23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Yeni il de yok kayyum da

Hakkari ve Şırnak’ın ilçeye dönüştürülmesi düzenlemesinden 4 partinin ortak önergesiyle vazgeçildi. İl olması planlanan Yüksekova ile Cizre’nin de ilçe kalması benimsenirken kayyum düzenlemesi de tasarıdan çıkarıldı.

20 Ağustos 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yeni il de yok kayyum da

Hakkari ve Şırnak’ın ilçe olmasına ilişkin hazırlanan düzenlemenin geri çekilmesine karar verildi. Hakkari ve Şırnak il olarak kalırken; il olmaları planlanan Yüksekova ve Cizre ilçe olarak kalmaya devam edecek. TBMM Genel Kurulu’nda, torba tasarı olarak bilinen “Yatırımların Proje  Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı”nın maddelerinin görüşmeleri tamamlandı.

80 MADDE GEÇTİ

Tasarının 80 maddesinin Meclis’ten geçtiği görüşmeler sırasında kabul edilen önergelerle Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılması ile terör suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali  tarafından görevlendirme yapılmasına ilişkin düzenlemeler tasarı metninden çıkarıldı. Buna göre Hakkari ve Şırnak il olarak kalmaya devam ederken, il olmaları planlanan Yüksekova ve Cizre ilçe olarak kalacak. Hakkari’nin Çömerek, Şırnak’ın da Nuh ismini almasını içeren madde de tasarı metninden kaldırıldı. Bu düzenlemeler, dört partinin ortak önergesi ile metinden çıkarılırken, muhalefet partisi milletvekilleri kararı alkışlarla karşıladı.

İL KALMA KUTLAMASI

Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılmasına ilişkin yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda geri çekilmesi iki kentte de sevinçle karşılandı. Vatandaşlar, tüm partilere teşekkür etti.