26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Kudüs kırmızı çizgimizdir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmeye hazırlanan Trump’a tepkisi sert oldu: Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bölgedeki sorunları derinleştirecek böyle bir adım atamazsın, İslam dünyasını hareketlendiririz.

6 Aralık 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Kudüs kırmızı çizgimizdir

ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planlarına sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Eğer böyle bir adım atılacak olursa; hemen, beş on gün içerisinde İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ni İstanbul’da toplayacağız. Kaldı ki bu, bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail ile koparmaya kadar gidebilir” dedi. 

OLAĞANÜSTÜ ZİRVE

AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Erdoğan, Türkiye’ye sahada her türlü tuzağı kurarken politika arenasında her türlü riyakarlığı sergileyenlere daha fazla tahammül etmek zorunda olmadıklarını söyledi. Bundan sonra kimin nerede ne dediğine değil, sahada kimin ne yaptığına bakacaklarının, ona göre hareket edeceklerinin altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı almaya hazırlandığı yönündeki haberlerle ilgili üzüntülerimi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Kudüs, Sayın Trump, Müslümanların kırmızı çizgisidir. Filistin halkının yaraları kanamaya devam ederken her gün hak ihlalleri, zulümler, baskılar sürerken İsrail’e destek mahiyetinde böyle bir kararın alınması sadece uluslararası hukukun ihlali değil, aynı zamanda insanlık vicdanına da vurulmuş ağır bir darbedir. İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Eğer böyle bir adım atılacak olursa; hemen, beş on gün içerisinde İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ni İstanbul’da toplayacağız. Sadece bununla da kalmayacağız. Bu Liderler Zirvesiyle de çok daha önemli etkinliklerle tüm İslam dünyasını o zirvede hareketlendireceğiz. Zira sıradan bir olay değil, bu olay. Amerika bütün işleri bitirdi de şimdi bu mu kaldı? DEAŞ ile de işi bitir, bu mu kaldı? Netanyahu, İsrail de kendi içinde iç hesaplaşmalarını bitiremiyor. Biz kesinlikle son ana kadar buradaki mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ

“Kaldı ki bu, bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail ile koparmaya kadar gidebilir. Amerika’yı, bölgedeki sorunları daha derinleştirecek böyle bir adım atmaması konusunda buradan bir kez daha ikaz ediyoruz: Böyle bir şey olamaz. Böyle bir adım atamazsınız. Zira artık dünya bir bütündür. Bu bütünün içerisinde ‘Ben istediğim gibi hareket ederim.’ noktasında hareket ettiğiniz takdirde bu bölgede meydana gelecek sıkıntıları göz ardı edemezsiniz.”      

BAŞKALDIRI BAŞLAR

İsrail ile Normalleşmeye Karşı Fas Gözlemevi Başkanı Ahmed Vihaman, “ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’in başkenti Tel Aviv’i işgal altındaki Kudüs’e taşıması kararının uygulanması veya İsrail’in başkentinin Kudüs olarak ilan edilmesi durumunda bütün Müslümanlar bu karara baş kaldıracaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin Kudüs ile ilgili aldıkları kararlara ilişkin yaptığı açıklamaları çok önemli bulduğunu belirten Vihaman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyonistlerin ve ABD’nin tehdit ve şantajlarına boyun eğmeyen Erdoğan, Kudüs’ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu, bu kararın uygulanması durumunda Türkiye’nin İsrail ile ilişkileri keseceğini söyledi. Bu açıklamalar çok önemlidir.”  

İSRAİL’DEN KÜSTAHLIK

1948’den itibaren işgal ettiği Filistin topraklarında binlerce Filistinliyi şehid eden, 6 milyon kadar Filistinliyi de sürgüne gönderen İsrail’den, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Kudüs’ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğu yönündeki açıklamalarına küstah tepki geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emanuel Nahson, paylaştığı yazılı açıklamada, “Erdoğan tanısın ya da tanımasın, Kudüs Yahudilerin 3 bin yıllık, İsrail’in de 70 yıllık başkentidir” iddiasında bulundu. İsrail Milli Eğitim Bakanı Naftali Benett de, “Maalesef Erdoğan son yıllarda İsrail’e saldırmak için hiç bir fırsatı kaçırmadı. İsrail, Kudüs’ün İsrail devletinin başkenti olarak tanınması da dahil tüm amaçlarına devam etmeli. Her zaman eleştirecek birileri olur ama neticede birleşik bir Kudüs’e sahip olmak Erdoğan’ın sevgisine sahip olmaktan daha iyi” dedi. İsrail Ulaştırma ve İstihbarat bakanlıklarını yürüten Yisrael Katz da, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanından emir almayız. İsrail egemen bir ülkedir ve Kudüs onun başkentidir” şeklindeki konuştu. 

