16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

PKK’ya öldürücü darbe para kaynağı kurutularak vurulur

ABD’li terör uzmanı Louise Shalley, “PKK, Avrupa’ya gelenlerden zorla para topluyor, kaçakçılıktan ciddi komisyon alıyor. Terörle en önemli mücadele para kaynaklarının kurutulmasıyla olacaktır” dedi.

Bünyamin Demirkan 11 Aralık 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
PKK’ya öldürücü darbe para kaynağı kurutularak vurulur

UTSAM tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumuna katılmak için Türkiye’ye gelen ABD’li terör uzmanı Louise Shalley STAR’a konuştu. Terörizm, Sınıraşan Su ve Yolsuzluk Merkezinin Kurucusu olan ve Terörizmin finansmanı ve terör örgütlerinin para kaynakları konusunda uzman olan George Mason üniversitesi öğretim görevlisi Louise Shelley Türkiye’nin PKK’nın gelir kaynaklarını engellemesi gerektiğini söylüyor. ABD’nin El Kaide’yle mücadelesinde işe bankalardan ve hesap hareketlerinden başladığını anlatan Shelley Türkiye’nin ciddi eksiklerinin olduğunu belirtiyor. Shelly şunları söyledi:

ÖRGÜTLER ARTIK ÇOKULUSLU ŞİRKET

“Terör örgütlerinin yapısı tamamen değişti. Terör örgütlerinin liderleri çok uluslu bir şirketi yönetir gibi örgütlerini yönetiyor. Bir iş adamının yapacağı stratejik yöntemleri kullanıyor. Örgütün gelirlerini arttıracak hamleler yapıyor. Büyük profesyonel ağları var. Muhasebecileri, avukatları hatta lojistik uzmanları var. Terörizmle mücadele ederken terör örgütlerinin finansmanını sağlayan kişileri de bulmalısınız. Artık asıl aktörler bunlar. Terör örgütleri parasını farklı ülkelere yayıyor. PKK diğer terör örgütleri gibi çok farklı dallardan finans elde ediyor. Türkiye’den Avrupa’ya giden bir çok kişiden zorla para alıyor. Kaçakçılık ciddi bir suç faaliyeti. Terör grupları kaçakçılıktan ciddi bir para kaynağı bulabiliyorlar. Sınırlarda yapılan kaçakçılıktan komisyon alıyor. PKK’nın önemli gelir kaynaklarından bir tanesi de sigara kaçakçılığı. Kuzey Irak’ta üretilen sahte sigaraları PKK taşıyor. Zaten sahte sigara üreten yerler de PKK kontrolündeki bölgeler.”

KARA PARA KANUNU DEVREYE SOKULMALI

PKK diğer örgütlerde olduğu gibi gelir kaynaklarını çeşitlendirmek ve parasını aklamak istiyor. Çok fazla paran varsa değişik ülkelerde farklı yatırımlar yapmak zorundasın. Terör örgütleri ile mücadele de en önemli alan finans kaynakları. PKK ile mücadelede de en önemlisi parasının kesilmesi. Örgütün finans kaynaklarının kesilmesi gerekiyor. Terör örgütleri kaçakçılık alanlarına kayıyor. PKK ile mücadelede suç örgütleri mücadele ederken uygulanan politikalar uygulanmalı.Bazı ülkelerde Devletin hizmet sunduğu alanlardaki eksikliği terör örgütleri doldurmaya çalışıyor. Örgütler kendilerine saklanacak alan seçiyor ve bu bölgelerde insanlar ile iyi ilişki kurarak saklanacak alanlar oluşturuyorlar. Buralarda kendilerini kimsenin ihbar etmeyeceğini biliyorlar. Kendilerini gizleyebiliyorlar. Türkiye terör örgütü ile mücadelede kara para kanunu devreye sokmalı. Bu kanunu daha etkili hale getirmeli. Kısa vadede Kara paranın Türkiye’ye geliri çok cazip görülebilir. Hatta faydalı da görülebilir. Ancak uzun vadede yıkıcı sonuçları olacaktır. Bunlardan bir tanesi de Terör örgütlerinin güçlenmesidir.”

UYUŞTURUCU İLK SIRADA YER ALIYOR

“Gelirlerini arttırmak için arayış içinde olan terör örgütleri suç dallarını özellikle kaçakçılığı fark etti. Zamanla terör örgütleri değişik suç dallarına girdi. İlk olarak terör ve narkotik bir araya geldi. Zamanla örgütler uyuşturucunun yanı sıra karlı suç dallarına da el atmaya başladı. Ancak uyuşturucu Terör örgütlerinin gelirleri arasında bir numaradaki yerini koruyor. Terör örgütleri kaçakçılığın tüm dallarında var. Mesela İRA gelirlerini arttırmak için banka soymanın mantıklı bir yöntem olmadığını gördü. Soygunlar sırasında örgüt üyelerinin yakalanma riski vardı ve yakalanan kişilere, ailelerine bakmak örgüt için masraflı bir işti. İRA riski olmayan ve para kazanabileceği iş kollarını araştırırken eğlence sektörüne girmeye başladı.”

ABD, İŞE BANKA HESAPLARIYLA BAŞLADI

“Önsezi önemli PKK’nın atacağı adımları önceden tahmin etmek zorundasınız. Amerika suç örgütleri ile yaptığı mücadelede, örgütlerin bir süre sonra tekrar ortaya çıktığını gördü. Bir süre sonra finansmanla mücadelenin önemini anladı ve EL Kaide ile mücadele de işe para kaynaklarından başladı. Daha sonra yasal alanlardaki El Kaidelilerin bankalardaki hesaplarını dondurdu. Daha sonra belirlediği El Kaide militanlarını para akışını dondurdu. Terörizm ile mücadelede banka sektörü çok önemli. Para akışını takip etmelisiniz. Amerika’nın El Kaide ve Türkiye’nin PKK ile mücadelesini kıyaslarsak, Türkiye, PKK ile mücadelede örgütün para kaynaklarını kurutmaya yönelik çalışmalara ağırlık vermesi gerektiğini görüyoruz. Şüpheli banka hareketlerine karşı takibi çok iyi değil. ABD ise bu konunun önemini çok iyi kavradı.”