast timinin sanıkları bile darbeci olmadıklarını savundu.

MUSTAFA İNCİ 21 Şubat 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
FETÖ'nün inkar taktiği

Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz’daki kanlı darbe teşebbüsünün ardından başlatılan soruşturmalar hızla tamamlanarak milletin iradesini silah zoruyla ipotek altına almaya, devlet yönetimini ele geçirmeye çalışan vatan hainleri, tek tek hakim karşısına çıkıyor. FETÖ’nün TSK içine sızdırdığı teröristlerin, devletin tankıyla, topuyla, silahıyla kalkıştığı darbenin önemli basamaklarından biri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişiminin üniformalı sanıkları da 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan soruşturma sonucu dün ilk kez hakim karşısındaydı. Haklarında en az 6’şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen 3’ü firari 47 sanıklı davanın görülmesine Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Muğla Adliyesi’ndeki yetersizlik sebebiyle Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda görülen davanın bir numaralı sanığı FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen. Sanıklar arasında, suikast girişimini yöneten eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başyaveri eski Albay Ali Yazıcı ve FETÖ içinde ‘Paşa’ lakabıyla tanınan eski Astsubay Zekeriya Kuzu da var. 

GÜLEN’E AVUKAT YOK 

Davanın bir numaralı sanığı FETÖ/PYD’nin elebaşı Fetullah Gülen’i Muğla Barosu’ndan hiçbir avukat savunmak istemedi. Duruşmaya bazı sanıkların avukatı katıldı. Sanıklardan Gökhan Şahin Sönmezateş’in avukatı olan eski Muğla Barosu Başkanı Mustafa Hükkamoğlu da duruşmaya gelmedi. 

İTİRAZ ETTİLER

İddianamenin özetinin okunduğu sabahki oturumda sanık avukatları, ifadelerden olayın planlanma yerinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikamet yeri olması sebebiyle, Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik kararı alarak davayı, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne vermesini talep etti. Sanık avukatlarının duruşmayı sulandırma ve zaman kazanma girişimi olarak yorumlanan talebi mahkeme heyeti tarafından oybirliğiyle reddedildi. 

OĞLUMDAN NE İSTEDİNİZ?

Duruşmada suikast girişiminde şehit edilen polis memurları Nedip Cengiz Eker ve Mehmet Çetin’in aileleri de hazır bulundu. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da yakını olan şehit polis memuru Nedip Cengiz Eker’in annesi Güzel Ekiz, oğlunun ilk kez yüz yüze geldiği katillerine “Oğlumdan ne istediniz?” diye haykırdı. Anne Ekiz, “Adalet istiyorum. İdam istiyorum” diye bağırdı. Suikast girişiminde sonra firar eden ve gizlendikleri menfezde yakalandıkları sırada bimekan görüntüleriyle hatırlanan sanıkların duruşmaya takım elbiseli geldikleri ve şehit yakınlarının tepkilerine pişkinlikle sessiz kaldıkları görüldü.

ERDOĞAN TARAF OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taraf olduğu tek davada üç avukat temsil etti. Erdoğan’ın avukatlarından Hüseyin Aydın gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sadece Cumhurbaşkanımıza suikasttan değil, darbe teşebbüsünden de yargılanıyorlar. Cumhurbaşkanımızın şahsına yönelik eylem doğrudan doğruya bu dava kapsamında işlenmiş durumda” dedi. 

PİŞMAN DEĞİLLER

Davanın en kısa zamanda sonuçlandırılmasını istediklerini belirten Avukat Hüseyin Aydın, “Sanıkların savunmaları Cumhurbaşkanımızın alıkonulup başka bir yere götürülmesi yönünde. Ancak dosyayı incelediğimde, delilleri dikkatle değerlendirdiğimizde alıkoyma değil, varlığını ortadan kaldırmak, suikast iradesinin olduğu konusunda tereddüdümüz bulunmamaktadır. Suikast Timi özel eğitimle askerlerden oluşmuş. Hem TSK tarafından özel eğitilmişler hem de örgüt tarafından. Sanıkların soğuk kanlı olmaları dikkatimi çekti. İddianame okunurken, hiç pişmanlık duymadıklarını gördüm. Bunların pişmanlığı yok” diye konuştu. 

SANIKLARI YUHALADILAR

Yabancı gazetecilerin de takip ettiği duruşmanın yapıldığı binanın çevresinde toplanan kalabalık bir grup ellerindeki Türk bayrakları ile sanıkları yuhaladı. ‘İdam isteriz› sloganı atan grup İngilizce yazılı olan ‘FETÖ Game Over’ (FETÖ oyun bitti), ‘Gülen you have innocent blood in your hand’ (Gülen elinde masum kanı var), ‘We know the enemy’ (Düşmanı tanıyoruz), ‘249 Martyrs for democrasy on the night of 15 July. Give as murderer Gulen back. Erdoğan a defender of democrasy’ (15 Temmuz gecesi demokrasi için 249 şehit. Katil Gülen’i bize geri verin. Erdoğan, demokrasinin savunucusu) yazılı afiş ve pankartlar taşıdı.    

ÜÇ MAYMUNU OYNADILAR

Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın alıkonmasına ilişkin 26’sı tutuklu 27 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başladı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi’nde yapılan duruşmada, tutuklu sanıklardan eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış, Kasırga’nın alıkonulması planını ve organizasyonunu yaptığı suçlamalarını kabul etmedi. Mutlu Serkan Vurdem ise “Tatbikat mı, darbe mi olduğunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına kadar anlayamadım. O saate kadar hiçbir şey yapmadım” dedi.

KUZU HADDİNİ AŞTI

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişiminde bulunan vatan haini askerlerin başındaki isim olan eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş dinlendi. FETÖ üyesi olmadığını iddia Sönmezateş, talimatı darbe girişiminden iki gün önce, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda şehit Astsubay Ömer Halisdemir tarafından öldürülen Tuğgeneral Semih Terzi’den aldığını ileri sürdü. Sönmezateş, “Bana verilen emir Cumhurbaşkanını alıp Ankara’ya Akıncı Üssüne götürmekti. Görevi kabul ettim. Zekeriya Kuzu Marmaris’te haddini aşmıştır. Ben polisleri vurun diye bir emir vermedim. Bizi oyuna getirdiler” dedi. 

BEN DARBE YAPTIM

İkinci savunması alınan eski Binbaşı Şükrü Seymen ise, “Ben hiçbir şeyden korkmuyorum. Ben darbe yaptım. Bunun cezası idam bile olsa hiç canım yanmaz. İntihar olmayacağını bilsem sandalyeyi ben düşürürüm. Benim yaptığım tek şey Gökhan Paşam ve Semih Paşam tarafından bana verilen görevi yapmaktı. Bize verilen görev Cumhurbaşkanını sağ salim Ankara’ya götürmekti” dedi.