Hırvatistan Savunma Bakanı Ivan Anusic, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Hırvatistan Silahlı Kuvvetleri mensuplarının Baykar'ın eğitim merkezindeki eğitimlerini başarıyla tamamladığını belirtti.
Eğitimin ardından Bayraktar TB2 SİHA'larının test sürüşlerine Hırvatistan'da başlandığını duyuran Anusic, test faaliyetlerinin gelecek günlerde gece ve gündüz süreceğini ifade etti.
Anusic, Bayraktar TB2 SİHA'ların sahip olduğu üstün özelliklerinin yanı sıra sınır güvenliği, keşif-gözetleme ve orman yangınlarıyla mücadele gibi alanlarda da önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
Hırvatistan, Baykar ile 2024'te Bayraktar TB2 SİHA ihracatını kapsayan anlaşma imzalamıştı.
BAYRAKTAR TB2 İLK KEZ TÖRENLE GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Geçtiğimiz günlerde Bayraktar TB2, Hırvatistan'da ilk kez resmi törende halkın karşısına çıktı. Baykar tarafından üretilen insansız hava aracı, başkent Zagreb'de düzenlenen askeri geçit töreninde sergilendi.
Hırvatistan, Türk savunma sanayi şirketi Baykar tarafından üretilen ilk Bayraktar TB2 insansız hava aracını (İHA) teslim aldı. Ülkenin ilk Bayraktar TB2 operatörleri ise Türkiye'de eğitimlerini tamamladı.
ASKERİ GEÇİT TÖRENİNDE SERGİLENDİ
Hırvatistan Savunma Bakanlığı, operatörler ve teknisyenlerin Baykar'ın eğitim merkezinde kapsamlı bir programdan geçtiğini duyurdu. İlk Bayraktar TB2, başkent Zagreb'de düzenlenen askeri geçit töreninde kamuoyuna tanıtıldı.
91 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA
Geçen yıl Silahlı Kuvvetlerin modernizasyonu kapsamında imzalanan 91 milyon dolarlık sözleşme, altı Bayraktar TB2'nin yanı sıra iki komuta merkezi, bir komuta ve kontrol istasyonu, simülatörler, yer izleme ve hava sahası yönetim istasyonlarını kapsıyor. Anlaşma ayrıca 4 bin saate kadar toplam uçuş süresine uygun yedek parçaları da içeriyor.
KEŞİF VE HASSAS SALDIRI GÖREVLERİNDE KULLANILACAK
İHA'ların, ülke sınırlarında keşif faaliyetleri ile hassas saldırı operasyonlarında görev alması planlanıyor. İlk partideki sistemler, iki komuta merkezi arasında dağıtılacak. Teslim edilen kitler, muharebe görevleri için silahlarla donatıldı.
EĞİTİM TÜRKİYE'DE SÜRÜYOR
Hırvat ekipler, Türkiye'de devam eden eğitim programı sayesinde Bayraktar TB2'nin kabiliyetlerini öğreniyor ve etkin kullanım için gerekli teknik becerileri kazanıyor.
Bayraktar TB2 teslimatı, son yıllarda ülkenin askeri kapasitesini artırmaya yönelik en önemli yatırımlardan biri oldu.