26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Savaş uçaklarımız harekatta yer alıyor

Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin Musul harekatına katıldığını açıkladı: Koalisyon güçleri içerisinde havadan müdahalede bizim Hava Kuvvetlerimiz de yer almıştır. ‘Musul’da Türkiye’nin işi yok’ diyenler cevabını almıştır.

Star / Ankara19 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Savaş uçaklarımız harekatta yer alıyor

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Grup Toplantısı’nda gündemi değerlendirdi.

İşte açıklamaları...

- ABD’YE ‘SUUDİ’ TEPKİSİ: (ABD Temsilciler Meclisi’nin Suudi Arabistan aleyhine aldığı 11 Eylül kararı) Suudi Arabistan hakkında alınan bu karar esas itibariyle tamamen bir hukuk faciasıdır. Böyle bir şey ne evrensel hukuka ne de insanlığa sığan bir iştir. Eğer böyle bir süreç başlarsa her ülke bir başka ülke hakkında hesap sormaya kalkar ve dünyanın zaten düzeni gittikçe bozuluyor, daha büyük tehditler, tehlikeler kaçınılmaz hale gelir. Bu haksız, yersiz bir karardır.

- FIRAT KALKANI: 1256 km’lik alan güvenli hale geldi. Cerabluslu ve köylüler geri dönüyor. Amacımız istikrarı sağlamak. Dabık’ı da DEAŞ’ten temizledik. Böylece üzerine efsaneler uydurulan Dabık da güvenli bir yer haline geldi. Dabık’ta kontrolün sağlanmasıyla DEAŞ tarafından Kilis’e yönelik roket saldırılar önlenmiş oldu.

- MUSUL OPERASYONU: Olan biteni yakından takip ediyoruz. Her gelişmeye uygun planlarımız, hesaplarımız yapılmıştır. Hazırlıklarımız tamamlanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın altını çizdiği, ‘Operasyon da olacağız, masada da olacağız.’ sözünün arkasındayız. İşte şu anda operasyonda ön saflarda olanlar, bizim Başika’da eğittiğimiz milislerdir, Ninova mücahitleridir. Peşmergelerle birlikte operasyona katılmışlardır. Ayrıca koalisyon güçleri içerisinde havadan müdahalede bizim Hava Kuvvetlerimiz de yer almıştır. ‘Musul’da Türkiye’nin işi yok.’ diyenler cevabını almıştır.

- HESAP BAŞKA: Bugün Irak’ın yaklaşık yarısının PKK, YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin kontrolüne geçti, diğer yarısı da uluslararası güç sayesinde korunuyor. Bunu görmeyenler, ülkelerini teröre teslim edenler, terör karşısında diz çökenler, çıkmışlar bize koca koca laflar ediyorlar. Neden? Çünkü hesap başka. Sınırlarımızın dibinde bir oldubittiye asla müsaade etmeyiz. Irak’ta yeni Yezitlere de yeni Kerbela’lara da asla göz yummayacağız.

-15 TEMMUZ: 15 Temmuz neden oldu? Amaç, Türkiye’yi hem Irak’ta hem de Suriye’de bir yandan devre dışı bırakmak, bizi içeride meşgul ederek bölgede Türkiye’nin olmadığı emperyalist planları gerçekleştirmek. Ancak bu aziz millet, bu kirli oyuna 15 Temmuz’da geçit vermedi.

-KAYYUM ATAMALARI:  PKK artık siyasi cinayetler işliyor. Bunun hesabı mutlaka sorulacaktır. Teröre destek veren belediyeleri tek tek tespit ettik, paketledik. Şimdi yeni görevlendirdiğimiz başkanlar teröre değil, halka hizmet ediyor, halka.

CHP’ye başkanlık çağrısı

- BAŞKANLIK: Halkın yüzde 52’sinin oyunu almış Cumhurbaşkanı’nın halka karşı siyasi sorumluluğu vardır. Artık her şey cumhurbaşkanının doğrudan, halk tarafından seçilmesiyle değişmiştir. Cumhurbaşkanının siyasi sorumluluğu doğmuştur. İşte bu durumun sistemdeki bu kargaşanın ortadan kalkmasını istiyoruz. Bunun yolu da mevcut durumu anayasadaki durumla uygun hale getirmek. En kısa sürede anayasada gerekli değişiklikleri öngören teklifi Meclis’e sunacağız. 

- BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ:  Bahçeli’nin tutumu gayet nettir. Kendisi de bu fiili durumun anayasayla uyumsuzluk içerdiğini ve konunun çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti ve adresin de millet olduğunu açıkça söyledi. Şimdi icraat zamanıdır, şimdi anayasa ve sistem konusunu milletin önüne götürüp çözüm üretme zamanı.

- KILIÇDAROĞLU’NA SESLENDİ: Ben buradan Kılıçdaroğlu’nu da çağrıda bulunuyorum: Gelin siz de bu kervana katılın. Bu şeref hepimizin olsun. Bu anayasa meselesini çözelim, son sözü millet söylesin. Buradan AK Parti Grubu olarak şu sözü de veriyorum; siz bu değişikliğe destek verseniz, 367’nin üstüne de çıksa son sözü millet söyleyecek. Millete götürürüz, millet kararını verir, ondan sora da bütün tartışmalar son bulur. Başkanlık sistemi, inşallah sistemin düğümlerini çözecek, kilitlerini açacak en büyük reformdur.

BAHÇELİ DOĞRU YOLDA

Başbakan Yıldırım, grup toplantısı öncesi soruları yanıtladı. Bahçeli’nin  anayasa değişikliğine ilişkin, “Biz millete gitmekten korkmayız. Bunda da mahsur görmeyiz” sözlerini değerlendiren Yıldırım, “Doğru demiş. Hiç bilinmeyen bir şey yok, her şey biliniyor” dedi. “Bahçeli’nin sözlerinden ne anladınız?” sorusuna Yıldırım,  “Sizin anladığınızı anladım” karşılığını verdi. Yıldırım, gazetecilerin, “Bahçeli de bize öyle söylüyor.” demesi üzerine, “Demek ki doğru yolda gidiyor” diye konuştu. Başbanlık teklifini Meclis’e getireceklerini vurgulayan Başbakan, referandumun ne zaman olacağı yönündeki soruyu ise, İngilizce, “Mümkün olan en kısa sürede.” şeklinde cevapladı.