18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Yıldırım Demirören'den yabancı kuralı açıklaması

Türkiye Futbol Federasyonu Yıldırım Demirören, BeIN Sports canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

26 Mart 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Yıldırım Demirören'den yabancı kuralı açıklaması

Yıldırım Demirören, konuşmasına Dünya Kupası elemeleri ile başlarken, İstanbul'da da maçlar oynamak istediklerini söyledi. Demirören, ''2016 Elemeleri'ne kötü başladık ama son 5 maçta kazanarak elemelere gittik. Bu elemelere aslında iyi başladık ama Ukrayna maçında beklemediğimiz bir kayıp yaşadık. Önemli olan nasıl başladığımız değil finallere gitmek. '' diyerek gruptan çıkacaklarına inandığını belirtti.

''İSTANBUL'DA DA OYNAMAK İSTERİZ''

Son maçın Antalya'da oynanmasını hatırlatan Yıldırım Demirören, ''Anadolu'da oynamanın daha doğru olduğunu gördüm ama İstanbul'da oynamak istiyorum. Futbolcular da bunu istiyor. Biz göreve geldikten sonra Milli Takım maçlarını Anadolu'da oynamaya başladık ve milli takım taraftarları oluşturduk. Yarın Eskişehir'de oynayacağız mesela ve biletler tükenmiş. Milli Maçlar da Trabzon'un da yeri olacak ancak bizim UEFA'ya bildirdiğimiz eleme maçlarında Trabzon Stadı yoktu. Bundan sonraki turnuvada olacaktır.'' şeklinde konuştu. 

''CUMHURBAŞKANI BİZE EN BÜYÜK DESTEK...''

Türkiye'deki statların hiçbir ülkede olmadığını aktaran Demirören, ''Bizim en büyük şansımız sayın Cumhurbaşkanımız futbolu çok seviyor. Cumhurbaşkanımız bu olumlu bakışıyla spora çok fazla destek veriyor. Dünyada bizim kadar stat yapan başka bir ülke yok. Cumhurbaşkanımız'ın Milli maça gelmesi, tribünde heyecanla takip etmesi, soyunma odasına inmesi bizim için en büyük destek zaten.'' dedi.

YABANCI KURALI KALKACAK MI?

Yabancı sınırlaması hakkında da konuşan Federasyon Başkanı, ''Benim ilk Federasyon başkanlığım döneminde yabancı futbolcu sayısı 11'e kadar serbestti. Daha sonra biz bu sayıyı 8'e düşürdük. Daha sonra kulüplerden yabancı futbolcu sayısının artması yönünde talep aldık. Herkes hemfikir olduğu için biz de hocamızla görüşerek böyle bir karar aldık. Bu karar 4 yıllık bir süreyi kapsıyor ama ben Cumhurbaşkanı'nın söylemine katılıyorum. Daha fazla yerli oyuncu olması lazım. Bundan sonraki Kulüpler Birliği'nde bu konuşulacak. Kulüpler Birliği kabul ederse, yabancı kuralını kaldırırız. Eğer ondan sonra bize gelirlerse bizim kararımız olumlu olur. Bu sistemde yerli oyuncular yurt dışına giderek daha fazla oynama şansı yakalıyorlar. Emre, Enes, Çağlar gibi...'' sözlerini kullandı.

''İSTEDİĞİMİZ ŞEKİLDE OLMUYOR!''

Kulüplerin altyapılarına yeteri kadar harcama yapamadıklarını belirten Demirören, ''Altyapıya bugün kulüplerimiz gerekli kadar para harcayamıyorlar. Kulüplerin altyapılara 5-6 milyon yıllık harcamaları gerekiyor ama A takımın maaşlarını ödeyemediklerini için altyapıya da gerekli harcamaları yapamıyorlar. Böyle olunca da bizim istediğimiz şekilde oyuncu yetişmiyor.'' şeklinde konuştu.

''EURO 2024'ÜN EN BÜYÜK ADAYI BİZİZ''

EURO 2024 adaylığı hakkında da konuşan Yıldırım Demirören, tek adayın Almanya olduğunu ancak Almanya'yı geçerek 2024 yılında ev sahibi olacaklarına inandığını söyledi. Demirören, ''Bundan sonra kulüplerin bütçelerini denetleyeceğiz. İlk önce anlaşma diyeceğiz anlaşmaya uyulmazsa önce puan silme daha sonra lisans iptali yapacağız. Yaş ortalamasının yüksek olmasının iki nedeni var. Yaşlı yabancı oyuncuların Türkiye'ye gelmesi ve altyapıdan oyuncuların fazla süre alamaması. Türkiye kadar altyapıya destek veren başka bir ülke daha yok. Aynı şekilde Türkiye kadar stat yapan başka bir ülke daha yok. Bu şartlarda EURO 2024'ün en büyük adayıyız eğer politik işler olmazsa. Biz daha önce hiç almadık Almanya'nın Dünya Kupası ve Avrupa Kupası düzenlemişliği var.'' sözlerini söyledi. 

''TÜRKİYE'NİN SÖZÜ DİNLENİYOR''

Türkiye'nin UEFA içerisinde etkin rol aldığını kaydeden TFF Başkanı, Servet Yardımcı, %90 UEFA Yönetim Kurulu'na girecek ama bu bir seçimdir. Bize verilen sözler tutulursa kesin olarak girecektir. Eskiden TFF, UEFA'ya gitmek istediği zaman 3 ay bekliyordu. Şimdi çok farklı yerdeyiz, bizi dikkate alıyorlar, dinliyorlar. Bizden görüş alıyorlar. Bu konuda Türkiye'nin de güçlü olmasının da etkisi var. '' dedi.

