26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Musul'da da olacağız masada da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük operasyonun başladığı gün dünyaya ilan etti: Irak ordusu Musul’a girdiği an sünnilerle vuruşacak. Buna izin vermeyiz. Arzu eden Misak-ı Milli’yi okusun.

17 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi’ne katıldı. Erdoğan, çok önemli mesajlar verdi.

- SURİYE’YE GİRDİK: Türkiye’nin Suriye’yle sınırı 911 kilometre. Fakat Suriye ile yakından uzaktan alakası olmayanların Suriye’ye girmesi hak, bize gelince ‘Sizi katil Esad çağırmadı ki nasıl oraya gidersiniz’ diyorlar. Kusura bakmayın, gideriz. Çünkü eğer biz terör tehdidi altındaysak, gideriz. Ve girdik. Önce Cerablus, ardından Rai’ye girdik. İki yerden de DEAŞ gitti. Dabık da DEAŞ’tan temizlendi.

- ABD’YE MENBİÇ TEPKİSİ: Biz koalisyon güçlerine şunu söylüyoruz. Başta Amerika olmak üzere. Bakın, siz Menbiç’te bana bir söz verdiniz. Başkan’la telefonla görüştük. ‘Kesinlikle oraya PYD, YPG girmeyecek’ dediler. PYD/YPG bir terör örgütüdür. PKK’nın uzantısı bir terör örgütüdür. Buraya girmeyecekse verdiğiniz sözde durun. Yüzde 95’i buranın Arap’tır ve sözlerinde durmadılar buraya PYD ile YPG’yi soktular. Sözünde durmayınca gereğini yaptık, yapıyoruz ve kendilerine diyoruz. Orayı PYD’den, YPG’den temizlemezseniz sizinle ortak hareket edemeyiz. Sen bizimle hareket etmeyeceksin. Kiminle hareket edeceksin? Terör  örgütüyle hareket edeceksin.

- SADDAM MI ‘GEL’ DEDİ: Şimdi Musul başladı. Şu anda Musul’da operasyonlar devam ediyor. Ne diyorlar? ‘Türkiye Musul’a girmesin’.  Nasıl girmeyeyim. 350 kilometre sınırım var benim ve bu sınırda tehdit altındayım. İlgi alakası olmayanlar gelip giriyor. Neymiş, Bağdat onlara ‘gel’ demiş. Gel demedikleri zaman Irak’a gelenlere niye ‘hayır’ demediniz? Öyle mi? 14 sene önce, 15 sene önce Saddam ‘gel’ mi dedi bunlara? Ama girdiler.

- MUSUL OPERASYONU: Şimdi Musul’a operasyonlar başladı. Kendilerine söyledik. Şu anda  Genelkurmay Başkanım Amerika’da muhatabıyla görüşmelerini yaptı. Ne gibi adımlar atıyoruz, kendilerine ilettik. Bakın, Türkiye’nin olmadığı bir operasyondan doğabilecek neticelerden  biz sorumlu değiliz. Biz operasyonunda da olacağız, biz masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil. Çünkü burada bizim için bir tarih yatıyor. Beyefendiler arzu ederlerse Misak-ı Milli’yi okurlar. Bizim buradaki tarihi geçmişimizin de ne olduğunu daha iyi anlarlar. bizim Musul’da  kardeşlerimiz var. Araplar, Türkmenler, Kürtler. Aynı şekilde kuzeye doğru gittikçe, sınıra yaklaştıkça orada akrabalar var. Bizim burada kesinlikle duyarsız olmamız mümkün değil.

- MEZHEP ÇATIŞMASI: Ülkemizin ısrarla Musul operasyonunun dışında tutulmaya çalışılması, orada da DEAŞ bahanesiyle kurulmaya çalışılan mezhep çatışması kapanını bozacağımız bilindiği içindir. Irak ordusu Musul’a girdiği an sünnilerle vuruşacak. Sünni-Şii çatışmasına ‘evet’ diyemeyiz.

-BAŞİKA MESAJI: Kimse bizden Başika’dan çıkmamızı beklemesin. Biz Başika’dayız ve oradaki DEAŞ’a karşı her türlü operasyonları bugüne kadar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Musul’daki kardeşlerimizi Başika kampında DEAŞ terör örgütüyle onlar mücadele edebilsinler diye eğiten biziz. Aynı şekilde Peşmergeleri orada eğiten biziz. Eğer bunlar olmamış olsa şu anda terör örgütü DEAŞ’a karşı bu mücadeleyi verecek orada doğru dürüst bir kadro bulamazsınız.

- PKK TERÖRÜ: PKK’yı sahip olduğu terörist sayısıyla mukayese ettiğimizde 35 yılda 7-8 defa tamamen sıfırladık, yok ettik ama PKK hala eylemlerine devam ediyor. Çünkü Türkiye’nin etkisiz hale getirdiği her teröristin yerine bu örgütün Irak’taki, Suriye’deki kamplarından yenileri ikame ediliyor. Pek çok ülke bu örgüte gizli destek veriyor. İşte Avrupa Konseyi’nin, Avrupa Birliği’nin merkezi olan  Strazburg’ta, Brüksel’de merkezler var.

- GÜLEN’İN İADESİ:  FETÖ elebaşını Amerika’dan usulünce talep ettik. Amerika ise kendi hukuk sistemini öne sürerek bu talebin gereğini yerine  getirmiyor. Üzücü olan bu.

DERS VERENLER ALMANYA’YA BAKSIN

17-25 Aralık’ta kendisi bir darbe teşebbüsünün aracı olan yargı, 15 Temmuz’da en etkin tepki veren kurum oldu. Çünkü yapılan düzenlemelerle yargı, FETÖ’nün güdümünden çıktı. Bugün de aynı örgütün mensuplarını devletten uzaklaştırıyoruz. Attığımız adımlar anayasaya uygundur. Bize hukuk dersi verenler, Almanya’nın birleştiği döneme baskın.

OHAL’DE FRANSA MESAJI

Olağanüstü hal ilanı, Fransa’ya baksınlar. Fransa, basit bir terör eylemi karşısında nasıl bir tavır aldı, nasıl bir yıl olağanüstü hal ilan etti? Biz basit bir terör eylemiyle karşı karşıya değiliz. Devletin yıkılması hareketiyle karşı karşıyayız. Devlet ve toplum hayatını kanser hücresi gibi saran terör örgütünün kökünü kurutmakta kararlıyız.

BEŞTEPE’DE AKADEMİK AÇILIŞ

Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez üniversitelerin akademik yılı açılışları için, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla tören yapılacak. Saat 11 gerçekleştirilecek törene, tüm üniversitelerden rektörlerin yanı sıra temsilen akademisyen ve öğrenciler katılacak.

MABEYN KÖŞKÜ’NDE ÇİFTE KABUL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İlim Tarihi Araştırmaları Vakfı kurucusu Prof. Dr. Fuat Sezgin’i kabul etti. Mabeyn Köşkü’nde, basın kapalı gerçekleşen görüşme 45 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı daha  sonra Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed El Nahyan’la görüştü.

EMİNE ERDOĞAN SERGİ GEZDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, dün saat 14.00 sıralarında Beşiktaş’taki İstanbul Deniz Müzesi’ne geldi. Müze yetkilileri tarafından karşılanan Emine Erdoğan, daha sonra Pitoresk Dijital Sergisi’ni gezdi. Bu sırada müzenin içinde ve dışında polis yoğun güvenlik önlemi aldı.