26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bayram şekeri ve çikolata alırken bunlara dikkat edin

Ramazan Bayramı bu hafta sonu başlıyor. Türkiye'de çikolata ve şeker tüketimi bayramlarda artıyor. Peki, Ramazan Bayramı için çikolata alırken nelere dikkat etmeliyiz?

19 Haziran 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bayram şekeri ve çikolata alırken bunlara dikkat edin
RAKAMLARLA ŞEKER VE ÇİKOLATA TÜKETİMİ: 
-Dünyanın en çok çikolata tüketen ülkesi İsviçre. Kişi başına 8.7 kilogram çikolata tüketen İsviçre’yi 7 ile 8 kilogram arasındaki tüketimlerle yine Avrupa ülkeleri izliyor. Türkiye’de ise kişi başı çikolata tüketimi 3.1 kilogram.
-Şekerleme pazarında ise Türkiye ile Avrupa arasındaki tüketim farkı daha yüksek. Avrupa ülkelerinde tüketim ortalama 4-5 kilogram arasında seyrederken Türkiye’de miktar 1.5 kilogram düzeyinde.
-Bayramlarda çikolata tüketimi artıyor. Türk halkı, paketli çikolatayı bayram ziyaretlerine götürmeyi, dökme çikolatayı evinde misafirlerine ikram etmeyi tercih ediyor.
-Bayram dönemlerinde özellikle fındık, fıstık çeşnili ve krema dolgulu çikolata seçenekleri tercih ediliyor.
-Dökme çikolata en çok İç Anadolu’da, paketli ikramlık çikolata ise Marmara’da tercih ediliyor.
-İkramlık şekerlemenin ise yüzde 50’si Ramazan Bayramı döneminde tüketiliyor.
-Şekerlemenin yüzde 46’sı Doğu ve Güneydoğu Anadolu tüketilirken bu bölgeleri; sırasıyla İç Anadolu, Marmara, Akdeniz, Ege ve Karadeniz takip ediyor.
 
ÇİKOLATA VE ŞEKERLEME ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
-Çikolata ambalajı ürünü tamamen sarmalı
-Çikolataların görünümü parlak olmalı
-Üzerinde beyazlama olmamalı. Böyle bir durumda ürün yüksek sıcaklıkta veya soğukta kalmış olabilir. 
-Çikolata ve çikolatalı ürünler buzdolabında değil, 18 ila 22 derece arasında saklanmalı
-Şekerlemede ise ambalajın kapalı olmasına ve ürünlerin 30C°’nin altında, oda şartlarında, güneş görmeyen serin ortamda saklanmasına dikkat edilmesi gerekiyor.