TAKIMLARIN AVRUPA KUPALARINA GİDEMEME DURUMU VAR MI?

Türk takımlarının Avrupa'dan ceza alıp almayacağı konusu hakkında konuşan Demirören, ''2017-2018 sezonunda Avrupa Kupaları'na gitme konusunda hiçbir takımımızın bir problemi olduğunu düşünmüyorum. Kulüplerimiz bu kadar borç içinde olmasının neden kur farkı. Biz bunu gidip konuşuyoruz UEFA'yla, dinliyorlar bizi daha sonra kulüplerimiz de gidiyor UEFA'ya. Bizimle birlikte gidilince UEFA'ya olumlu bakıyorlar. Biz bu sistemi bu sene uygulamasaydık yerli oyuncular daha fazla para isteyecekti. Bu sistemle, bu durum ortadan kalktı. Artık yabancılar terör diyerek gitmek istediği için kulüpler gitme diyerek daha fazla para veriyorlar. Ekonomi Bakanı'yla da konuştuk. Futbolcuların kendi vergilerini kendilerinin ödemesinden yanayız. Öbür türlü kulüpler büyük bir zarara uğruyor. Cumhurbaşkanlığı sürekli borçları erteliyor.'' diyerek ceza korkusu olmaması gerektiğini söyledi.

YENİ YASALAR GELİYOR...

Yeni sezonda spor yasalarını değiştireceklerinin sinyallerini veren Başkan, ''Başkanlar tabii ki kulüplerini koruyacaklar ama maç sonu demeçlerden uzak durmalıdır. Birbirimize saygı göstermeliyiz. Bunu sadece başkanlara değil yorumculara da söylemek istiyorum. Bu kadar ben bilirim havasında olmalılar, hakemler ve yöneticiler hakkında bu kadar sert konuşmalılar. Onlar da insan hata yapabilirler. Taraftarlar otobüsü parçalayarak zevk mi alıyorlar? Ellerine ne geçiyor? İETT otobüs vermemekte çok haklı. Tahminime göre önümüzdeki sezona yeni bir spor yasasıyla girebiliriz.'' sözlerini kullandı.

VİDEO HAKEM UYGULAMASI BAŞLAYACAK! 

Video Hakem uygulaması hakkında da konuşan Demirören, yeni uygulamaya geçiş yapacaklarını şu sözlerle açıkladı: ''Video Hakem için çalışmamız başladı. Sistemi kullanan firmalarla Nisan ayında deneme uygulamalarına başlayacağız. 60-70 tane deneme yapmamız lazım. Bununla birlikte 15-20 tane operatör gerekiyor. Bizim getireceğimiz sistemde oyun durmuyor. Hakemler kulaklıktan konuşarak kararı veriyorlar. Bunun süresi en uzun 9 saniye. Eğer videodaki hakem ofsayt derse hakem yine de gol kararı verebilir. Son karar yine hakemin. İki hakem arasındaki konuşmaların hepsi kayıt altına alınacak. Video Hakemlik geliyor ama ben yine de futbolda teknolojiye karşıyım. Bu sistemi getireceğiz ama pahalı bir sistem. Bu sistemi Eylül ayında uygulamaya koymayı düşünüyoruz ama bu biraz da firmayla alakalı. Eğer firma Ocak ayında yapın derse biz Ocak ayında yapacağız. Cüneyt Çakır dahil bir kaç hakem bununla ilgili eğitim aldı.''

SÜPER LİG, 20'YE ÇIKACAK MI?

Spor Toto Süper Lig takım sayısının durumu hakkında konuşan Yıldırım Demirören, ''Dursun Özbek veya Aziz Yıldırım birbirlerinin elini sıktı diye taraftardan tepki almasın ben buna üzülüyorum. Tabii ki iki başkan birbirinin elini sıkacak. Şuan Süper Lig'in 20 takım ile oynanma şansı yok. Bizim onu sezon başında UEFA'ya bildirmemiz gerekiyordu. Sezonun ortasında öyle bir karar alamayız. Yoksa UEFA Türkiye'yi askıya alır.'' dedi ve takım sayısının değişmeyeceğini açıkladı.

''PASOLİG'İN BİR SUÇU YOK''

Demirören, statlarda yaşanan seyirci azlığını Pasolig'e bağlamazken, ''Seyirci ortalamasının 9.000 olmasını E-Bilet'e bağlıyorlardı ama bu sistemden önce de bu sayı 11.000'di. Bu durumun temel nedeni kavga ortamı, statlarda küfür olması. Biz bu sistemle bunu biraz aştık. İstediğimiz seyirciler olmaya başladı. Kadın seyirci sayısı %30'lara yükseldi.'' şeklinde konuştu. 

''BEŞİKTAŞ FİNAL OYNASIN''

Spor Toto Süper Lig'in rekabeti hakkında görüşlerini bildiren Yıldırım Demirören, ''Trabzonspor'un en büyük şansı stadı. Trabzonspor eski günlerine dönüyor diyebiliriz. Futbolcular, yönetim, taraftarlar iyi bir uyum yakaladı diyebiliriz. Ben rekabetin artmasından yanayım. 4 takım şampiyonluğa oynayacağına 6 takım oynasın marka değerimiz böyle artar. Beşiktaş herkes de bir ümit uyandırdı. İnşallah final oynar. En son Galatasaray oynamıştı şimdi de Beşiktaş oynasın.'' dedi.