27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Su içerek kabızlıkla mücadele edebilirsiniz

Kronik kabızlıktan kurtulmanın doğal yollarını arıyor, ama doktorunuzdan yardım istemeye çekiniyor musunuz? Kronik kabızlık en yaygın bağırsak hastalıklarından biridir.

24 Mart 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Su içerek kabızlıkla mücadele edebilirsiniz
Kronik kabızlığa birçok şey sebep olabilir; ilaçlar, düşük lifli diyet, seyahat, rahatsız bağırsak sendromu ve hamilelik. Fakat dehidrasyon (kuruma, su kaybı) en yaygın sebeplerinden biridir. Yediğiniz yiyecek ince bağırsakta işlendikten sonra kalın bağırsağa yani kolona taşınır. Vücudunuzda yeterli miktarda su yoksa – su kaybına uğramışsanız – kalın bağırsak suyu yiyecek atıklarından emer. Bu durum dışarı atılması zor olan kuru dışkıya neden olur.
 
Su sindirimde neden önemlidir?
Vücut ağırlığımızın yaklaşık % 60’ı sudur. Su yediğimiz yiyecekleri ve bağırsakları sulandırarak yiyeceğin bağırsaklardan geçişini kolaylaştırarak kronik kabızlığı önleyip iyileştirebilir.
 
Su kaybını nasıl önleyebilirim?
Vücudun attığı su aldığından fazla olduğu zaman kuruma gerçekleşir. Egzersizler, sıcak havalar veya günlük faaliyetler sırasında yetersiz miktarda su sağlayıcı sıvı almak vücudun depolanmış suyu kullanmasına neden olur. Kurumayı önlemek için aldığınız sıvı miktarına dikkat edin, sıcak havalarda ve egzersiz yaptığınızda daha fazla sıvı tüketin.
 
Su veya sıvı tüketmek kabızlığı tedavi eder mi?
Daha fazla sıvı tüketmek kabızlığı önleyemese de, vücuda alınan ilave sıvılar dışkının yumuşayıp bağırsaklardan kolay geçmesini sağlar.
 
Kronik kabızlığı hafifletmek için yeterli olan sıvı miktarı nedir?
Susama söz konusu olduğunda birçok uzman ‘bırakın vücudunuz size rehberlik etsin,” der. Amerika’daki Yiyecek ve Beslenme Kurulu Tıp Enstitüsü kadınların her gün içeceklerden ve yiyeceklerden yaklaşık 2,5 -3 litresıvı alması gerektiğini, erkeklerin ise günlük3,5 litresıvı tüketmesini tavsiye ediyor. Unutmayın ki bu tavsiyeler yediğiniz yiyeceklerdeki sıvıyı da hesaba katmaktadır – hiçbir aşırılıktan iyilik gelmez! Ne kadar suyun sizin için iyi olduğu konusunu doktorunuzla konuşun. Bazı tıbbi sorunları olan insanların sıvı alımlarını azaltmaları gerekebilir. Genel olarak sağlıklı, ortalama bireyler için sekiz bardak sıvı yeterlidir, ama bazı insanlar çok sıvıya ihtiyaç duyarken, bazıları için daha az sıvı yeterlidir.
 
Su dışında başka hangi sıvılar vücuda su almamı sağlar?
Vücuda su almak için en iyi yol içme suyu olsa da meyve veya sebze suları, çorba, bitkisel çaylar da iyi bir sıvı kaynağıdır.
 
Kaçınmam gereken sıvılar var mı?
Evet. Alkol ve kola, çay, kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durun. Bunlar idrar söktürücü özelliğe sahiptir ve vücudunuzdaki suyu azaltarak kurumaya katkıda bulunur.