OSMANLIYA SALDIRDI

Yisrael Katz ‘’3 bin yıldır Yahudi halkının başkenti olan Kudüs’ü İsrail devletinin başkenti olarak tanımak kadar tarihsel açıdan adil ve doğru bir hareket olamaz. Osmanlı İmparatorluğu ve Sultan günleri çoktan bitti’’dedi.

İŞBİRLİKÇİLER UTANMALI

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Vahdet Konferansı’nda yaptığı konuşmada tüm İslam aleminin bu oyuna karşı birleşmesi gerektiğini söyledi. Ruhani şunları kaydetti: Bölgedeki bazı Müslüman ülkeler Siyonistlere yakın ilişkide olduklarını açık bir şekilde söylüyorlar. Geçen yıllarda bu ilişkilerin çirkin ve ayıp olmasından dolayı hep saklı tutuyor en azından dilde de olsa Siyonist rejimi kınıyorlardı ve Müslüman ülkelerdeki hiçbir yetkili rahat bir şekilde İsrail bizim dostumuzdur diyemiyorlardı fakat günümüzde ilişkileri örtüsüz bir şekilde açığa çıkmıştır.” Hasan Ruhani; “Elbette bölge halkının ve İslam Dünyasının bu uğursuz planın hayata geçmesine izin veremeyeceği konusunda hiçbir tereddüdüm yok. Filistin halkı, bölge halkı, ulema ve önde gelen liderler ve Müslüman gençler; işgalci Siyonistlerin, Filistin topraklarını işgal ettiğini ve düşmanlıklarını asla unutmayacaklardır” ifadelerini kullandı. 

Abbas Trump’ı uyardı

ABD Başkanı Donald Trump, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma niyetinde olduğunu söyledi. Abbas ise Trump’ı bu yönde atacağı bir adımın barış sürecine zarar vereceği, bölgesel ve evrensel güvenliği ve istikrarı tehlikeye atacağı yönünde uyardı. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, “Başkan Abbas bir kez daha Arap Barış Planı ve uluslararası kararlara göre başkenti Doğu Kudüs’süz bir Filistin devletinin olamayacağı yönündeki açık tavrını dile getirdi” dedi. 

KARAR İPTAL EDİLMELİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’deki Amerikan Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararını 4 Aralık Pazartesi günü açıklaması bekleniyordu. Ancak Beyaz Saray kararın ertelendiğini duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın İsrail’deki Amerikan Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararını 4 Aralık Pazartesi günü açıklaması bekleniyordu. Ancak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Trump’ın kararını ertelediği bildirildi. Bu arada Trump’ın Kudüs planı uluslararası kamuoyunda kaygıyla takip edilirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının yol açacağı muhtemel sorunları Trump’a bizzat ilettiğini açıkladı. 

SAVAŞ İLANI DEMEK

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi Üyesi Zekeriya el-Ağa, ABD’nin “Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak burayı İsrail’in başkenti olarak tanıması” yönünde bir karar almasının “savaş ilanı” anlamına geleceğini belirtti. Ağa, “ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımayı düşünmesi, Arap ve İslam dünyasına savaş ilan etmek demektir. Filistin halkı, hak ve değerlerini hedef alan bunun gibi tutumlar karşısında sessiz kalmayacaktır” dedi.

SUUD’DAN CILIZ TEPKİ

Son dönemde ‘İsrail’le savaşmak caiz değil’ fetvasıyla büyük tepki toplayan Suudi Arabistan ise, ABD’nin “Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak burayı İsrail’in başkenti olarak tanıması” yönündeki planına cılız tepki gösterdi. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, bu yönde bir adım atılmasının, “nihai çözüm müzakerelerini etkilememe ilkesi için büyük bir ihlal olacağı”, Filistin halkının Kudüs›te tarihi ve köklü hakları bulunduğunu onaylayan uluslararası kararlara aykırı düşeceği kaydedildi. Muhtemel adımın, “köklü bir değişim ve ABD›nin tarafsız tutumunda gerekçesiz bir yandaşlık olacağı” belirtilen haberde, “Bu adımın son derece tehlikeli yansımaları olacak. İsrail-Filistin çatışmasını daha da içinden çıkılamaz hale getirecek ve barış sürecini canlandırmak için sarf edilen çabaları baltalayacak. Bu karar ayrıca tüm dünyadaki Müslümanların duygularını provoke edecek” ifadeleri kullanıldı.