16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Manda yoğurdu, kanser riskini azaltıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi öğretim görevlileri, 440 fare üzerinde TÜBİTAK destekli yaptığı araştırma, manda yoğurdunun kolon ve rektum (kolorektal) kanser riskini önemli oranda azalttığını ortaya koydu.

29 Nisan 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Manda yoğurdu, kanser riskini azaltıyor
AKÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Veteriner Fakültesi'nden öğretim görevlilerinin oluşturduğu ekibin, TÜBİTAK desteğiyle ''farelerde probiyotik yoğurdun ve kefirin kolo-rektal kanser üzerine koruyucu ve sağaltıcı etkilerinin karşılaştırılması'' başlıklı bir projeyi yürüttüğü belirtildi. 
 
Araştırma kapsamında, 8 haftalık 440 erkek fare üzerinde çalışma yürütüldüğü, probiyotik yoğurdun ve kefirin kanser oluşmadan önce veya en azından kanserojen maddeye aynı anda maruz kalma döneminde alınmasının, kanser riskini düşürdüğünün gözlemlendiğinin tespit edildiği vurgulandı. 
 
Probiyotiğin, düzenli olarak yeterli miktarda tüketildiğinde bağırsak mikro florasına yerleşerek, normal beslenmenin ötesinde çeşitli faydalar sağlayan mikroorganizmalar'' olarak tanımlanabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti: 
 
''Çalışmalarda, manda yoğurdu ve L.rhamnosus ile hazırlanan ürünün diğerlerine göre tümörden koruyucu ve tümör oluşumunu önleme etkisinin daha anlamlı olduğu sonucuna varıldı. Bu durum, süt yağının bileşiminde doymuş yağ asitlerinin oranı daha fazla olduğu için, manda yağlarının kıvamı, donma ve erime noktaları ile iyot sayısı inek sütüne göre bir hayli farklı olmasından kaynaklanabilir. Bu ürün, bazı temel yağ asitleri ve yağda eriyen vitaminleri oldukça yüksek seviyelerde içermesi nedeniyle önemli bir hayvansal üründür. İleride yapılacak çalışmalarda manda yoğurdunun in vitro koşullarda hücre düzeyinde ve moleküler etkileri bakımından incelenmesiyle etki mekanizması aydınlatılmış olacaktır.