5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Teröristler uğruna İncirlik’i terk ediyor

Türkiye’nin, ‘teröristleri iade edin’ çağrısına karşı gerekli adımı atmayan Almanya, vekillerine ziyaret için izin çıkmadığı İncirlik Üssü’nden çekilme kararı aldı.

8 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Teröristler uğruna İncirlik’i terk ediyor

Bölücü terör örgütü PKK ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) başta olmak üzere Türkiye’ye karşı faaliyet yürüten terör örgütlerine ev sahipliği yapan Almanya, Türkiye’nin istediği teröristleri iade etmek yerine İncirlik’ten çekilmeyi tercih etti. Türkiye’nin ‘Teröristleri bize verin’ talebine karşı oyalama taktiği güden Berlin, Türkiye’nin kararlı tutumuyla karşılaştı. Ankara’ya gelen Alman Dışişleri Bakanı Gabriel’e, Türkiye, “Terösitlere karşı tavır değiştirmeden Alman vekiller İncirlik’i ziyarek edemez” mesajı verdi. Türkiye’nin kararlı tutumu üzerine Almanya, Türkiye’nin istediği teröristleri iade etmek yerine İncirlik Üssü’nde bulunan askerlerini çekme kararı aldı..

ÜRDÜN’E TAŞINACAKLAR

Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, terör örgütü DEAŞ ile mücadele kapsamında İncirlik’te bulunan askerlerinin durumunu ele aldı. Savunma Bakanı Ursula von der Leyen toplantının ardından yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulunun Tornado keşif uçakları ve bir yakıt ikmal uçağının da yer aldığı yaklaşık 260 kişilik Alman askeri birliğinin İncirlik’ten Ürdün’e taşınması önerisini kabul ettiğini belirtti. Alman birliğinin Ürdün’ün El Azrak Hava Üssü’nde faaliyet göstereceğini ifade eden von der Leyen, taşınmadan dolayı keşif uçaklarının yaklaşık 2 ay, yakıt ikmal uçağının ise 3 hafta görev yapamayacağını söyledi. Türkiye, terör örgütlerine yönelik tavrını değiştirmeyen Almanya’nın, milletvekillerine, İncirlik’teki Alman askerlerine ziyaretini uygun bulmamıştı. 

Merkel: İlişkilerimiz devam edecek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “İncirlikten Alman askerlerinin çekilmesini yaşanılan gelişmelerini doğal bir sonucudur. Alman ordusu Federal parlamentonun askerleridir. Ziyaretin engellenmesi neticesinde İncirlik’ ten ayrılma kararı aldık. Bu karardan sonra Türkiye ile aramızdaki ziyaret sorunu kalkmış oldu. Bundan sonra Türkiye ile ilgili diğer sorun olan konularda görüşmelerime devam edeceğiz. Türkiye ili ilgili çok yakın ilişkilerimiz var. İncirlik’ten çekilmemiz iki ülke arasındaki münasebetlerin kesilmesi anlamına gelmemelidir” dedi.