26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Financial Times'tan çarpıcı yorum: Türkiye Avrupa'nın zaaflarını ortaya koydu

Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlı tutumu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa'da istifa rüzgarı estiren açıklamaları Financial Times'ın bile gözlerini açtı.

25 Mart 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Financial Times'tan çarpıcı yorum: Türkiye Avrupa'nın zaaflarını ortaya koydu
İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, Brüksel saldırılarını düzenleyen kişilerden birisinin Türkiye tarafından sınır dışı edilerek Belçikalı ve Hollandalı yetkililere bildirilmesine karşın Brüksel'de yaşananların önlenememesinin Avrupa'daki güvenlik ve istihbarat zafiyetini ortaya koyduğunu yazdı.
 
Türkiye Brahim el Bakraoui'yi Temmuz 2015'te sınır dışı ederek Hollanda'ya gönderdiğini, durumla ilgili olarak hem Hollanda'ya hem de Belçika'ya bilgileri aktardığını açıklamıştı.
 
BBC Türkçe'nin haberine göreTürkiye'den bir yetkili, 'Klasik bir vakaydı ve yapmamız gereken her şeyi yaptık' dedi. Yetkili Ankara'nın sorumluluklarını yerine getirdiğini, sorunun Avrupa'daki güvenlik zafiyeti olduğuna işaret etti.
 
Le Soir gazetesine konuşan Belçikalı İçişleri Bakanı Jambon da hataların yapıldığını kabul ederek, 'İki tür hata yapıldı. İlki Adalet Bakanlığı düzeyinde, ikincisi ise Türkiye'yle temasları yürüten büro düzeyinde' dedi.
 
Türk yetkili Bakraoui'nin sınır dışı edilmesi sürecini şöyle anlattı: Türkiye'de geçirdiği altıncı gününde Gaziantep'te gözaltına alınan Bakraoui'nin Suriye'ye gitmeye çalıştığından şüpheleniliyordu. AB vatandaşı olduğu için sınır dışı edilirken gideceği ülkeyi seçme hakkı bulunan Bakraoui, Hollanda'yı tercih etti. Sınır dışı ettiğimiz kişilerin ülkeye giriş yasağı konsa dahi geri döndüklerini gördük. Örnekleri var. Çünkü Avrupa'da sahte pasaportlar bulabiliyorlar. Bu radikalleşmiş kişilerin kendi ülkelerinde tutulmalarını istiyoruz. Böylece Türkiye de kendi sorunlarına odaklanabilir.'