26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türk Tarih Kurumu Bay Kemal’in Osmanlı iftirasını tek tek çürüttü!

Türk Tarih Kurumu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Osmanlı devleti” ile “zulüm” kavramını yan yana kullanmasının bir hata olduğunu belirterek “büyük bir bühtan” olduğunu vurguladı.

26 Nisan 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Türk Tarih Kurumu Bay Kemal’in Osmanlı iftirasını tek tek çürüttü!

TTK’den yapılan yazılı açıklamada, Mustafa Kemal Atatürk’ün Osmanlı devletini, çok büyük bir Türk devleti ve iftihar edilecek tarihe sahip olarak gördüğü belirtildi.    

OSMANLI KURTULUŞ YERİ 

İngiliz tarihçi Arnold Toynbee’ye göre, Osmanlı’nın dünya tarihinde gelmiş geçmiş üç büyük devletten biri olduğu kaydedilen açıklamada, William Mc Neill, Albert Hourani, Halil İnalcık, Kemal Karpat, Stanford J. Shaw, Charley İssavi gibi ünlü tarihçilerin de “Osmanlı devletinin önemli niteliklere sahip bir siyasi yapı olduğu” yönünde değerlendirmeler yaptıkları kaydedildi. Osmanlı devletinin, milyonlarca Ortodoks Hristiyan’ın hamisi olduğu vurgulanan açıklamada, “Osmanlı, Endülüs Müslümanlarının ve Musevilerin sığınak evi olmuştur. Macar gençlerinin, ülkelerini işgalcilere karşı savunan Polonyalı vatanperverlerin kurtuluş yeri ve ocağı olmuştur” ifadeleri kullanıldı. 

KILIÇDAROĞLU’NA TARİH DERSİ 

Osmanlı devletinin, Fransız tarihçi Lamartin’in değerlendirmesiyle, “Yörük çadırlarında ikamet eden bir aşiretten dünya devletine dönüştüğü” ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Osmanlı’nın dili tabii ki Türkçeydi. Yakın zamanda bir siyasi lider tarafından yapılan bir konuşmada, ‘Osmanlı devleti’ ile ‘zulüm’ kavramının yan yana kullanılması büyük bir bühtan ve hata olmuştur.” Osmanlı devletinin dilinin Farsça ve Osmanlıca olduğu ifadesinin bilim ve tarihe aykırı değerlendirmeler olduğu vurgulanan açıklamada, “Osmanlı Türkçesi, Türkiye Türkçesinin bir tarihi dönemini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı devletinin siyasi, sosyal, hukuki, tarihi ve geleneksel mirasçısı bir devlet olarak doğmuştur” dendi.