26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

''Lenf düğümü ameliyatı fil hastalığı riskini artırıyor''

SAMSUN Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zehra Kocaağa, vücuttaki lenfatik sıvının hücreler arası dokuda birikmesi sonucu çoğunlukla kol ve bacaklarda, bazen de gövdede şişkinlikler meydana gelmesiyle fil hastalığı (Lenfödem) oluştuğunu söyledi. Uzm.Dr. Kocaağa, kanser tedavilerinde yapılan lenf düğümü ameliyatının fil hastalığı riskini artırdığını belirtti.

DHA25 Temmuz 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
''Lenf düğümü ameliyatı fil hastalığı riskini artırıyor''
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zehra Kocaağa, vücutta lenf sıvısını taşıyan lenf kanalları ve lenf düğümlerinin hasara uğraması ya da doğuştan kusurlu olması sonucu bu sıvının vücutta biriktiğini söyledi. Lenfatik sistemin taşıma kapasitesinden fazla lenf sıvısının birikmesinin fil hastalığına (Lenfödem) neden olduğunu belirten Uzm.Dr.Kocaağa, "Lenfödem doğuştan ya da herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Cerrahi müdahaleler sonrası, radyasyona maruz kalma, enfeksiyon ya da travma sonrası da lenf ödem gelişebilir. Meme kanseri gibi bazı kanser türlerinde, tedavi için hastanın lenf düğümleri çıkartılır. Lenf düğümleri lenfatik dolaşım sisteminin en önemli unsurlarıdır. Ne kadar çok düğüm çıkarılırsa, fil hastalığına yakalanma riski o kadar fazladır. Lenf düğümleri alınan hastaya bir de radyoterapi uygulaması yapılırsa risk oldukça artar" dedi.


Lenfatik sistemde olan yaralanmayı takiben hastalığın bazen hemen gelişmediğini, 15 yıl veya daha uzun sürede de ortaya çıkabildiğini dile getiren Uzm.Dr. Kocaağa, "Belirtiler ilk olarak el ve ayak sırtında görülür. Kol veya bacak ağırlığında artış söz konusudur. Cilt gergin ve serttir. El ve ayaklarda duyu bozuklukları ve eklem sertlikleri görülebilir. Enfeksiyona karşı dirençte azalma görülebilir. Kol veya bacakta dolgunluk hissi, deride gerginlik, el bileği veya ayak bileği ve parmakların hareketliliğinin azalması, giysi, bilezik, saat, yüzük, ayakkabı, çorap, gibi eşyaların dar gelmesi, iz bırakması gibi belirtiler olabilir. Fil hastalığı ne yazık ki tam olarak tedavi edilemeyebilir. Bu nedenle amaç hastalığın ilerleyerek daha kötü hale gelmesinin engellenmesidir" diye konuştu.