27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

İlgezdi’nin suç dosyası kabarık

‘Yolsuzluk’ dahil 6 ayrı suçlamadan dolayı görevden alınan Ataşehir Belediye Başkanı İlgezdi’ye Kılıçdaroğlu sahip çıktı. CHP liderinin ailesiyle rezidans komşusu olan İlgezdi’nin ‘dosyaları’ kapatmak için müfettişlerle içki alemi yaptığı, 6 yaşındaki kızının gayrimenkul zengini olduğu, eşinin de üzerine kayıtlı 17 lüks evi bulunduğu tespit edildi.

HABER MERKEZİ10 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İlgezdi’nin suç dosyası kabarık

İçişleri Bakanlığı tarafından müfettiş raporlarında hakkında ‘yolsuzluk ve açıklanamayan servet dahil 6 ayrı suçlama bulunduğu’ için görevden alınan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sahip çıktı. Kılıçdaroğlu, İlgezdi’nin görevden alınarak kendisinin susturulmaya çalışıldığını bile iddia etti. Kılıçdaroğlu ailesinin İlgezdilere ait evlerde oturduğu ve İlgezdi’nin kendisini soruşturmakla görevli müfettişlerle içki masasında eğlenirken ve halay çekerken fotoğrafları da çıkmış ve kamuoyuna ‘Yolsuzluk dosyaları böyle kapatılıyormuş demek ki’ tepkisi oluşmuştu. İlgezdi ailesinin 2011 doğumlu çocuklarının bile gayrimenkul zengini olduğu, Battal İlgezdi’nin eşi CHP milletvekili Gamze İlgezdi’nin ise üzerine kayıtlı 17 gayrimenkulu ‘21 yaşından beri devlet memuru olması ve ek iş gelirleri’ ile açıklamaya çalışması da kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. 

KILIÇDAROĞLU SAVUNDU

Ataşehir Belediye Başkanı İlgezdi’nin görevinden uzaklaştırılmasına dair açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Belediye Başkanımız daha önce medyada yer alan haberler üzerine ve benim isteğimle doğrudan doğruya gidip savcılığa kendisini, ailesini ve yakınlarını ihbar etmiştir. ‘Buyurun her türlü soruşturmayı yapın’ demiştir. O soruşturmaların tamamı yapılmıştır, tamamından da aklanmıştır.  Yıldırmak istiyorlar, yılmayacağız. ‘Kılıçdaroğlu konuşmasın” diye konuştu. Battal İlgezdi’nin avukatı İnan Bektaş ise, İlgezdi ve yakınları hakkındaki kesinleşmiş mahkeme kararlarının olduğunu savundu. 

Kılıçdaroğlu ve avukatları İlgezdi’nin beraat ettiğini ve masum olduğunu savunsa da İçişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin hakkında Mülkiye Müfettişlerince düzenlenen raporların yanı sıra “Adli mercilerce yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar sebebiyle, Anayasanın 127’nci maddesinin verdiği yetki doğrultusunda İçişleri Bakanlığınca 06.12.2017 tarihinde görevden uzaklaştırılmasına karar verilmiştir” denilmesi dikkat çekti. Açıklamada, İlgezdi’nin belediye başkanlığından uzaklaştırılmasında İmar Kanununa, Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununa aykırı eylemlerinin yanı sıra Devlet İhale Kanununa aykırı hareketle Görevi Kötüye Kullanma, Belediyenin/Kamunun zararına sebebiyet verme, İhaleye Fesat Karıştırma, Haksız Mal Edinme, kamu görevlilerinin Gerçeğe Aykırı Belge Düzenlemesine göz yumulması fiillerinin neden olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, müfettiş raporlarının yanı sıra halen süren soruşmalara da dikkat çekilerek, şöyle denildi: 

