20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İsrail yine terör estirdi

Mescid-i Aksa’ya Müslümanları sokmayan İsrail, dün de 50 yaş altı erkeklere Cuma namazı izni vermedi. Engellemelere reğmen 10 Filistinli Cuma için buluştu, terör estiren işgal güçleri 1 Filistinliyi şehit etti.

29 Temmuz 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İsrail yine terör estirdi

İsraİl’İn Mescid-i Aksa’ya girişine 50 yaş sınırı getirmesinin ardından binlerce Filistinli Müslüman cuma namazını Harem-i Şerif’in çevresindeki eski şehre çıkan cadde ve sokaklarda kıldı. Filistinli Müslümanlar cuma namazını işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Ras El Amud, Vadi El Ceviz ile Mescid-i Aksa’nın çevresindeki eski şehrin Fas (El-Mağaribe), El Halil ve Şam Kapıları ile Selahaddin caddesinde eda etti.  İsrail polisi işgal altındaki Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa çevresinde, çok sayıda kontrol noktası kurdu.

10 BİN MÜSLÜMAN      

Mescid-i Aksa Vakfı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 10 bin Filistinlinin Harem-i Şerif’te cuma namazı kıldığı ifade edildi. Mescid-i Aksa’da cuma hutbesi veren Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin de Filistinlilere sükûnet ve sabır çağrısı yaptı. Şeyh Hüseyin Filistinli Müslümanlara, “İnancınıza sarılınız ve ona sıkı sıkıya tutunun. Biz şiddet yanlısı değiliz. Ancak işgalcilerin Harem-i Şerif’in hürmetini ihlal etmesini asla kabul etmeyiz. Biz Aksa’mızda ibadet etmek istiyoruz. Burası Müslümanların ilk kıblesidir” dedi. İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Vadi El Ceviz mahallesinde, cuma namazı sonrası İsrail polisi cemaate ses bombalarıyla müdahale etti.  

1 FİLİSTİNLİ ŞEHİT

Öte yandan işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli belde ve bölgelerinde açık alanda kılınan cuma namazı sonrası İsrail polisi cemaate müdahale etti. İsrail askerleri,bir Filistinliyi vurarak şehit etti. İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa’da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı. Olayın ardından Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif’in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti. Yoğun tepkiler üzerine Mescid-i Aksa’nın kapılarındaki dedektörler 25 Temmuz’da kaldırılmıştı. Müslümanlar, Kudüs alimlerinin çağrısı üzerine dün ikindi namazı için Harem-i Şerif’e geldi. İsrail polisi Aksa’nın içinde ve dışında da ses bombaları ve plastik mermilerle müdahale etmişti. 

İİT AKSA İÇİN TOPLANIYOR

İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesi, Türkiye›nin çağrısı üzerine Harem-i Şerif’e ilişkin son gelişmeleri ele almak üzere 1 Ağustos›ta İstanbul’da dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplanacak. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesi, İİT Zirve dönem başkanlığını ve İcra Komitesi başkanlığını yürütmekte olan Türkiye›nin çağrısı üzerine Harem-i Şerif’e ilişkin son gelişmeleri ele almak üzere 1 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul’da dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplanacak. Toplantıda, Kudüs›te yaşananlar, İsrail›e karşı ortak tavır ve yapılması gerekenlerin ele alınması tahmin ediliyor.

Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de 300 kişi yaralandı

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze sınırında Mescid-i Aksa'ya destek ve işgale karşı gösteri yapan Filistinlilere müdahalesinde bugün 300 kişinin yaralandığı bildirildi.