27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Sığınmacıların okulu olduk

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentteki 350 bin Suriyeli için Avrupa’ya da model olabilecek uygulamaları hayata geçirdi. Şahin’in bir ana şefkatiyle verdiği hizmet sonucu mülteci çocukların ildeki okullaşma oranı yüzde 90’a ulaştı.

HABER MERKEZİ4 Aralık 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sığınmacıların okulu olduk

Türkiye üç milyon Suriyeli mülteciye kucak açarken, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin devreye soktuğu eğitim, barınma ve istihdam uygulamalarıyla adeta model oldu. Dünyada mülteci sorununda en büyük toplumsal risk görülen ‘eğitimsiz gençler sorununu nasıl çözdüklerini anlatan Şahin, “İç savaş öncesinde Suriye’deki okullaşma oranı yüzde 80. Biz Gaziantep’teki Suriyeliler’de yüzde 90’a ulaştık. Birinci sınıf öğrencilerinde bu yüzde 98” diye konuştu. 

HEPSİ OKULLU OLDU

ESMEDYA Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak’ı ziyaret eden Fatma Şahin, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve yazarlarına projelerini anlattı. Yoğun göçe maruz kalan kenttin 2023 için öngörülen nüfus ve trafik yoğunluğuna şimdiden ulaştığına dikkati çeken Şahin, şu anda kamplarda 50 bin, şehir merkezinde ise 300 bin olmak üzere kayıtlı 350 bin Suriyeli mültecinin barındığını belirtti. Şahin, Halep’te yaşanan savaş ortamı sebebiyle bu sayının 400 bine çıkmasının beklendiğini dile getirdi. Kentteki Suriyelilerin yüzde 60’ının, ülkelerindeki savaş bitse bile Türkiye’ye yaşamaya devam etmeyi düşündüğünü ifade eden Şahin, Suriyeliler için tüm Türkiye ve Avrupa’ya model olabilecek uygulamalarını ise şöyle anl attı. “Suriyeliler ile birlikte Gaziantep yüzde 20 büyüdü. 5-17 yaş aralığındakilerin sayısı 92bin 890’dır. İlk ve orta öğretim çağındaki 55 bin 53 çocuk eğitim ve öğretime kazandırıldı. İç savaş öncesi Suriye’de, ilkokul seviyesinde okullaşma oranı yüzde 85 düzeyindeyken Gaziantep’te bu oran1’inci sınıf için yüzde 98, ilkokul genelinde ise yüzde 90’ın üzerinde. Bu öğrencilerin çoğunluğu ailesini kaybetmiş çocuklar. Ulaşım dahil tüm giderleri belediyemiz tarafından karşılanmakta. Arapça ve Türkçe eğitim almaktalar.”

KALICI ÖNLEMLER

Kapasite geliştirme ve toplumsal kalkınmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Fatma Şahin, Suriyeli misafirlere hizmet sunarken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından ayırmadan insan hakları ve sosyal adalet ilkelerini temel alan bir yaklaşımla hareket ettiklerinin altını çizdi. Şahin, “Onlar için Göçmen İşleri Şube Müdürlüğü kurduk. Suriyeli misafirlerin kalıcı olacağı durumu göz önünde tutularak kısa- orta-uzun vadeli ve mikro-mezzo makro düzeyde yapılandırılmakta. Proje kapsamında öncelikle sanayi ve hizmet sektörüne yönelik mesleki eğitiwwmler verilerek, Suriyeli nüfusun temel yaşam ve mesleki becerilerinin geliştirilmesi, iş bulma şanslarının artırılması ve geçimlerine kısa ve uzun vadede destek olunması hedefleniyor” diye konuştu. 

MÜLTECİLERİN İSTİHDAMI

Geçici koruma altındaki 3 bin Suriyeli’ye yaşam becerileri ve dil eğitimleri, bin 200’ünü de hizmet sektörüne yönelik eğitimler verildiğini belirten Şahin, “BM Çocuk Fonu (UNICEF) ile çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi ve çocuk evliliklerine yerel yanıtın güçlendirilmesi amacıyla, 2016-2017’yi kapsayan iki yıllık bir çalışma başlattık. Suriyeli göçmenlere yönelik meslek haritalama çalışması yapıldı. 400 mülteci belediyemizin çeşitli birimlerinde istihdam edilmeye başlandı” dedi.