27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Tasavvufa Çin ve Japon ilgisi

Tasavvuf araştırmacısı ve yazar Cemalnur Sargut, açtıkları tasavvuf merkeziyle Çin'de ilk defa Uygur Türklerinin üniversiteye öğrenci ve öğretmen olarak kabul edildiği, Japonya'da ise ilk defa bir üniversitede İslam-tasavvuf bölümüne izin verildiğini söyledi.

HABER MERKEZİ21 Haziran 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Tasavvufa Çin ve Japon ilgisi
Kerim Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı ve Türkkad Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi’nin ortaklaşa gerçekleştireceği projeler yararına Conrad Otel İstanbul’da tertip ettiği iftar programına, akademi, sanat ve medya dünyasının ünlü isimleri katıldı. İftar davetine aralarında İlber Ortaylı, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof Dr. Mahmut Erol Kılıç, Yeni Birlik Gazetesi Sahibi Avni Özgürel, NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, ve Günseli Kato gibi birçok ünlü iş adamı, akademisyen, yazar, sanatçı, ve gazeteci katıldı. 
 
Gece iftar yemeğini takiben tüm davetlilerin ilgiyle izlediği TÜRKKAD İstanbul Şubesi ve KERİM Vakfı senelik faaliyet raporu filmi, Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Sait Kayahan, TÜRKKAD Genel Başkanı Emine Bağlı, Kerim Vakfı Kurucularından ve TÜRKKAD İstanbul Şubesi Başkanı Cemalnur Sargut tarafından gerçekleştirilen konuşmalarla devam etti. Davet ünlü Türk musikisi sanatçısı Melihat Gülses konseri ile sona erdi.
 
DÜNYA BARIŞINI İSLAM TASAVVUFU GETİRECEK
 
Programda konuşan Cemalnur Sargut, ABD, Japonya ve Çin'de açtıkları Tasavvuf Enstitüleri ile bu ülkelerde İslamiyeti anlatmak için önemli bir adım attıklarına dikkat çekti. Çin'de Uygur ve Türk kelimelerinin kullanılması bile sıkıntılı bir durum olduğunu belirten Sargut, "Çin'de açtığımız tasavvuf merkeziyle, Uygur Türkleri ilk defa öğrenci ve öğretmen olarak bir üniversitedeki İslam programda yer alabildiler. Japonya'da da, özel araştırma merkezlerinin dışında bir üniversitenin enstitüsü olarak il defa Kenan Rıfai Tasavvuf Merkezi'ni açarak İslamiyeti ve tasavvufu anlatmaya başladık. Japonlar, özellikle Osmanlı tasavvufu üzerinde oldukça ilgili" diye konuştu. Sargut “ İslam Tasavvufu bütün ülkeler arasında dünyadaki birçok problemi çözebilecek ortak lisandır. Yaptığımız çalışmalar geleceğe açılacak en büyük  köprüdür. Dinler ayrı, ırklar ayrı, diller ayrı, kültürler ayrı ama Peygamber aşkı bir, Allah aşkı bir. Biz birleşerek bunu anlatmaya karar verdik. Bu iftar yapılan tüm bu çalışmalara sebebiyet verecektir. İnşallah bu sene daha büyük hizmetler yapabilmeyi Allah bize nasip etsin” diye konuştu.