23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Eczaneler yerli ve milli ilaçlarla dolacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Gümüş kutu başı ilacın yüzde 75’inin artık Türkiye’de üretilir hale geldiğini, hedeflerinin biyoteknoloji ürünleri dahil yüzde 100 yerli ve milli ilaç üretimi olduğunu söyledi. 

SELİM EFE ERDEM 30 Mart 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Eczaneler yerli ve milli ilaçlarla dolacak

Türkiye'nin yerli ve milli ilaç sektörü, bugün yapılacak olan II. İlaç Kurultayı’nda masaya yatırılacak. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, sektör temsilcileri ve bilim insanlarıyla birlikte savunma sanayi kadar stratejik olan ilaçta yerliliği ele alacak. İstanbul’da bugün başlayacak kurultayda ‘İlaç Sanayi Vizyon ve Hedefler - 2023’e doğru’ ve ‘Ruhsatlandırma Süreci, Önceliklendirme, Fiyatlandırma, Klinik Araştırmalar, GMP Denetimleri ve Sektörün Farmakovijilans Yükümlülükleri’ konu başlıklarıyla tartışılacak. İlaç sektörünün Türkiye için önemine dikkat çeken Prof. Gümüş, öncelikli hedeflerinin hem doğal ürünlere yönelinmesi hem de tüm ilaçların millileştirilmesi olduğunu söyledi. 

DIŞA BAĞIMLILIĞA SON 

Türkiye’de zengin bitki örtüsü ve kaynakların bulunduğunu belirten Prof. Gümüş “Bilim kurullarımız çalışma yapıyor. Bir kaç şirket fabrikalarını kurdu, doğal ilaç ihracatı da yapıyor. Eczanelerimizde, destek ve takviye ürünler bölümü var. Gelecekte eczanelerimizin yarısı doğal ürünler yarısı modern ilaçlardan oluşacak” dedi. Türkiye’nin daha önce dışa bağımlı olan savunma sanayinde yerli üretimle güvenlik alanında önemli başarılara imza attığına dikkat çeken Prof. Gümüş “Hedefimiz, savunmada ve sağlıkta kendine yeten bir ülke olmak. Sağlık, ilaç sektörü savunma sanayinden daha önemli. Sonuçta bir ilacı binlerce insana veremediğimiz zaman, insan kaybımız savaştan daha fazla olur. Onun için biz bu alanda yeni ilaçlar geliştirmek için gayret içindeyiz. Türkiye’de ilaç sanayimiz, tüketilen kutu başı ilaçların yüzde 75’ini üretir kabiliyette. Bunu biyoteknoloji ürünleri dahil yüzde 100’e ulaştırmak için çalışıyoruz. Hem mevcut hem de yeni ilaçlar için” diye konuştu. 

HEM SAĞLIK HEM MALi AÇIDAN STRATEJiK

Türkiye’de tüketilen ilaçların hem sağlık hem de maddi boyutu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Eyüp Gümüş, şunları söyledi: Türkiye’de tüketilen ilaçların kutu bazında yüzde 75’i Türkiye’de üretiliyor. Kalan yüzde 25’i biyoteknoloji ürünleri ve ithal ilaçlar. Türkiye’de ilaç sanayinin, yüzde 100 olması için çalışıyoruz. Üniversitelerimiz de biz de ileride bazı molekülleri geliştireceğiz. Yabancı ithal ilaçlar, yüzde 75’i yerli ama yüzde 25’i bütçemizin yarısını götürüyor. Hazine ve Maliye dahil, ilgili bakanlıklarımızın temsilcileriyle yerli ilaç üretimi konusunda çalışma yapıyoruz.