27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Bu sonbahar size ilaç gibi gelsin

Hava sıcaklıklarının azaldığı bugünlerde uzmanlar, mevsim değişikliklerinde yaşanan yorgunluk ve halsizlik şikayetlerine karşı kolay önerilerde bulundu.

25 Eylül 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bu sonbahar size ilaç gibi gelsin

Yaz mevsiminin son günlerini yaşayan Türkiye sonbahara hazırlanıyor. Bu dönemde yorgunluk ve halsizlik şikayetlerinin arttığını belirten uzmanlar, mevsim dönüşlerini kolay atlatmanın tüyolarını verdi. Sağlıklı beslenmenin en önemli savunma silahı olduğunu söyleyen uzmanlar, bu dönemde vücut direncinin artırılması için bol su tüketilmesi gerektiğini belirtti.

KAHVALTISIZ OLMAZ

Vücudu zinde tutmak için su tüketiminin çok önemli olduğunun altını çizen beslenme uzmanları yorgunluğun temel nedenlerinden birinin susuzluk olarak açıkladı. Öte yandan hastalıkların sonbaharla beraber arttığına dikkat çeken uzmanlar vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmek için mutlaka kahvaltı yapılmasını önerdi. Uzmanlar, sonbaharı sağlıklı geçirmek için e ve b vitamini deposu olan yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz ve yağlı tohumları sofralarımızdan eksik edilmemesini istedi. Hastalıkları önlemek için doktorlar, brokoli, somon ve sardalye gibi balıklar, portakal, yeşil çay, yumurta, bal kabağı, taze kırmızıbiber, ıspanak, domates ve yoğurt gibi besinleri düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.  

Protein, beyne enerji veriyor

Sonbaharda daha enerjik olmak için de önerilerde bulunan uzmanlar, et, süt ve yumurta gibi besinlerde bulunan proteinin vücudun ana enerji kaynağı olduğunu belirtti. Proteinin aynı zamanda beyinde motivasyon ve zindelik kazandıran dopamin hormonunun salgılanmasına neden olan proteinin aynı zamanda tavuk eti ile fasulye ve nohut gibi bakliyatta da bulunduğunu açıkladı. Doktorlar, sonbahar kış aylarında kilo alımının daha kolay olduğuna dikkat çekerek vücudun bir diğer  enerji kaynağı olan karbonhidratlı besinlerin şişmanlattığı için dikkatli tüketilmesini istedi.