16 Mayıs 2024 Perşembe / 9 Zilkade 1445

Kan vermek orucu bozar mı? Kan tahlili yaptırınca oruç bozulur mu? Diyanet açıkladı

Kan vermek orucu bozar mı? sorusunun yanıtı, Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren kişiler tarafından sorgulanıyor. Oruçken kan vermek durumunda kalan hastalar, iğnenin vücuda girmesiyle orucun bozulup bozulmayacağını merak ediyor. Genel olarak abdest vücuttan çıkan şeylerle, oruç ise vücuda giren şeyler nedeniyle bozulur. Peki kan tahlili yaptırınca oruç bozulur mu? İşte detaylar

28 Mart 2023 Salı 11:58 - Güncelleme:
Kan vermek orucu bozar mı? Kan tahlili yaptırınca oruç bozulur mu? Diyanet açıkladı

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte orucu bozan şeyler sorgulanmaya başlandı. Ramazan ayında hastaneden randevu alan kişiler, kan vermenin orucu bozup bozmayacağı konusunu araştırıyor. Oruç genel olarak; Yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Peki kan vermek orucu bozar mı? Kan tahlili yaptırınca oruç bozulur mu? İşte orucu bozan şeyler

Diyanet İşleri Başkanlığı, orucu bozan ve bozmayan halleri açıkladı. Buna göre Kan tahlili yaptırmak orucu bozar mı? İşte Diyanet'in konuyla ilgili fetvası

KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet'e göre; Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52).

Hz, Peygamber Efendimiz (S.A.V.) oruçluyken kan aldırdığı yönündeki rivayetleri değerlendiren İslam alimleri kan verenin orucunun bozulmayacağını açıklamıştır.

Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır.

Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), "Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur." (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah'ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi "Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır." şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.

Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387).

Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

İĞNE ORUCU BOZAR MI?

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.

Dinimiz, tedavi sürecinde olan hastaların oruç tutmamalarına ruhsat vermektedir. Bu nedenle, tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup, tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyor ve oruç tutmalarına da başka bir engel yoksa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptırmak, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Oruçlu bir kimsenin morfinli veya morfinsiz olarak dişlerini tedavi ettirmesi veya çektirmesi orucu bozmaz. Ancak tedavi esnasında, kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi bir şeyin yutulması ise, orucu bozar.