26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Cep telefonlarındaki mavi ışık kör ediyor

Akıllı telefonlardaki mavi ışık, melatonini bozarak, uyku planını da bozmuş olur. Bu da çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir.

15 Temmuz 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Cep telefonlarındaki mavi ışık kör ediyor
Akıllı telefonların hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği artık kabul edilen bir gerçek. Günün her anında, sadece uyurken ayrı kaldığımız akıllı telefonların birçok işimizi kolaylaştırdığı kabul edilse de bu telefonların ekranındaki mavi ışık kişiyi olumsuz etkiliyor.
 
Business Insider'ın haberine göre; Akıllı telefon, tablet veya laptopların ekranlarındaki mavi ışık günün en parlak saatinde bile ekrandakileri okuyabilmemizi sağlıyor. 
 
Bu ekranlar geceleri ise; sanki küçük bir pencereden sızan gün ışığı gibi parlak oluyor. İşte tam da bu neden yüzünden geceleri akıllı telefona bakmamak gerekiyor. 
 
Bedenimiz doğal olarak bir döngüyü izler ve geceleri dinlenir, gün içerisinde uyanık ve dikkatli kalır. Fakat uyumaya hazır olduğumuz anda akıllı telefona bakmak beyni tereddüte düşürür. Güneşin parlaklığını taklit eden mavi ışık, beynin kendini gün ortasında zannetmesine neden olur. 
 
Bu durum ise; beynin, uyku hormonu melatonini salgılamasını engeller, kişinin uykuya dalmasını zorlaştırır ve başka sağlık problemlerine yol açar. 
 
Akıllı telefonların ışığıyla baskılanan melatonin hormonu seviyesi vücudun biyolojik saatinin bozulmasına neden olur. Bu durum kişinin depresyona girme yatkınlığını artırır.
 
Bu konuda daha fazla bilimsel veriye ihtiyaç duyulsa da; ekranlardan yayılan parlak mavi ışığın retinayı doğrudan etkilediği ve uzun vadede görüş bozukluklarına sebep olduğu düşünülüyor. Hatta kataraktı tetikler ve kör olma derecesine kadar gidebilir.