27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Cünüp kimse ne yapar ne yapamaz

NECMETTİN NURSAÇAN

21 Haziran 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Cünüp kimse ne yapar ne yapamaz

Cünüpken yemek yemek günah olur mu?

Cünüp olan insan namaz kılamaz. Kabe’yi tavaf edemez. Cünüp olan kimse temizlenmeden Kur’an’ı Kerim’i tutamaz, dokunamaz ve okuyamaz. Camiye degiremez.

Ancak dua yapabilir. Dua ayetlerini de ezberinden okuyabilir. Besmele çekebilir. Cünüp olan kimse, elini ve ağzını yıkadıktan sonra yiyip içebilir.

- Cünüp olan kadının çocuğunuemzirmesinde mahsur var mıdır?

Cünüp olan kadının, göğsünü yıkadıktan sonra çocuğunu emzirmesinde mahsur yoktur. Ancak uzun süre cünüp durmak doğru değildir. Cünüplük hali bir namaz vaktini geçmemelidir.

- Abdestsiz ve başı açık olarak Yasin-i Şerif okunur mu?

Kur’an Allah’ın kelamıdır. “Allah ile konuşmak isteyen Kur’an okusun.” Bu, biricik sevgilinin kelamıdır. Kur’an’a saygı Allah’a saygıdır. Bu yüzden, Kur’an okunurken kadınların başının örtülü olması lazım. Aynı zamanda abdestli olmalıyız. Mümkünse dişlerimizi fırçalamış olmalıyız. Euzu Besmele çekerek, bana hayat, hidayet ve rızk veren Rabbimin kelamı düşüncesiyle Kur’an’ı okumalıdır. Çünkü Kur’an okunan yere sekinet girer, melekler etrafını kuşatır. Mukarrebun Melekler topluluğunda anılır. Gayrimüslim insanlar dahi camilere girerken başlarını kapatıp edebe uygun hareket etmeye çalışırken Müslüman olan bir kimsenin başı açık bir şekilde Kur’an okuması edebe aykırı olur.