26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kalp krizi gerçeğini gülümseyerek yenin

Türkiye’de 1.4 milyon kalp hastası var. Ancak uzmanlara göre sağlıklı beslenme ve egzersizin yanı sıra gülümsemek, hayatla barışık olmak ve sosyal ortamlara karışmak kalbi etkin şekilde koruyor.

30 Eylül 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kalp krizi gerçeğini gülümseyerek yenin

ürk Kardiyoloji Derneği’ni verilerine göre Türkiye’de 1.4 milyon kalp hastası var. Her yıl ortalama 300 bin kişi kalp krizi nedeniyle hastanelere başvuruyor ve bu vakaların 125 bini ölümle sonuçlanıyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde konuşan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurların, sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve stres olduğunu söylerken, kalp sağlığını korumak için ‘gülümsemenin’ önemine dikkat çekti. 

EVHAMLI OLMAYIN

 Özellikle stresin kalp krizini tetikleyen temel etkenlerden biri olduğuna vurgu yapan Dr. Kemik sözlerini şöyle sürdürdü: “İster iş yeri stresi olsun, isterse aile, sınav, duygusal stresler olsun kalbi yorar. Şehir stresinden uzaklaşmak, yakın dinlendirici seyahatler kalp sağlığınıza iyi gelecektir. Düzensiz uyku, vücudun dinlenmesine izin vermeyerek, kan basıncında artış, ritimde dalgalanmalara yol açar. Stres hormonlarının seviyesinin artmasıyla damar sağlığında bozulma izlenir. Günde 7 saat derin ve kaliteli uyku ile kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Evhamlı ve tez canlı kişiliklerin kalp hastalığına yakalanma riski daha yüksektir. Depresyon, sosyal izolasyon ve yalnız yaşam, sağlıklı yaşam süresini kısaltan faktörlerdendir. Hayata gülümsemek, hayatla barışık olmak, sosyal ortamlara karışmak kalp sağlığınızı olumlu etkileyecektir. Kalp hastalıklarının üçte biri sessiz seyreder ve ani kalp krizi ya da kayıp ile ortaya çıkabilir. Bu nedenle hasta olmadan doktora gitmek, genel kontrol yaptırmak tedaviye olanak sağlar.”

HAFTADA 5 GÜN EGZERSİZ 

Beslenme ve egzersizin de önemine dikkat çeken Kemik şu önerilerde bulundu:  “Haftada 5 gün günlük 30 dakikalık orta tempo egzersiz ile kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. En basit egzersiz yürüyüştür. Sigara kalp ve damar hastalığı gelişmesi ve hızlı seyrinde ciddi bir risk faktörüdür.”

‘Kadınlarda artış var’

Kalp krizi geçirme oranında kadınlarda ciddiartış yaşandığına dikkat çeken Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akkaya ise “Türkiye’de daha önce erkeklerde risk kadınlara göre daha fazlaydı. Son 10 yıldaki verilere baktığımızda kadınlardaki sıklıkta  erkeklere yaklaştı. Ayrıca yaşa baktığımız zaman erkeklerde 45 yaşın üzeri kadınlarda 55 yaşın üzerinde daha sık görülüyor kalp krizi ama sigara içimi arttıkça risk artıyor maalesef” dedi.

Çocuklarda binde 8

Çocuk Kardiyolojisi Prof. Dr. Abdurrahman Üner de çocuklarda da söz konusu oranın binde 8 olduğunu söyleyerek genetik ve çevresel etmenlere işaret etti: 

“ Çocuklarda genetik ya da çevresel faktörlerin etkisi ile kalp damar hastalıklarına rastlamak mümkün. Genetikten kasıt genellikle doğuştan çevresel olarak ise gebelik esnasında kullanılan yanlış ilaçlar, düzensiz aşılar olarak sıralanabilir. Kalp damar hastalıkları oranı ise çocuklarda binde 8 oranında görülüyor.”