27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

İTÜ hedef takımına Birleşik Krallık’tan 'En İyi Üretim' ödülü

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde İnsansız Hava Araçları (İHA) konularında projeler geliştiren İTÜ Hedef Takımı, Birleşik Krallık'ta düzenlenen Unmanned Aircraft Systems (UAS) Challenge 2017 yarışmasında ülkemizi temsil etti. Galler'de Snowdonia Askeri Hava Üssü'nde gerçekleşen “İnsansız Hava Araçları” yarışmasında “En İyi Üretim” ödülünün sahibi oldu.

star.com.tr8 Ağustos 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
İTÜ hedef takımına Birleşik Krallık’tan 'En İyi Üretim' ödülü
Takım, yarışmaya katılan 19 uluslararası ekip arasında bu ödülü alan ilk yurtdışı takımı olarak adını yarışma tarihine yazdırdı. Bu ödüle ek olarak, en iyi Uçuşa Elverişlilik Raporu (Flight Readiness Review) sunan takım İTÜ Hedef Takımı oldu. Northop Grumman, GKN Aerospace, Qinetic, Frazer-Nash Consultancy, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'ndan gelmiş olan jüri üyelerinden, görevleri iyi analiz ederek istenilene yönelik yapılan tasarım ve üretilen hava aracı konusunda övgü ve takdire değer görüldü.
 
En İyi Üretim Ödüllü İHA 
İTÜ Hedef Takımının özgün bir tasarımı olan sabit kanatlı insansız hava aracı bu sene geliştirildi. Üretimi ise takım üyeleri tarafından üniversitemiz ve sponsorlardan aldıkları desteklerle gerçekleştirildi. Otonom kabiliyeti sayesinde belirlenmiş bir alanda yer gözlemi gerçekleştirmekte ve gözlem sonucu belirlenen hedef noktasına ilk yardım paketini sağlam ve doğru bir şekilde iletebiliyor. Uçuş sırasında gerçek zamanlı olarak araçtaki tüm uçuş ve gözlem bilgileri yer istasyonu bilgisayarlarına aktarılabiliyor. Araç üzerindeki yüksek çözünürlüklü kamerayla çekilen görüntüler araç üzerinde bulunan yerleşik bilgisayarda anlık olarak işlenerek yer istasyonuna aktarılabilen hava aracının üzerindeki ve yer istasyonundaki bilgisayarlarda kullanılan yazılımları da İTÜ Hedef Takımı tarafından geliştirildi.
 
 
İTÜ Hedef Takımı
2014 yılında kurulan İTÜ Hedef Takımı, Uçak, Uzay, Kontrol ve Otomasyon, Makine Mühendisliği ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü gibi farklı disiplinlerden lisans ve yüksek lisans öğrencilerden oluşuyor. Özgün insansız hava araçları tasarlama, üretme ve alt sistemlerini geliştirme konusunda çalışmalarına devam ederek ülkemizi ve üniversitemizi en iyi şekilde temsil etmektedir.