26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Roman açılımında hedef ayrımcılığı tarihe gömmek

Hükümet geçtiğimiz dönem başlattığı Roman açılımında vites yükseltmeye hazırlanıyor. Roman temsilcileri bu kapsamda 18 ilin valisiyle bir araya gelip sorunlarını tartışacak.

Yakup Bulut28 Eylül 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Roman açılımında hedef ayrımcılığı tarihe gömmek

HÜKÜMETİN “demokratik açılım” süreciyle birlikte gündeme gelen Roman açılımında yeni döneme giriliyor. Başbakan Erdoğan, sürecin hızlandırılması için Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’i görevlendirdi. Roman açılımı için görevlendirilen Bozdağ ve Şahin, konuyla ilgili kesimleri ve resmi makamları tek tek dinleyecek. Bu çerçevede, önümüzdeki günlerde önce Türkiye’deki Romanların temsilcisi olan dernek ve kuruluşlarla kapsamlı bir toplantı yapılacak. “Beyin fırtınası”nda, bugüne kadar neler yapıldığı ve bundan sonra nelerin beklendiği, Romanların dertleri ele alınacak. Ardından da Romanların yoğun olarak yaşadığı kentlerin valileriyle zirve gerçekleştirilecek. 18 ilin valisiyle yapılacak görüşmelerde de, yürütülen çalışmalar masaya yatırılarak eksiklikler gözden geçirilecek. Ortaya çıkan sonuçlar, iki bakan tarafından Başbakan Erdoğan ve Bakanlar Kurulu’na anlatılacak. Mevzuat değişikliği gerekiyorsa, yeni yasama yılında gerekli adım atılacak.

Roman geleneklerine uygun konut

Bugüne kadar Roman açılımı çerçevesinde kentsel dönüşüm projeleri gündeme yansımıştı. Yeni süreçte ise kentsel dönüşümle birlikte sosyal dönüşüm de öngörülüyor. TOKİ de çalışmalarına hız verecek. Bugüne kadar Romanlar için yapılması kararlaştırılan 25 bin konuttan, 5 bini tamamlandı teslim aşamasına geldi. Bin 324 konutun ihale aşamasına geldiği, 3 bin 660 konutun da hazırlık aşamasında olduğu bildirildi. Valilerle yapılacak zirvede, “arsa tahsisi” sorunu da çözülecek.  Konutlar yapılırken, hem Romanların gelenek ve göreneklerine uygun yapılaşma hedeflenecek hem de sosyal ihtiyaçların giderilmesi amaçlanacak. Hükümet, Romanlara yönelik zihinlerdeki ayrımcılığın da kaldırılmasını hedefliyor. Daha önce, mevzuatta yer alan ve Romanları rahatsız eden “çingene” gibi bazı ifadeler çıkarılmıştı.