27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Sara nöbetine milli engel 

Türk bilim adamlarından oluşan 25 kişilik bir ekip, epilepsi ataklarını büyük ölçüde azaltan, bazı hastalarda ise tamamen yok ettiği belirtilen şarj edilebilir beyin pili geliştirdi. 

16 Ocak 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Sara nöbetine milli engel 

Gaziantep’te bir işadamının hayaliyle yola çıkan 25 kişilik bir ekip, ‘Ninova Neurotechnology’ ismi altında kurulan bilim merkezinde bir araya geldi. Aralarında bilim adamları, doktor, mühendis ve yazılım uzmanlarının bulunduğu ekip, 3 yıllık araştırma ve çalışma ardından Türkiye’de ilk defa tamamen milli olan beyin pilini üretmeyi başardı. Halk arasında sara olarak da bilinen epilepsi hastalığının tedavisi için kullanılan Epistop isimli cihaz, hastaların yüzde 30’unda kesin sonuç veriyor. 6 milyon dolarlık Ar-Ge çalışmasıyla üretilen cihaz, dünyada sadece ABD tarafından üretilen benzerine oranla daha gelişmiş özelliklere sahip. İlaca karşı dirençli olan epilepsi ataklarını engelleyen ve beyne belli dozda elektrik akımı yollayan Epistop, hastanın göğüs kafesinin üzerindeki derinin altına takılıyor ve beyine giden sinirlere kablolar bağlanıyor. Hastalığın şiddetine göre frekans ayarlaması da yapılabilinen cihaz, yeniden çıkarılmadan 6 ayda bir deri üzerinden şarj ediliyor. Yine teknolojik gelişmelere bağlı olarak deri üzerinden programlama da yapılabilen cihazın ömrü ise 250 yıl.   

SERİ ÜRETİME GEÇİLDİ

Projenin bilimsel danışmanlarından Doç.Dr. Hayati Deniz, 18- 24 bin dolar arasında değişen fiyatlarla satılan ürünü geliştirerek Türkiye’ye kazandırdıkları için gurur duydukların söyledi. Doç. Dr. Deniz “3 yıllık bir çalışmanın sonucunda dünyada yarışılamayacak ciddi bir ürün ortaya koyduk. Yaklaşık 10 gram ağırlığındaki pil, epilepsi hastalarının ataklarına fayda sağlayacak. Pilin seri üretimini sağladık. Şu anda 50’nin üzerinde ülkeden ürünümüzü kullanmak için insanlar sırada. Belgelendirme işlemlerimizin tamamlanmasının ardından tüm dünyada aynı anda faaliyete geçmeyi planlıyoruz” diye konuştu. 

TEKRAR ŞARJ EDİLEBİLİYOR

Doç. Dr. İbrahim Erkutlu ise cihazın Türkiye tarihinde bu klasmanda üretilen ilk cihaz olduğunu anlatarak şöyle konuştu:  “Cihaz için Türkiye’de üretilen ‘Klas 3 A’ dediğimiz insan vücuduna takıldıktan sonra çeşitli organlara sinyal yollayan ilk milli proje diyebiliriz. Cihazın en önemli özelliği kasasında. Bunun dışında tıbbi farklılıklar da barındırıyor. ABD’de üretilen cihazın pili bittiğinde değiştirilmesi gerekiyor. Bizim cihaz ise; tekrar şarj edilebilir pile sahip. Tedavi sinyalleri tamamen farklı özelliklere sahip.” 

Yerli üretimin yapıldığı ‘Ninova Neurotechnology’ adlı merkezde yıllık 35 bin adet Epistop üretilebileceği kaydedildi. Benzerinden çok daha gelişmiş özelliklere sahip Epistop’un danışmanlarından Doç. Dr. Hayati Deniz (sağda) ve Doç. Dr. İbrahim Erkutlu (solda) cihazın tamamen yerli olduğunu söyledi.