7 Mayıs 2024 Salı / 29 Sevval 1445

İngiltere'nin yeni başbakanı Theresa May kimdir?

14 Temmuz 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İngiltere'nin yeni  başbakanı Theresa May kimdir?

İngiltere’de başbakanlık heyecanı yaşanıyor. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasından sonra başbakan David Cameron istifa edeceğini açıklamıştı. Bunun ardından Andrea Leadsom ve Theresa May başbakanlık için adaylığını koydu. Ancak bugün gelen haberle beraber Andrea Leadsom adaylıktan çekildi. Böylece geriye sadece aday Theresa May kaldı. Muhafazakâr Parti adayı Theresa May İngiltere’nin gayri-resmi başbakanı oldu.

 

Theresa May Kimdir?

 

 

Theresa May 1957 yılında Eastbourne’de dünyaya gelmiştir. Oxfordshire şehrinde Holton Park Girls' Grammar School’da ilk eğitimini almış ardından da Oxford Üniversitesi Coğrafya Bölümünde üniversite eğitimini tamamlamıştır.  İlk iş hayatını finans sektöründe geçiren Association for Payment Clearing Services (APACS) de çalışan Theresa May, 1997 yılında parlamentoya giriş yaptı.  2010’dan beri İngiltere’nin İçişleri Bakanı olan May, Avrupa Birliğinden ayrılma yönünde kampanyalar yürüttü.

 

Disiplini ve sert mizacı dolayısıyla Thatcher’a benzetilen May, İngiliz basınında “yeni Demir Leydi” olarak anlıyor.İngiltere'de iktidardaki Muhafazakâr Parti'de yapılan yeni lider ve başbakanı belirleyecek seçimin ilk turunu İçişleri Bakanı Theresa May kazanmıştı. 

 

Milletvekilleri arasında yapılan oylamadan önce de en şanslı aday olarak görülen May 165 oy alırken, Andrea Leadsom 66 oyla ikinci olmuştu.

Partideki liderlik yarışı İngiltere'nin 23 Haziran'daki AB referandumunu birlikten çıkma yanlılarının kazanmasından sonra Başbakan David Cameron'ın istifa kararı almasından sonra başlamıştı.

Theresa May seçimin ilk turu sonrasında referandumun ardından ortada partiyi ve ülkeyi birleştirmek ve AB'den çıkarken mümkün olan en iyi sonucu elde etmek gibi "büyük bir görev" olduğunu belirtmişti.

 

May ayrıca "Başbakan olarak bu üç şeyi yapabilecek tek aday benim ve ayrıca Muhafazakâr Parti'nin tümünden destek alabilecek tek aday olduğum da ortaya çıktı" diye konuşmuştu. 

 

Theresa May Philip May isimli bankacı ile evli. 36 yıldır evli olan çiftin çocukları bulunmuyor. İkil yıllar aynı görüşten oldukları muhafazakâr grupların bir partisinde tanışıp evlendiler.

 

Therese May sessiz yapısıyla tanınıyor. Sessiz ama disiplinli çalışmasıyla yaptığı projeleri başarıya ulaştıran May, işinde ciddi ve programlı. Yakınında çalışanlar onun liderlik özelliklerine itimadının tam olduğunu dile getiriyor. Tabi siyasi yaşamında en büyük destekçisi eşi Philip May.