26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Başkan Erdoğan: ABD’ye göbekten bağlı değiliz

Başkan Erdoğan, Türkiye’yi yaptırımla tehdit eden Trump’a cevap verdi: ABD, bu tavrını değiştirmezse Türkiye gibi güçlü ve samimi bir ortağı kaybedebilir. Artık alternatifli bir dünyada yaşadığımız unutulmamalı.

MUSTAFA KARTOĞLU - HALİME KÖKÇE29 Temmuz 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Başkan Erdoğan: ABD’ye göbekten bağlı değiliz

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, BRICS Zirvesi icin gittiği Güney Afrika’da soruları cevapladı:

BRICS’T’ OLABİLİR: BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın üyesi olduğu bir işbirliği platformu. G20’de bunlarla beraberiz. Bizi de dahil ederseniz ‘BRICST’ olur dedik. Olumlu bakıyorlar. Özellikle Çin genişlemeden yana. Kapalı değiller. Böyle bir adım da atılırsa Türkiye olarak biz de burada yerimizi almış oluruz. Türkiye BRICS bünyesinde önemli fırsatları yakalayabilir. Bu tür oluşumlardan kaçmamızın doğru olmayacağına inanıyorum. BRICS yeni kalkınma bankası ile devam eden görüşmelerin olumlu neticelenmesini bekliyoruz.

ÇİN’LE 3. NÜKLEER SANTRAL: Çin Devlet Başkanı Xi ile her alanda, siyasi, askeri. ekonomik ne gibi adımlar atabiliriz bunları konuştuk. Türkiye’deki altyapı, üstyapı yatırımlarına ilgileri var. Kuşak Yol Projesi kapsamında Çin ile işbirliğimizi güçlendiriyoruz. Kars-Edirne zaten Kuşak Yol kapsamına giren bir bölüm. Kanal İstanbul konusunu da konuştuk. Üçüncü nükleer santralı Çinlilerle yapalım istedik. Çin, olumlu yaklaşıyor. İnşallah ona da başlayacağız. İyi bir yere de geldik. Dördüncüye de onlarla başlamamız söz konusu. Sayın Xi, Türk malının Çin pazarına girmesinin teşvik ettiklerini de özellikle ifade etti. Sayın Xi’yi davet ettim, yakın zamanda ağırlayacağız. 

PUTİN SURİYE MUTABAKATI: Sayın Putin’le de kapsamlı ve verimli bir görüşme yaptık. Ticaret hacmimiz geçen yıl 22 milyar dolar civarında idi. Pürüzler aşıldı. Suriye konusunda haftaya Soçi’de teknik bir toplantı yapılacak. Çatışmaların durdurulması, anayasa komisyonunun çalışmalarının başlaması, seçimlerin yapılması ve siyasi geçiş sürecinin başlaması öncelikli konularımız. İdlib’de 12 askeri gözlem noktasını kurduk. İdlib’e yönelik herhangi bir rejim saldırısı kabul edilemez. Bu konuda Putin’le mutabıkız. Dara konusu sıkıntılı; onu da Putin’le görüştük. Halep’te yaşanan orada yaşanırsa bizim için ciddi bir sıkıntı olacaktır.

YERLİ PARAYLA TİCARET: Görüşmelerimde en çok üzerinde durduğum konu, milli ve yerli para (ile ticaret) oldu. Xi ve Putin’le zaten daha önce bu konularda mutabıktık. Güney Afrika başkanıyla da adeta mutabık kaldık diyebilirim. Hindistan Başbakanı da çok olumlu baktı. Rusya ile elektronik para noktasında da bazı düşüncelerimiz var, Hindistan da düşünüyor. Oralardan turistler Türkiye’ye geldiği zaman, o ortak parayı kullanacak. Bu sene Rus turist 6 milyonu bulacak. Hint ve  Çinli turistte de ciddi bir artış var. 

TAVIR DEĞİŞİKLİĞİ TRUMP’IN SORUNU: (Trump papaz Brunson için bir tweet attı. Oysa NATO’da güzel bir fotoğraf vardı. Bu tavır değişikliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?) Tavır değişikliği, benim değil, Trump’un sorunudur. Söylenmeyen şeylerin söylenmiş gibi ortaya konulmasını elbette doğru bulmayız. (İsrail’de Ebru Özkan’ın bırakılması) bir pazarlık neticesinde ortaya çıkmış değil. Dışişleri Bakanımız aracılığıyla, Ebru Hanım’ın İsrail’den çıkışına yardımcı olunması iletilmiştir. Ancak Ebru cezaevinde değildi zaten. Serbest bırakılmış, ama pasaportuna el konulmuştu; biz de Ebru’ya, ‘büyükelçiliğe geç, orada kal’ demiştik. Biz ABD’lilere, serbest bırakılmış Ebru kızımızın pasaportunun verilerek İsrail’den Türkiye’ye dönüşüne yardımcı olabileceklerini söyledik. Kendisi sağ olsun, Netenyahu’yu aramış. Ama ‘karşılığında biz de size Brunson’u vereceğiz’ demedik.