HAKKINDA DAVALAR VAR

“Söz konusu hususlarla ilgili Bakanlığımıza intikal eden çeşitli yolsuzluk ve usulsüzlük iddia ve şikayetlerinin intikal etmiş olması; bunlardan bir kısmı ile ilgili bakanlığımızca işlem başlatılarak soruşturma izni verilmiş olması; ayrıca yetkili adli mercilere intikal etmiş adli mercilerin gereğini takdir etmekte olduğu iddia ve şikayetlerin bulunması ve İstanbul Anadolu Başsavcılığınca Battal İlgezdi hakkında İhaleye fesat karıştırma ve haksız mal edinme iddiaları ile ilgili açılmış derdest davanın bulunması. Söz konusu edilen bu yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına, kamuoyunun da bilgisi dahilinde olan; Buz Rezidans adlı yapının üzerinde inşa edildiği parseldeki belediye hissesinin muvazaalı işlemlerle devrinin sağlanması, Buz Rezidans’a ruhsata aykırılıklar olduğu halde yapı kullanma izni verilmesi, İmar Kanununun 32. ve 42. maddeleri uyarınca yaptırım uygulanmaması, yasal yaptırım uygulanma zorunluluğu doğduğunda ise yaptırımın gereği gibi uygulanmaması, Erguvan Parkı olarak bilinen alanda usulsüz, rant amaçlı imar mevzuatına aykırı yapılaşmaya gidilmesi, alanda yapılacak inşaatlar ve yapıların kullandırılması ihalesine fesat karıştırılması, Başkan İlgezdi’nin akrabalık ilişkisi içinde bulunduğu yakını tarafından imar planında konut alanı olan bir parselin satın alınması, konut alanı olan bu parselde imar mevzuatına aykırı olarak özel eğitim kurumu inşa edilmesi ve daha sonra buranın yine Battal İlgezdi’nin yakın bir akrabasının yönetim kurulu başkanlığını yaptığı bir şirkete satılması, bu şirket tarafından da yüksek bedelle özel okul olarak kiraya verilmesi, Oda Kule 1 ve Oda Kule 2 olarak bilenen yapılarda imar mevzuatına aykırı işlemler yapılması, bütün bu usulsüz, yolsuzluk içeren işlemlerin belediye başkanının yakın akrabaları ve iş ortakları ve onların yakın akrabaları ile karmaşık ilişkiler zinciri oluşturularak ve kendi kimliği gizlenerek gerçekleştirilmesi, örnek teşkil etmektedir.” 

HERKESi SUSTURDU

Geçmiş dönemde Ataşehir Belediyesi’ndeki yolsuzlukları incelemekle görevlendirilen müfettişlerin, Belediye Başkanı Battal İlgezdi ile eğlenirken çekilen halay fotoğrafları ortaya çıkmıştı. Böylece, hakkındaki sayısız yolsuzluk ve usulsüzlük iddiasına rağmen İlgezdi’nin bir ceza almadan dosyaları bu şekilde kapattırdığı iddia edildi. İlgezdi’nin, kendisini soruşturan müfettişlerden yolsuzluk dosyalarını yazan gazetecilere kadar herkesi rüşvetle veya tehdit ile susturduğu da iddia edildi. 

EVLER MİNİK KIZININ ÜSTÜNE

Ataşehir Belediye Başkanı İlgezdi hakkında açılan haksız mal edinme davasında ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. İddianamede İlgezdi’nin 2011 doğumlu kızı Turnam İlgezdi adına kaydettiği Ataşehir’deki lüks dubleks ev ve Çanakkale’deki villayı haksız kazanç sonucu edindiği belirtilerek şu ifadelerin yer aldığı görüldü: “Battal İlgezdi’nin kızı olan Turnam İlgezdi adına tapuda kayıtlı olan iki adet gayrimenkulün (İstanbul ili, Ataşehir ilçesi, Küçükbakkalköy Mahallesi, 2939 ada, 7 parsel sayılı 1399/320000 arsa paylı.. numaralı bölüm ile Çanakkale ili, Ayvacık ilçesi, 174 ada, 29 parsel sayılı 2 katlı taş bina ve zeytinlik) parasal kaynağının tespit edilemediği, bu hesaplarla ilgili de bilirkişi raporunda da tespitler yapılamadığı anlaşıldığından bu sebeple kazanımlar haksız mal edinme olarak değerlendirilmiştir.”

AYNI REZİDANSTALAR

Kılıçdaroğlu’nun kızı ile özel kaleminin de İlgezdiler ile aynı rezidansta daireleri olduğu ortaya çıkınca işin ucu CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na dayandı. Ultra lüks dairelerin kaç paraya alındığı hala açıklanamadı. Battal İlgezdi’nin sahte mühür ile ihale verdiği, kaçak katlar ile AVM’lerin dükkanlarına göz yumduğu da iddia edildi. 

GAYRİMENKUL KRALİÇESİ

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi CHP milletvekili Gamze İlgezdi, TBMM’deki yemin töreninde sol yumruğunu havaya kaldırarak şov yapmıştı. Bu şovun ardından Gamze İlgezdi’nin aslında ezilenlerle aynı tarafta olmadığı, tersine gayrimenkul kraliçesi olduğu ortaya çıkmıştı. Tespit edilebildiği kadarıyla sayıları 17 olan akrabaların adına kayıtlı ultra lüks dairelere sahip olduğu tespit edilmişti. Gamze İlgezdi, onlarca lüks rezidansı “ek iş” yaparak aldığını öne sürmüştü.