26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

YSK: İddia var belge yok

Yüksek Seçim Kurulu, referandumla ilgili muhalefetin iddialarına tek tek cevap vererek, somut delil ortaya konulmadığına dikkati çekti. Kurul, benzer kararların daha önce de verildiğini vurguladı.

STAR / ANKARA 29 Nisan 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
YSK: İddia var belge yok

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP-HDP ve Vatan Partisi’nin 16 Nisan referandumunun iptaline ilişkin başvuruyu ret gerekçesini açıkladı. Gerekçede, muhalefetin dile getirdiği iddialara tek tek cevap verildi:

ddia: Mühürsüz oy pusulaları yasaya aykırı olarak iptal edilmedi

Cevap: Öğretide oy kullanma hakkı “katılma hakkı” olarak kabul edilmektedir. Hakkın özünün korunması ve normun yorumunun, gerçekleşmesi beklenilen amaçla uyumlu olması gerekir. Asıl olan temel bir hakkın korunması olup, hakkın kullanılmasına ilişkin belirlenen usul kuralları hakkın güvenli bir şekilde kullanılmasını temin eden araç niteliğindedir. Bireye tanınan hakkın güvenli şekilde kullanıldığının tespit edildiği hallerde, hakkın kullanılmasının korunmasına yönelik bir araç olan usul hükümlerinden birine aykırılığın, hakkın özünü ortadan kaldıracak şekilde yorumlanması mümkün değildir.

DELİL SUNULMADI

İddia: Başka şehirlerde olan seçmenler yerine oy kullanıldı.

Cevap: Bu tür iddialara dayanak teşkil eden işlem ve uygulamalar, yetkili kurullara itiraz edilmesini geretiren hususlardan olup, itiraz yetkili kurullarca silsile yoluyla incelenebilecektir. Başvuru dilekçesinde yer alan düzensizliğin önlenemediğine ilişkin yukarıdaki iddiaların, nerede, ne zaman, ne şekilde ve genel olarak gerçekleştiğine ilişkin somut bilgi ve belge sunulamadığından soyut nitelikteki bu iddialar seçimin neticesine müessir olay ve hal olarak görülmemiştir.

SORUN ÇIKMADI

İddia: Seçim güvenliği sağlanmadı

Cevap: Seçimlerde kullanılan oy pusulası ve zarflar sadece YSK tarafından ve filigranlı olarak üretildi. Zarfların üzerinde YSK logosu yer aldı. Zarflar ve oy pusulaları paketler halinde ilçe seçim kurullarına ulaştırıldı. Zarflar önce ilçe seçim kurulu mührü ile mühürlendi. Oy pusulası ve zarflar sandık kurullarına mühürlü paket olarak teslim edildi. Paketlerin, beşi siyasi parti temsilcilerinden oluşan yedi kişilik sandık kurulunun huzurunda ve birlikte açıldı.  

BENZER KARARLAR

İddia: YSK kararı önceki kararlarla çelişiyor 

Cevap: Geçmişte 01/04/1984 tarihli ve 272 sayılı,  02/04/1994 tarihli ve 334 sayılı, 03/04/2004 tarihli ve 935 sayılı kararlar verdik.