29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Koza Altın ölüm saçıyor!

FETÖ’ye finansal destek sağlayan Koza-İpek Holding, altın madenine ÇED raporu için hileli raporlar düzenledi, çevreyi katlederek üretim yaptı.

17 Eylül 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Koza Altın ölüm saçıyor!

Paralel Yapı’ya yönelik operasyonlar kapsamında Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finansal  destek sağladığı gerekçesiyle hakkındaki soruşturma devam eden Koza-İpek Holding’in işlettiği madenlerde insan sağlığı ve çevreye ölümcül etkiler oluşturacak yasa dışı üretime imza attığı ortaya çıktı. Hakkında soruşturma başlamadan kısa süre önce yurt dışına kaçan Koza- İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek’in, Kayseri’deki altın madende çevreye zehir saçtığı belirlendi!

ÇED RAPORU YOK

Koza Altın İşletmeleri A.Ş., Kayseri Kalaba kasabasında faaliyet gösteren maden ocağına geçici Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu, Paralel Yapı’nın uzantıları sayesinde alma çabasına girdi. Geçici ÇED raporunun verilmesi için Koza Altın İşletmeleri A.Ş. yanındaki un fabrikasını gizledi. Hileli raporla üretime başlayan Koza, çevredeki işletmelere zarar verirken, bölgede koruma altında olan hayvanların da ölümüne yol açtı.  Hile yoluyla geçici ÇED olumlu raporu alan ve henüz deneme aşamasındayken üretime geçen Koza Altın A.Ş. üretime başladığını Borsa’ya bildirdi. Şikayetler üzerine yasalara uygun olmayan üretimin çevreye büyük zarar verdiği ortaya çıkınca Koza Atın A.Ş.’ye sembolik ceza kesildi ancak şirket, 06.03.2012 gün ve 2437 sayılı “ÇED Olumlu Kararı” ile üretimine tam gaz devam etti. Siyanürle üretim yapan Koza Altın İşletmeleri A.Ş., etrafa ölüm saçmaya devam edince maden ocağının yanındaki Erdem Yem Fabrikası’nın sahibi Mustafa Erdem ve aynı bölgede üretim yapan Çağlar Çekirdek Fabrikası sahibi Çağlar Karayılan, Koza Altın A.Ş.’nin siyanürle çevreye ölüm saçtığı gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı. ÇED raporu olmadan üretim yapılmasına ve yoğun şikayetlere rağmen mahkeme, davayı sonuca bağlamayarak zaman aşımıyla dosyanın sümenaltı olmasına yolaçtı.

Köylüler isyan etmişti

Kayseri’de çevre katliamı yapan Koza Altın A.Ş. Çanakkale’nin Can ilçesine bağlı Dordurma Köyü’ne maden aramak için adım attığında da, “çevresel katliam istemiyoruz” diyen köylülerin tepkisine hedef olmuştu.

Gözler Danıştay’da

Ölüm saçan Koza Maden hakkında işlem yapmayan Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı temyiz için Danıştay’a götürüldü. 4. Daire “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararının uygun araçlarla yöre halkına duyurulması ile ilgili tutanağın dosyada olmaması sebebiyle davanın devamına karar verdi. Koza , talep edilen belgleri temin etmek için daha önce kendi bünyesinde çalışan, ardından 2014’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığında çalışan Meltem Kekeç ile irtibata geçti. Koza Altın’da hala çalışmakta olan Mehmet Osmanoğlu’nun nişanlısı olan  Kekeç aracılığıyla Çevre Bakanlığı’ndaki işlemlerinin sonuçlandırılması hedeflendi.