ABD’YE GÖBEKTEN BAĞLI DEĞİLİZ: ABD ile ele aldığımız muhtelif adli konular var. FETÖ’nün elebaşının iadesi, Halkbank, Hakan Atilla’yı da konuşuyoruz. Brunson da konuşuluyor. Biz Brunson’u hiçbir zaman bir pazarlık konusu yapmadık. ABD’de olduğu gibi Türkiye’de de yargı var. Türkiye’deki yargı, Brunson hakkında, hastalığını göz önüne alarak, iyi niyetle ev hapsi yönünde karar vermiş. Yargı kararına saygı duymak yerine, konuyu Türkiye’ye yaptırım meselesi haline getiriyorlar. Yaptırımlarla Türkiye’ye geri adım attıramazsınız. Neymiş, Türkiye’ye kredi verilmesini engelleyeceklermiş! O kredi kuruluşlarıyla mı geldik biz buralara? Biz istiklal ve istikbal mücadelemizi geçmişte nasıl verdiysek, bundan sonra da bu mücadeleyi aynı şekilde vermeye devam ederiz. Şunu da bilmeleri lazım: Biz göbeğimizden Amerika’ya bağlı değiliz. ABD, bu tavrı değiştirmez ise, Türkiye gibi güçlü ve samimi bir ortağı kaybedeceğini de unutmamalı. Ne olursa olsun, kararlı duracağız.  

F35 İÇİN TAHKİME GİDERİZ: Şimdi bizi bir yerden daha tehdit etmeye başladılar. F35’leri vermeyebilirlermiş. Kendilerine söyledik. ‘Vermezseniz, uluslararası tahkime gideriz” dedik. İş o noktaya gelirse, onun da alternatifleri vardır. Halbuki biz, sizden daha önce nice silah istedik, İHA istedik vermediniz. Türkiye’de (patriot bataryası olarak) sadece İspanyollar kaldı, hepsi çekti gitti. Ama biz iyi niyetimizi koruduk. İncirlik’te iyi niyetimizi koruduk. Bazı şeyler sabır gerektirebilir. Ama artık alternatifsiz bir dünyada yaşamadığımız unutulmamalı. İran’a da yaptırım uygulamadılar mı? Ne oldu, battı mı İran? 

 Restim üzerine Merkel de açıldı

Trump Almanlara bindiriyor; “Doğalgaz alarak Rusya’yı zenginleştiriyorsunuz” diyor. Ben de “Sayın Başkan, kusura bakma. Biz doğalgazımızın yarısını Rusya’dan alıyoruz. Azerbaycan’dan, İran’dan, Irak’tan, Cezayir’den alıyoruz. Nereden alacağız? Kışın benim vatandaşım üşüyecek” dedim. Ondan sonra Merkel de açıldı, “Rusya’dan almasam ne yapacağım?” dedi. Ben neden baştan beri, “Şangay 5’lisi, Şangay 5’lisi” deyip duruyorum. Biraz sabır.

ABD GEREĞİNİ YAPMADI

ABD müttefik olmanın gereğini maalesef yapmadı. Açık, net. Terör örgütlerine verdiği silahlar şu anda piyasada satılıyor. 5 bin tır silah terör örgütlerinin elinde geziyor. Bize S 400’ten vazgeçin diyenler Yunanistan’a S 300’ü geri ver dediler mi? Bizim de geleceğe yönelik daha farklı projelerimiz var. ABD bunun farkındadır, değildir, bilemem. Avrupa ülkeleri farkındadır, değildir, bilemem. 

FETÖ’ye karşı işbirliği 

Güney Afrika, FETÖ’nün ABD ve Almanya’dan sonra en fazla yığınak yaptığı yer. Johannesburg’da ‘külliye’ dedikleri yeri yaptıran  himmetlerin toplandığı birisi. Ahlaksız, edebi yerinde olan birisi değil. Son zamanlarda gündeme düşen kişi var ya o kişi gibi biri. Ama yaşlı. Oğlu da onun gibi. Bunları da kendilerine anlattık. “Bunlar sizin onlara teslim ettiğiniz çocukları, istedikleri gibi yetiştirip sistemin içine sokuyor ve ele geçirme operasyonlarını yapıyorlar. Biz, geç fark ettik, bedelini ağır ödedik. Aynı yanlışa siz de düşerseniz siz de bunun bedelini sonra çok ağır ödersiniz” dedik. Ramapho  eski başkan Zuma’dan daha duyarlı. Kendisine elimizdeki bazı bilgi ve belgeleri takdim ettik. MİT başkanımızla onların istihbarat başkanı tanıştılar, görüştüler.

Bedellide kalıcı yöntem

Kalıcı bedelli askerlik formulü çalışılıyor. Şimdi 1.5 milyona yakın birikimi bir eritelim. Sonra her mevsim bedelli beklentilerini ortadan kaldıracak bir sürecin içine girelim istiyoruz. Arkadaşlarımız çalışıyor. Profesyonel askerlik yüzde 100 olmalı mı, olmamalı mı? Bu da ayrı bir tartışma. Çünkü o asker ruhu amatör olarak daha başkadır.

