27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Siyasi denetim kararı ne demek ne anlama geliyor? AKPM’den skandal karar

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi aldığı skandal karar ile olay yarattı. AKPM yaptığı oylamada Türkiye’yi siyasi denetim altına alma kararı verdi. Türkiye’yi yeniden siyasi denetime alma kararının oylamasında 45’e karşı 113 oy çıktı. Peki, siyasi denetim kararı ne demektir? Bu ne anlama geliyor? İşte cevabı.

1 Mayıs 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Siyasi denetim kararı ne demek ne anlama geliyor? AKPM’den skandal karar

Avrupa’dan son dakika skandal Türkiye kararı... AKPM, Türkiye’yi siyasi denetime alma kararı verdi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin Türkiye tasarısı 45’e karşı 113 oyla kabul edildiği öğrenildi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Türkiye’nin denetim sürecine alınmasını kabul etti. AKPM’nin Türkiye tasarısı 45’e karşı 113 oyla kabul edildi. Türkiye, 1996’da girdiği siyasi denetimden 2004’te çıkarılmıştı. Siyasî denetim, idarenin yasama organı, yani Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından denetlenmesi demektir. Özellikle yürütme organının sorumlu kanadını oluşturan ve merkezî idarenin başı olan Bakanlar Kurulu ve bakanlar, yasama organına karşı sorumludurlar.

 

113 OYLA TÜRKİYE, SİYASİ DENETİME ALINDI

Türkiye’yi yeniden siyasi denetime alma karınının oylamasında 45’e karşı 113 oy çıktı.

 

SİYASİ DENETİM NE DEMEKTİR? KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Alınan bu kararın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak Avrupa başta olmak üzere batının Türkiye’ye yönelik topyekün savaş durumuna geçtiğinin göstergesi. Siyasî denetim, idârenin yasama organı, yani Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından denetlenmesi demektir. Özellikle yürütme organının sorumlu kanadını oluşturan ve merkezî idârenin başı olan Bakanlar Kurulu ve bakanlar, yasama organına karşı sorumludurlar.

 

KURUMLARIN İŞLEYİŞİ BOZULDU

AKPM’de onaylanan karar ile, Türkiye ile iş birliğinin sürmesi için bu önerilerin yerine getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. AKPM Türkiye raportörleri Estonyalı Marianne Mikko ve Norveçli Ingebjorg Godskesen tarafından hazırlanan raporda Türkiye, geçen yılki darbe girişiminden sonra ilan edilen ve üç kez uzatılan olağanüstü hâl (OHAL) bünyesinde alınan kararlar ve uygulamalar eleştiriliyor ve Türkiye’de demokratik kurumların işleyişinin bozulduğu belirtiliyor.

 

Avrupa’da insan hakları destekleme kuruluşu Avrupa Konseyi’nin yürütme kolu olan AKPM’de 47 ülkeden 324 temsilci bulunuyor. AKPM’nin kuruluş amacı "insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü desteklemek" olarak tanımlanıyor.