26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

21. yüzyılın kabusu ‘Alzheimer’

Dünya Sağlık Örgütü, zihinsel performansı etkileyen demans (bunama) hastalığından dünya genelinde 50 milyon kişinin mustarip olduğunu ve bu rakamın 2050’de 152 milyona yükseleceğini öngörüyor.

21 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
21. yüzyılın kabusu ‘Alzheimer’

Hastalığın en bariz semptomu, yakın zamandaki olayların hatırlanamaması olarak ortaya çıkıyor. Bozukluğun ilerlemesiyle bilişsel yeteneklerdeki kayıp artıyor, dil, ince motor hareketler ve tanıma becerilerinde işlev kaybı başlıyor.      

100’den fazla yeni ilaç 

Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, “yaşlılık hastalığı” olarak bilinen Alzheimerın neden olduğu hasarın, şu anki tedavi seçenekleriyle geri dönüşünün olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Adapınar, yurt dışında hastalığın tedavisine ilişkin önemli bilimsel çalışmalara imza atıldığını aktararak şöyle devam etti: Şu an itibarıyla Alzheimerın tedavisine yönelik 112 ilaç çalışması var. Olası moleküllerin yüzde 63’ü ‘hastalığın nedenlerini iyileştiren ya da hastalığı geri çeviren’ olarak isimlendirilen modifiye tedaviler, yüzde 22’si ‘hastalığın bulgularını düzelten’ tedaviler, yüzde 12’si ‘psikiyatrik ve davranış bozukluğu belirtilerini yok eden’ tedavileri hedefledi.