27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

İstikamet adalet uygun adım marş

Canı pahasına darbe girişiminin seyrini değiştiren kahramanlığa imza atan şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in katilleri hesap vermeye başladı. Vatan hainleri duruşma salonuna tek sıra halinde götürüldü.

22 Şubat 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İstikamet adalet uygun adım marş

15 Temmuz gecesi Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı ele geçirmek isteyen cuntacı General Semih Terzi’yi vurarak FETÖ’nün darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’i şehit eden darbeciler ilk kez hakim karşısına çıktı. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Sincan Cezaevi’nden yoğun güvenlik tedbirleri arasında getirilen sanıklardan Halisdemir’e ilk kurşunu sıkarak yaralayan eski Binbaşı Fatih Şahin ile şehit eden Üsteğmen Mihrali Atmaca ön sırada yer aldı. 

İDDİA MAKAMI BAŞSAVCI

Duruşma savcılığı makamında ilk kez Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman bulunuyor. İddianamede, Astsubay Ömer Halisdemir ‘şehit’, darbe girişiminde bulunan Albay Ümit Bak’ın emir Astsubayı Nedim Şahin de ‘maktul’ olarak yer aldı. Duruşmada, Ömer Halisdemir’in eşi Hatice Halisdemir, Nedim Şahin’in eşi Ayşe Şahin ve darbeci askerler tarafından başından yaralanan Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli İsmail Oğuz ‘müşteki’ olarak hazır bulundu. 

TERZİ’Yİ BEN VURURDUM

Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu, iddianamenin özetini okuduktan sonra savunma için ilk sözü darbeci General Semih Terzi’nin emir Astsubayı Ahmet Kara’ya verdi. Kara ifadesi nde, “Ömer Halisdemir’in bildiği bilgiye sahip olsaydım, uyarılsaydım Semih Terzi’yi ben vururdum” dedi. Kara, Semih Terzi’ye kendi isteğiyle değil zorla emir subaylığı yapıldığını söyledi. 

ATMACA’YA 5 KEZ MÜEBBET

İddianamede, 18 sanıktan 17’si hakkında dörder kez, yaralı olarak yerde yatan Astsubay Ömer Halisdemir’i iki kurşun daha sıkarak şehit eden Mihrali Atmaca içinse 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 

ŞEHADETE KOŞARAK GİTTİ 

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanı Tuğgeneral Zekai Aksakallı’nın sonunda ‘şehadet’ olduğunu söyleyerek verdiği emri, ‘Emredersiniz komutanım’ diyerek kabul eden Astsubay Ömer Halisdemir, karargahı ele geçirmeye gelen cuntacı General Semih Terzi’yi vurarak, darbe teşebbüsünün başarısız olmasında önemli rol oynamıştı. Halisdemir, önce sanıklardan Fatih Şahin’in silahından çıkan kurşunlara hedef oldu. Yerde yaralı olarak yatan Halisdemir, çağırılan ambulansı geri çeviren vatan haini Mihrali Atmaca tarafından iki kurşuna daha vurularak şehit edildi.  

MEMLEKETİNE HEYKELİ DİKİLDİ

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in memleketi Niğde’de bir elinde Türk bayrağı, diğerelinde tabanca olan 3 metrelik heykeli dikildi. 

İÇİMİZDEKİ HAİNLER YAPTI

Mahkeme, Semih Terzi’nin yanında Özel Kuvvetler Komutanlığı’na giden sanık Astsubay Ali Güreli’yi de dinledi.  Güreli, Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu’nun, “15 Temmuz’u kim yapmış olabilir?” sorusuna “İçimizde oluşan hainler” yanıtını verdi. Güreli, “Milletin namusunu korumak için verilen silahlar millete döndü, sen bunun farkında değil misin?” sorusunu ise “Öyle oldu” diye yanıtladı.

TUHAF SAVUNMA

Güreli’nin avukatı Ercan Soylu ise sanıkların toplumda terörist gibi görülmesinin doğru olmadığını iddia etti. Soylu, “Ömer Halisdemir gerçek bir kahraman, emir komutanın gereğini yapmıştır. Belki de Zekai Aksakallı Paşa darbeci. Ömer Halisdemir bunu idrak edebilir mi? Edemez. Emir komuta işte bu. O yüzden hepimiz Ömer Halisdemir’i alkışlıyoruz. Kalkıp da, ‘Niye emir komutaya uydunuz?’ demek benim açımdan samimi gelmiyor” ifadesini kullandı.

AKSAKALLI ALNINDAN ÖPTÜ

Sanık avukatlarından Basri Aydın da Astsubay Güreli’ye, “Orgeneral Zekai Aksakallı darbe gecesi Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda birini öpüp tebrik ettiği söyleniyor. Bu kişi kim?” diye sordu Güreli bu soruyu, “Zekai Aksakallı, ‘darbeci haini vuran kahraman aslanım’ diyerek, yerde vurulmuş halde yatan Ömer Halisdemir’i öptü” diye yanıtladı. 

YALAN BEYAN UYARISI

Davaya müdahillik talebinde bulunan Hukukçu Kadınlar Platformu Başkanı Avukat Figen Şaştım, Mahkeme Başkanı Ademoğlu’ndan, sanıklara, yalan beyanda bulunmalarının suç olduğunu hatırlatmasını istedi.