THY, Zambiya’ya uçacak

Başkan Erdoğan, THY’nin Zambiya’ya doğrudan uçuş başlatmasını isteyen Cumhurbaşkanı Lungu’ya olumlu cevap verdi. Erdoğan, THY’nin Aralık ayında uçuş başlatabileceğini söyledi. 

Başkan Erdoğan Afrika turunu Zambiya ziyaretiyle tamamladı. Erdoğan ile Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Lungu başbaşa görüşmesnin ardından, anlaşma imza törenlerine katıldı, ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, Türk Hava Yolları’nın (THY) Zambiya’ya doğrudan uçuş başlatma talebinde bulunan Lungu’ya olumlu cevap verdi. Erdoğan, siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel 12 anlaşma imzalandığını belirterek THY ‘nin Zambiya’ya uçuş başlatacağını söyledi. Erdoğan, yaptığı konuşmada Türk firmalarının elektrik santrali, baraj, altyapı, yol, konut gibi büyük müteahhitlik işlerinde uluslararası tecrübe ve prestij sahibi olduğunu vurgulayarak “Zambiya’da açılacak ihalelere katılarak başarılı olacaklarını ve bu işlerdeki standardın yükselmesine katkıda bulunacaklarına eminim” dedi. 

ARALIK’TA UÇUŞ

Erdoğan, Türkiye ile Zambiya’nın tarım, enerji, turizm, imalat ve sağlık alanlarda işbirliğini ilerletebileceğini kaydederek şunları söyledi:  “Hepsinde beraber hareket etmeye varız. Zambiya’nın ekonomik hayatını çeşitlendirme hedefine küçük ve orta ölçekli işletmeler alanındaki tecrübelerimizle katkıda bulunabileceğimiz düşünmekteyim. Turizm sektörü Türkiye’de çok çok ileridir. THY Yönetim Kurulu başkanım da burada kendisiyle de görüştüm. Aralık ayı başı gibi buraya uçuşları başlatmaya hazır olabileceklerini söyledi. Bunun olması Zambiya’nın turizmde patlama yapmasını da getirir.”

ELÇİLİK İÇİN ARSA

Zambiya’yı savunma fuarı IDEF’e davet eden Erdoğan, “Savunma sanayi ihtiyaçlarınızın karşılanmasında işbirliği yapabiliriz” dedi.  TİKA’nın Lusaka’da ofis açtığını da kaydeden Erdoğan Türkiyle Büyükelçiliği için bina satıon alındığını hatırlatarak şunları söyledi: “Türk mimarisini yansıtan büyükelçilik binalarımızı inşa edebileceğimiz şehrin merkezi ve güzel bir şehrinde uygun bir arazinin tarafımıza tahsisinden memnuniyet duyacağız. Karşılıklılık ilkesi temelinde Ankara uygun bir arsayı da büyükelçiliğiniz tahsisi için hazırız.” Evsahibi Cumhurbaşkanı Lungu ülkesinin Türkiye’deki ekonomik gelişmeyi örnek aldığını belirterek, “Türkiye’den aldığımız ilhamla 2030 hedeflerimize ulaşmak istiyoruz” dedi.    

TÜRK BAYRAKLARIYLA KARŞILANDI 

Başkan Erdoğan, Lusaka Kenneth Kaunde Havalimanı’na Cumhurbaşkanı Edgar Lungu tarafından uçağın kapısında karşılandı. İki ülke milli marşları 21 pare top atışı eşliğinde çalındı. Erdoğan’ın tören kıtasını denetlemesinin ardından bir kez daha İstiklal Marşı çalındı. Tiyanjane Kültürel Dans Grubu, yerel dansları sundu. Erdoğan daha sonra  ülkenin eski Cumhurbaşkanları Michael Sata, Levy Mwanawasa ve Fredrick Chiluba’nın anıt mezarlarını ziyaret etti.  Ardından Erdoğan ile Lungu, görüşmelere geçti. İki lider daha sonra iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine katıldı. Lungu tarafından onuruna verilecek yemeğe katılan Erdoğan, daha sonra Zambiya Kurucu Cumhurbaşkanı Dr. Kenneth Kaunde’ye nezaket ziyaretinde bulundu. 

First Lady’den aslanlı paylaşım 

Başkan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti ziyareti sırasında yavru aslanları sevdiği fotoğraf karelerini sosyal medya hesabından paylaştı. First Lady Erdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından, eşi Başkan Erdoğan’a eşlik ettiği Güney Afrika Cumhuriyeti ziyareti sırasında gittiği Johannesburg’daki Aslan Park’ta çekilen fotoğrafları paylaştı. Emine Erdoğan, yavru aslanları sevdiği fotoğrafların yer aldığı paylaşımında, “Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gitmişken Aslan Park’ı ziyaret ederek yavru aslanları sevdik. Yaban hayatı yakından gözlemledik” ifadesini kullandı.