25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Semizotunun faydaları

Başta C ve A vitamini olmak üzere pek çok vitamin içeren semizotu böbrekleri temizliyor. 100 gramında ise sadece 32 kalori bulunuyor.

24 Temmuz 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Semizotunun faydaları
Kalbi koruyor
Doymamış yağ asitlerinden; özellikle omega-3 yağ asitleri, a-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengin olan semizotu, kalp damar sağlığını koruyor…
 
Kolesterolü düşürüyor
İçeriğindeki zengin bileşenler sayesinde hem kolesterolün düşürülmesine yardımcı oluyor hem de kan basıncının dengelenmesinde önemli rol oynuyor.
 
Hastalıklardan koruyor
Bakteri ve mantar üremesine karşı koruyucu etkiye sahip olduğundan vücudu hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı koruyor.
 
Kanser hastalarına öneriliyor
Antioksidan etkisinden ötürü bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kanser gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor.
 
Böbrekte kum ve taşı döküyor
İdrar söktürücü ve toksin temizleyici özelliğe sahip olan semizotunun, böbrekteki kumu ve taşı döktüğü biliniyor…
 
Kabızlığı önlüyor
Baharın şifalı besini, içerdiği yüksek oranlı lifiyle kabızlığı önlüyor, kabızlık çekenlere bağırsakları çalıştırarak fayda sağlıyor.
 
Yorgunluk, halsizlik ve depresyona iyi geliyor
İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde, yorgunluk, halsizlik ve depresyona da iyi geliyor. 
 
Formda kalmaya yardımcı oluyor
Düşük kalori ve düşük glisemik indeksi ile kan şekerinin dengelenmesini sağlayan semizotu, formda kalmaya da yardımcı oluyor.
 
Cildi ve gözü koruyor
Ciltte kuruluk gibi sorunlara fayda sağlayan semizotu, içeriğindeki A vitamini sayesinde göz problemlerine karşı da koruyucu etkiye sahip.
 
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Semizotu; A, B1, B2,B6, C, E, niasin, nikotinik asit, beta karoten, riboflavin, folat gibi vitaminlerden ve özellikle K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu, Zn ve Mn minerallerinden zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
 
Bulgurlu Semizotu Yemeği tarifi
 
Malzemeler:
1 demet semizotu
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı biber
2 yemek kaşığı bulgur
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, zeytinyağı
 
Yapılışı:
Semizotunun köklerini kesin. Saplarını küçük yapraklarını büyük doğrayın. İyice yıkayıp süzün. Tencereye zeytinyağı ilave edin. İçine küçük doğradığınız soğanları ekleyip kavurun. Kırmızıbiberi zar büyüklüğünde doğrayıp ilave edin. Bir tatlı kaşığı salça ekleyip 1 çay bardağı su ile salçayı inceltin. Semizotunu tencereye ekleyin. Üzerine ayıklayıp yıkadığınız pirinçleri ve tuzunu ilave edin. Semizotu kısık ateşte piştiği zaman kendi suyu ile pişebilen bir sebze ama içindeki pirinçler için 1 çay bardağı su ilave edilmeli. Kısık ateşte pirinçler ve semizotunun sap kısımları yumuşayıncaya kadar pişirin.