26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kanserin ayak izini süren test

Bilim insanları, sağlık şikayeti olmayan kişilerden aldıkları kan örneğiyle, kanseri ve türünü saptayabilen test geliştirdi. DNA avına çıkan araştırmacılar, tümörü ayak izinden bulduklarını söyledi.

25 Mart 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kanserin ayak izini süren test

Günümüzde görülme sıklığı artan kanser hastalığı, erken teşhisle büyük oranda tedavi edilebiliyor. Bunun için kanser türlerine göre çeşitli tanı yöntemleri mevcut. Ancak ABD’de  California Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştiren yeni bir kan testi, erken teşhisi bir adım daha öne çekerek, hastalık hiçbir belirti vermeden tespit edilmesine olanak sağladı. CancerLocator (kanser konum belirleyici) adı verilen bilgisayarlı test, kan örneği ile hastalığı ve vücudun hangi bölgesinde tümör bulunduğunu tespit edebiliyor. 

RUTİN KONTROLLERE  DAHİL EDİLMELİ

Hastaların kanında dolaşan tümörlerde DNA avına çıktıklarını ifade eden Prof. Jasmine Zhou “Tek bir kan örneğinden, kanseri saptayabilen ve aynı zamanda kanser türünü belirleyebilen bilgisayarlı bir test geliştirdik. Yeni yöntemle tümörü ayak izinden buluyoruz. Erken teşhise olanak sağladığı için milyonlarca hayat kurtarabilecek bir yöntem. Yüksek tansiyon veya kolesterol gibi rutin kontrollere bu tahlil de dahil edilebilir” diye konuştu. Araştırma, Genome Biology dergisinde yayınlandı.