26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

'Hizbullah komutanı Mustafa Bedreddin'i İran infaz etti'

Al Arabiya internet sitesi geçtiğimiz yıl Suriye'de 'bombalı saldırı' sonucu hayatını kaybeden Hizbullah komutanı Mustafa Bedrettin'i, İran Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleyman'inin öldürdüğünü iddia etti.

star.com.tr/ Yaser Emre9 Mart 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
'Hizbullah komutanı Mustafa Bedreddin'i İran infaz etti'
Al Arabiya internet sitesi geçtiğimiz yıl Suriye'de "bombalı saldırı" sonucu hayatını kaybeden Hizbullah komutanı Mustafa Bedrettin'i, İran Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleyman'inin öldürdüğünü iddia etti.
 
Mustafa Bedrettin'in suikaste uğramasının ardından Hizbullah'a yakın kanallar iki farklı iddia ortaya attı. Suikastin hemen ardından açıklama yapan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bombalı saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuştu.
Ancak Hizbullah hareketine yakınlığıyla bilinen haber siteleri bombalı saldırının "Suriyeli silahlı muhalifler" tarafından  gerçekleştirildiğini iddia etmişti.
 
Al Arabiya internet sitesinin iddiasına göre ise Mustafa Bedrettin kafasına sıkılan iki kurşunla infaz edildi.
İddiaya göre Mustafa Bedrettin'in İran tarafından öldürülmesinin en önemli sebebi Suriye'de savaşa giren Hizbullah kuvvetlerini geri çekme kararı almasıydı.
 
HİZBULLAH MUSTAFA BEDRETTİNİ SATTI
 
Hizbullah'ın Mustafa Bedrettin'i hedef göstererek ölmesini istediğini gösteren en önemli delil, Hizbullah hareketinin tarihinde ilk defa bir komutanının lokasyonunu net bir şekilde açıklamasıydı.
 
27 Temmuz 2015 tarihinde Lübnan Hizbullah'ı komutanları Mustafa Bedrettin'in Suriye'de olduğunu bildirdi.
Lübnan başbakanı Hariri'nin suikastinden sorumlu tutulan, uluslararası mahkemelerce aranan ve terör listesinde olan Bedrettin'in lokasyonunun paylaşılması Hizbullah hareketi için bir ilkti.
 
İddiaya göre Hizbullah Hareketinin hiçbir neden yokken komutanının yerini belirtmesi açıkca bir hedef göstermeydi.
 
Lokasyonun açıklanma tarihinden tam 9 ay sonra Bedrettin Suriye'de öldürüldü.
 
BEDRETTİN KAFASINA SIKILAN İKİ KURŞUNLA İNFAZ EDİLDİ
 
Bedrettin suikasti sırrıını korurken 14 Ağustos 2016 tarihinde Lübnan Hizbullah'ına yakınlığıyla bilinen Şeyh Abbas Hatit, komutan Bedrettin'in bombalı araç saldırısında değil kafasına sıkılan iki kurşunla öldüğünü belirtti.
 
Şeyh Hatit'in açıklamasının ardından Hizbullah hareketinden olumlu yada olumsuz herhangi bir yorumun gelmemesi de dikkat çekici.
 
Bu açıklamanın ardından suikaste uğrayan Bedrettin'e otopsi yapılmasını talep eden Şeyh Hatit'in isteği Hizbullah hareketi tarafından engellendi.
 

KASIM SÜLEYMANİ OLAY YERİNDE

Al Arabiya'nın iddiasına göre Mustafa Bedrettin'in suikaste uğramasından dakikalar önce Kasım Süleymani olay mahallinden ayrılıyor.

İran Devrim Muhafızlarının gözde komutanı aynı zamanda "Halep Kasabı" olarak da bilinen Kasım Süleymani'nin suikastten dakikalar önce olay yerinde görülmesi, Bedrettin'in İran tarafından infaz edildiğine işaret ediyor.