20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Tatiliniz hastalıkla geçmesin!

Sıcakların iyice bunalttığı şu günlerde serinlemenin yolu, denize gitmek. Ancak denize gidecek vaktimiz yoksa çoğu zaman sitelerin havuzları veya hafta sonu gidilen otel havuzları tercih ediliyor… Bununla birlikte enfeksiyon hastalıkları hızla arttı.

11 Ağustos 2015 Salı 07:00 - Güncelleme:
Tatiliniz hastalıkla geçmesin!
Peki havuzlar sağlığımız için ne kadar güvenli bu sorunun cevabını Medipol Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mesut Yılmaz cevapladı;
 
Doç.Dr. Yılmaz'a göre Havuzlardaki suyun dezenfeksiyonu için de yoğun bir şekilde klor kullanılıyor ancak klor mikroorganizmaları çok hızlı öldüremiyor. Hatta bir grup mikroorganizma doğası gereği klora karşı dirençli.Ölmesi için saatler bazen günler gerekebiliyor. Sadece havuzlar değil tatil yerlerindeki sauna, kaplıca gibi aynı ortamdaki suyun buharını solumanın daenfeksiyon bulaşabildiğini belirten Doç. Dr. Mesut Yılmaz, bu tür maruziyetlerinin sindirim sistemi, deri, kulak, solunum yolları, göz enfeksiyonlarına neden olduğunu vurguluyor.
 
Doç. Dr. Yılmaz’a göre, havuzlarda en sık rastlanan enfeksiyon ishal. Çünkü dışkının gramı bile milyonlarca mikroorganizma içeriyor.Havuza gireceklerin mutlaka duş alması gerekiyor. Havuza bulaştırılacak dışkı hastalık sebebi. Özellikle çocuklar,gebe kadınlar, organ nakilli olanlar, kemoterapi alan kanser hastaları havuzdan en kolay mikrop kapıp en kolay hastalanacak kişiler arasında. 
 
Havuz sularından bulaşan diğer sık görülen bir enfeksiyon ise konjonktivit.Gözlerde Kızarıklık,  batma, yanma, çapaklanma, kapaklarda şişlik gibi şikayetlerin yaşandığı konjonktivitte ağrı yaşanabiliyor. Bu yüzden havuza girerken deniz gözlüğü kullanılmalı, sudan çıkar çıkmaz duş alınmalı ve el hijyenine dikkat edilmeli.Eğer konjonktivit başlamışsa hemen doktora başvurulmalı.
 
Havuz enfeksiyonlarını önlemek için neler yapılmalı?
 
- İdrar, dışkı, olabildiğince ter ve kiri sudan uzak tutmalı.
- Eğer ishal varsa suya girilmemeli. 
- Suya girmeden önce duş alınmalı.
- Suyun içine idrar ve dışkı yapılmamalı. Su yutulmamalı.
- Eğer çocukla beraber havuzda iseniz belli saatlerde çocuklar tuvalete götürülmeli. Çünkü çocuklar tuvaletini kontrol edemez.
- Mikroorganizmaya maruz kaldığımızda bol miktarda sıvı tüketerek enfeksiyonun etkisini azaltabiliriz. 
- Şezlonglarda gerekli temizlik önlemleri alınmalı. Havluların nemli kalması bakteri ve mantar oluşumuna sebep olduğundan kullandığımız havlular her kullanışta yıkanmalı.