6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

Başbakan Yıldırım: Ne evet, ne hayır bu ülke bölünmez

Başbakan Yıldırım, “Evet diyenlere tepki gösteriliyor. Ne ‘evet’, ne ‘hayır’. Bu ülke bölünmez. Herkes istediğini söyleyecek. MHP’yle de ortak miting olmayacak. Ancak birlikte program, etkinlik yapabiliriz” dedi.

Murat Çiçek21 Şubat 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Başbakan Yıldırım: Ne evet, ne hayır bu ülke bölünmez

Başbakan Binali Yıldırım, 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı’nın son gününde Almanya’nın Münih kentinde gazetecilerle bir araya geldi. Soruları yanıtlayan Yıldırım, şu mesajları verdi…

- İRAN’A MEZHEP ELEŞTİRİSİ: (ABD açıklamasında İran’ın tehdit oluşturduğu ifadesi var.) Yalnızca İran değil, başka ülkeler de var bölgede. Amaç Suriye’de Irak’ta bir ülkenin nüfuz üstünlüğü sağlaması olmamalı.İran tarihi komşumuz. Ama burada bir konuda hoşnutsuzluğumuz var. Burada mezhep öne çıkartılırsa bu zarar verir. İran’ın nüfuz alanının genişletilmesi gibi durumlar olursa da endişeleniriz.

- SURİYE’YE UYGUN MODEL: (Bazı taraflar Suriye’de federatif çözüm öneriyorlar. Hatta burada PYD’ye bir yer öneriyorlar. Moskova’da Kürt konferansı düzenleniyor. Türkiye’nin tavrı nedir?) Ne konferansı düzenlenirse düzenlensin. Nazarımızda PYD terör örgütüdür. Suriye’nin geleneklerine uygun bir yönetim modeli oluşturulacak. Dışarıdan empoze edilecek model olmaz. 

- EL BAB KONTROL ALTINDA: (El Bab’da temizlik aşaması ne kadar sürecek? Rakka’da DEAŞ unsuru ne kadar var?) Bunlar askeri konular. Ama El Bab kontrol altına alındı. İçeride temizlik yapılıyor. Bütün kentin altında tüneller, canlı bombalar, intihar eylemcileri var, kolay değil. Ama ikmal yolları kesildi. Önemli olan bu. 

- PYD’YLE İŞ YAPMAYIN: (Fırat’ın batısında fiili PYD düzeni var. Türkiye’nin tavrı ne olacak?) Türkiye’ye tehdit nereden gelirse gelsin. Bizim bunu karşılama ve bertaraf etme, cevabını verme hakkımız var. Müttefiklerimize PYD ile değil, Türkiye ile bu işi yapın diyoruz. 

- ORTAK MİTİNG YOK: (MHP’yle referandum sürecinde ortak miting, program yapmak gibi planınız var mı?) Onlar kendi biz kendi kampanyamızı yapacağız. Söylemlerimiz evet noktasında benzer olacaktır. Birlikte program yapmanın önünde engel yok. Uygun şartlar oluşursa, birlikte program yaparız. Adı konmuş bir şey yok. Onlar kapalı değil, biz de kapalı değiliz. Ortak mitingden ziyade bir etkinlik vb olabilir.  

- HESAP KİTAP YOK: (Referandumdan sonra MHP’liler kabinede olur mu?) Olasılıklara göre amel olmaz. AK Parti ve MHP’nin referandum birlikteliğinin arkasında hesap kitap yok.  

- TERCİHE MÜDAHALE YOK: (FETÖ, PKK hayır diyor söyleminiz tepki yarattı.) Biz diyoruz ki bu anayasa değişikliği ülkemiz, milletimiz için faydalı. Kafa karışıklığını ortadan kaldıracağız. Bir yanlış anlaşılma varsa bu vesile ile onu düzeltmiş olayım. Bizim vatandaşın tercihine müdahale etmek, onları terör örgütünün yanına koymak gibi bir düşüncemiz olamaz. Biz bir hassasiyetten bahsediyoruz. 

- İSTEDİĞİNİ SÖYLEYECEK:  (Evet verenlere de bir baskı söz konusu mu?) Burada bir çifte standart var. Evet diyenlere de tepki gösteriliyor.  Ne ‘evet’, ne ‘hayır’.  Bu ülke bölünmez.  Herkes istediğini söyleyecek. Bugüne kadar milletin hiç bir yanlış karar verdiğini görmedim. Siyasetçiler bir yanlış karar verirse de millet onu düzeltir.

3 KONUDA 3 TALEP

(Pence (ABD Başkan Yardımcısı) görüşmesinden sonra Amerika’nın yaptığı açıklamada DEAŞ’ın yenilgiye uğratılması konusunda çabaların hızlandırılması belirtiliyor. Bunun dışında ne var?) 3 husus dile getirdik. Birincisi ABD’nin, DEAŞ’la mücadelesi bunların PKK’nın kuzeni dedikleri bizim şubesi dediğimiz, aynısı dediğimiz PYD/YPG unsurlarıyla DEAŞ mücadelesi doğru yöntem değil. İkincisi, Gülen’in iadesi. “Mesele hukuki ama anlaşmalarımıza uygun ele alacağız” denildi. Bu bizim için yeni bir durum.  Üçüncüsü DEAŞ’la mücadelede El Bab’dan sonrası için de varız dedik. Ama terör örgütlerinin işin içinde olmaması şartıyla.  

AMERİKA’YLA YENİ SAYFA AÇIYORUZ

- SÖZLER TUTULMADI: (ABD, Rakka konusunda YPG’yi dayatırsa Türkiye ne yapar? Tek başına mı hareket eder?) Öyle bir izlenim edinmedim. Münbiç PYD’den temizlenmeli. Bunu DEAŞ’tan ayrı değerlendiriyoruz. ABD’nin bu konuda taahhüdü var. Ama yerine getirmedi. 

- YENİ SAYFA AÇIYORUZ: (Dünkü açıklamada, sanki Rakka’da Türkiye sadece operasyona taktiksel destek verileceği gibi algılandı. Böyle mi?) Rakka’da, El Bab’da uygulayacağımız mücadele stilimiz neyse aynısı olacak. Bölgede ÖSO’ya destek veren askeri unsurlarımız var. Muhtemelen onlar destek verecekler. ABD yönetimiyle yeni bir sayfa açıyoruz. New Day (Yeni bir gün) diyorlar.